Dodaj do ulubionych

buraczki rewolucyjne - przepis hm wegański

04.08.14, 16:58
Są to de facto buraczki zasmażane, ale wczoraj starłam buraczki przed pzryrządzeniem potrawy.
Kiedy je tarlam, zeszkliłam cebulę, pora czosnek. Dodałam buraczki, nieco octu i dusiłam ok. 6 min do miękkości. Dodałam zaklepkę, czyli mąkę zmieszaną z zimną wodą, zagotowałam, przyprawiłam, m. ni. sosem sojowym i już
Rewolucyjność przepisu - oprócz tego że to wege promocja -polega na tym, że tak duszone buraczki smakują intensywnie. Moje były jeszcze nieobrane, a tylko uciełam korzonki.
Czytelniku, jeśli chcesz spróbować mocnego smaku buraczka, odważ się....
Obserwuj wątek
    • tralalumpek Re: buraczki rewolucyjne - przepis hm wegański 04.08.14, 17:45
      tak odwaz sie i zalep sie maka......bezsens
      • znana.jako.ggigus mąka to standard 04.08.14, 19:26
        obowiam się. Poniżej linki z przepisami. Szkoda że nie zareagowałaś a wprowadzoną przeze mnie zmianę.

ugotuj.to/ugotuj/158791676/tradycyjne+buraczki+zasmazane/p/
        www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/buraczki_zasmazane
        • Gość: klik Re: mąka to standard IP: *.gdynia.mm.pl 05.08.14, 17:17
          Ale nie ziemniaczana.
      • buka007 Re: buraczki rewolucyjne - przepis hm wegański 04.08.14, 19:47
        buraczki zasmażane zasadniczo oprósza się mąką i nie ma co wydziwiać. sprawdziłam w Kuchni Polskiej i mąka jest. i śmietana.
        Co do tarcia przed gotowaniem to faktycznie rewolucyjne- jaka oszczędnosc czasu!
        • znana.jako.ggigus czas i smak! 04.08.14, 19:49
          one naprawdę rewelacyjnie smakują. Intensywnie, no i ta farba.
          Tyle że tarcie kosztuje nieco siły.
          • triismegistos Re: czas i smak! 05.08.14, 13:32
            Ja nie ścieram tylko kroję w drobną kostkę.
    • Gość: klik Jaka forumowiczka taka i "rewolucja".nt IP: *.gdynia.mm.pl 04.08.14, 19:19
    • pinkink3 wyprobuje 04.08.14, 23:52
      Domyslam sie, ze starlas SUROWE buraki,? Bo tego nie napisalas.

Trzec mozna, a nawet trzeba, na procesorze, bo recznie to chyba koszmarnie ciezko.
      Buraki slyna z tego ze sa twarde. Dlatego gotuje/piecze sie je ok. godziny. W zwiazku z tym zastanawia mnie, czy 6 minut im wystarczy do zmiekczenia.

Bardzo ciekawe i wyprobuje przy najblizszej okazji .
      Dziekuje za podzielenie sie.
      • znana.jako.ggigus Re: wyprobuje 05.08.14, 07:42
        oczywiscie zestarlam surowe. pisze o tym chyba wyraznie.
        nie wiem, moze mam wiecej sily, ale nie bylo az tak ciezko. starte buraki, jak i pokrojone (surowe) dusza si blyskawicznie. 6, gora osiem minut wystarcczy. plus 10 na tarcie.
        To roznica niz godzina gotowania, nastawienie ich na czas, pamietanie.
        I smak jest inny, pelny o mocny.
      • mitta Re: wyprobuje 05.08.14, 07:44
        Też wypróbuję, bo buraki kojarzą mi się z długim pieczeniem/gotowaniem.
        A tak na marginesie, Ggigus, czy ty jesteś z Poznańskiego? W moim rodzinnym domu i w innych w P też mówiło się zaklepka, a mieszkając w innych regionach nigdzie nie spotkałam się z tym.
        • znana.jako.ggigus jestem z granicy Poznanskiego i 05.08.14, 07:51
          Lodzkiego. wiem o zaklepce, tez lata myslalam, ze wszyscy to rozumieja.
          Jestem z okolicy, gdzie mowi sie zgoc z jak zdzblo, nie mam teraz polskich znakow.
          Znasz to slowo?:)
          • mitta Re: jestem z granicy Poznanskiego i 05.08.14, 08:40
            Znaczy się dźgoć?
            W każdym razie u nas zaklepkę robi się koziołkiem ;)
            • znana.jako.ggigus Re: jestem z granicy Poznanskiego i 05.08.14, 08:46
              z jak zdblo, g jak gra, o jak olga i c jak car.
              Koziolka znam tez:)))
              My krajanki som
              • mitta Re: jestem z granicy Poznanskiego i 05.08.14, 09:17
                Źgoc? Tłuczek do mięsa? Nie znałam. U nas żgak/żgok – kolec, coś kłującego, więc jest coś na rzeczy ;)
                • znana.jako.ggigus Re: jestem z granicy Poznanskiego i 05.08.14, 09:47
                  zgocem to my tluczemy kartofle.
            • Gość: x nie koziołkiem ino firlejką!!! IP: *.hsi04.unitymediagroup.de 05.08.14, 10:49
              • znana.jako.ggigus Re: nie koziołkiem ino firlejką!!! 05.08.14, 11:12
                to u was za miedza chyba
      • smutas13 Re: wyprobuje 05.08.14, 15:15
        Też wypróbuję.
        To ma sens. Marchewkę, też, trze się lub kroi surową przed duszeniem.
        Dzięki za pomysł.
    • mhr2 buraczki 05.08.14, 11:19
      znana.jako.ggigus napisała:

> Są to de facto buraczki zasmażane, ale wczoraj starłam buraczki przed pzryrządz
      > eniem potrawy.

uwielbiam, oczywiscie bez maki, nowosc???
      • znana.jako.ggigus jak juz zauwazylo w dyskusji pare osob 05.08.14, 11:24
        i jak potwierdzaja linki, uzycie maki to norma.
        Znasz inna wersje tej potrawy, ale sprobuj z surowymi buraczkami. Warto.
        • mhr2 robie od lat 05.08.14, 11:43
          znana.jako.ggigus napisała:

>, ale sprobuj z surowymi buraczkami.

moj stary i praktyczny przepis, tylko bez maki;)
          • znana.jako.ggigus tez trzesz buraczki na surowo? 05.08.14, 11:52

• mhr2 Re: tez trzesz buraczki na surowo? 13.08.14, 15:40
              znana.jako.ggigus,

przeoczylam, oczywiscie tylko tak, i jego surowy sok robie;)
    • triismegistos Re: buraczki rewolucyjne - przepis hm wegański 05.08.14, 13:30
      Kiedyś, z dość tajemniczych dla mnie powodów, buraczki przed przyrządzeniem były gotowane, tymczasem duszone na surowo (tzn bez gotowania) albo jeszcze lepiej upieczone są o niebo lepsze. Mój ostatni hicior- buraki duszone na maśle z kuminem, imbirem i sokiem z cytryny- pycha.
      • Gość: x carpaccio z buraków znasz? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.08.14, 13:52
        triismegistos napisała:

> Kiedyś, z dość tajemniczych dla mnie powodów, buraczki przed przyrządzeniem był
        > y gotowane, tymczasem duszone na surowo (tzn bez gotowania)
        • znana.jako.ggigus albo sulfet ze surowych, 05.08.14, 14:20
          zapiekanych w piekarniku kwadrans i stratych rzecz jasna burakow. Lub marchewki.
          • trypel pierwszy raz Ci zazdroszczę 05.08.14, 15:00
            uwielbiam buraki ale nie moge ich jeść od 2 lat.
        • triismegistos Re: carpaccio z buraków znasz? 05.08.14, 17:16
          Robię czasami :)
          • mitta Re: buraczki rewolucyjne - przepis hm wegański 07.08.14, 18:35
            Wyszłam z założenia, że nie ma co dywagować, trza przepis wypróbować (ale mi się rymło ;)) Tak więc dzisiaj na obiad zrobiłam rewolucję buraczkową. I oto moje uwagi:
            - buraczki wyszły bardzo smaczne,
            - po 6 minutach były jeszcze bardzo al dente, mnie by to nie przeszkadzało, ale chłop woli bardziej, więc dodałam kilka łyżek wody i do jej wyparowania dusiłam - w sumie ok. 15 min.
            - nie robiłam słynnej zaklepki, tylko po odparowaniu oprószyłam buraczki mąką i wtedy troszkę podlałam wodą, ale niedużo, by nie wyszedł sos
            - doprawiłam solą, pieprzem, sosem sojowym, octem balsamicznym i kilkoma kroplami maggi (to jest takie moje zboczenie - ocet balsamiczny z maggi)
            W sumie - zdecydowanie daję do ulubionych i będę powtarzać, zwłaszcza teraz, kiedy u mamy w ogródku młode, miękkie buraczki. Dzięki za przepis.
            • znana.jako.ggigus krajanko, ciesze sie!! 13.08.14, 19:02

• pinkink3 dziekuje za rewolucyjne buraczki 13.08.14, 05:11
      Wlasnie wstalam od stolu - i chce Ci Gigus podziekowac.
      Bardzo fajny pomysl.
      Do moich dodawac musialam duzo kwasu - poszly cztery limony [te wieksze], a jeszcze buraczki byly slodkie bardzo. Ale byly smaczne i na szczescie nie mialy ziemnego posmaku czego sie obawialam.
      DNa koniec dalam kwasna, gesta smietane bo tak sie u mnie jadalo. Bez maki.
      Mialam obiad prawdziwie polski. Objadlam sie jak bak.
      Dziekuje.
      • znana.jako.ggigus ciesze sie!! 13.08.14, 19:02

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka