Dodaj do ulubionych

ile białek w szklance

15.12.14, 11:35
Proszę mi pomóc w w/w temacie. Mroziłam nadmiarowe białka jajek zgodnie z radą którejś Pani z forum żeby je kiedyś wykorzystać do bezy ale zapomniałam znaczyć ile ich wrzuciałm. Jak się tego teraz dowiedzieć? Dorzuacałam dorzucałami nie wiem ile ich jest a do bezy to istotne bo nie wiem ile cukru... Pomóżcie proszę
Obserwuj wątek
    • hazo Re: ile białek w szklance 15.12.14, 11:52
      Poczytaj tutaj: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,117657945,117707993.html?wv.x=2
    • ania_m66 Re: ile białek w szklance 15.12.14, 11:54
      wpisz w gugla "ile białek mieści się w szklance" i nacisnij przycisk enter.
      jesli potrafilas zalozyc tu watek, potrafisz jak sadze poslugiwac sie google w stopniu naprawde podstawowym.
      trwa to znacznie krocej i odpowiedz na twoje pytanie masz po niecalej sekundzie zamiast czekac nie wiadomo ile az ktos kto ma pojecie zechce ci tu odpowiedziec.
      ja w tej materii pojecia nie mam, wiec uzywam gugla.
      jesli znajde duze rozbieznosci w wynikach, dopiero wtedy dopytuje tu.
      • alicja1903 Re: ile białek w szklance 15.12.14, 12:38
        jeśli nie potrafisz mi odpowiedzieć to nie rozumiem po co w ogóle zabierasz głos- nie szkoda ci czasu na czcze gadanie?
        • mitta Re: ile białek w szklance 15.12.14, 13:47
          Jedno białko (ze średniego jajka wielkości L) ma 35 g. Ja też nigdy nie liczę białek, tylko po rozmrożeniu ważę. A że używam je głównie do pavlowej - na jedno białko biorę 50 g cukru. Jeśli wyjdzie mi niecałkowita liczba białek - cukru daję proporcjonalnie.
          Na szklanki raczej nie mierzę, bo po co? Szklanka szklance i białko białku nierówne.
          • budzik11 Re: ile białek w szklance 15.12.14, 18:26
            mitta napisała:

> Na szklanki raczej nie mierzę, bo po co? Szklanka szklance i białko białku nier
            > ówne.

Szklanka to 250ml (ćwierć litra), to nie jest pojęcie względne. W przepisach zwykle podaje się standardową "szklankę" czyli jw. Podobnie jak w przepisie jest łyżka, to przyjmuje się, że to 15ml a łyżeczka - 5.
            Ale że białko białku nierówne, to fakt, jaja są różnej wielkości. Mam sprawdzony przepis zaczynający się od "1 szklana (6-7) białek...".
            • mitta Re: ile białek w szklance 16.12.14, 15:13
              Budziku, zmierzyłam objętość większości swoich szklanek (a mam ich chyba z trzydzieści) i ŻADNA nie miała 250 ml. Największa ma 240, najmniejsza 180, a większość 220 ml. Pomiędzy najmniejszą, a największą są dwa białka różnicy. Ćwierć litra to nie jest pojęcie względne, natomiast szklanka - owszem, dopóki wszystkie szklanki świata nie będą równe, a na to się nie zanosi.
              Owszem, tak się przyjmuje, ale to jeszcze nic nie znaczy, dopóki się takiej szklanki nie posiada.
              • budzik11 Re: ile białek w szklance 16.12.14, 20:19
                mitta napisała:

> Budziku, zmierzyłam objętość większości swoich szklanek (a mam ich chyba z trzy
                > dzieści) i ŻADNA nie miała 250 ml. Największa ma 240, najmniejsza 180, a większ
                > ość 220 ml.

No ale to świadczy tylko o tym, że masz niewymiarowe szklanki, a nie że pojęcie używane w przepisach jest nieprecyzyjne.
                Ja np. mam problem z angielskimi przepisami, gdzie podają objętości w filiżankach. niby nie raz czytałam, ile to jest ml ale jakoś nigdy nie pamiętam ;-) Ja w ogóle nie lubię podawania składników w szklankach, łyżkach, łyżeczkach. Wolałabym, żeby było w mililitrach i gramach, bo mam i precyzyjne miarki i wagę.
        • Gość: lidia Re: ile białek w szklance IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.14, 14:06
          Alicjo, ona już tak ma, przemądrzała i złośliwa. Zresztą nie tylko ona. Na drugi raz musisz się zastanowić, zanim o coś zapytasz.
      • coolbabe Re: ile białek w szklance 12.12.22, 15:34
        TY PRZEMĄDRZAŁA ANIU, PISZE SIĘ GOOGLE, WSZYSTKIM PRZYPINASZ ŁATKI ,JAK BYŚ WSZYSTKIE ROZUMY ZJADŁA,A TAK NIE JEST.MUSISZ BYĆ BARDZ0 NIESZCZĘŚLIWĄ KOBIETĄ, JAK TAK KĄSASZ.ŻAL MI CIĘ .
    • mhr2 Re: ile białek w szklance 15.12.14, 15:16
      rozmrozona ilość widzisz w szklance?
    • budzik11 Re: ile białek w szklance 15.12.14, 18:22
      Zależnie od wielkości jajek, będzie 6-7 białek. Ew. można sobie znaleźć w sieci wagę średniego białka i zważyć swoją białkową bryłę :-) Ale spokojnie to będzie 6-7.
      • alicja1903 Re: ile białek w szklance 16.12.14, 10:20
        Dziekuję bardzo za pomoc! Wiedziałam, że na pewno ktoś mi pomoże :-)
    • Gość: Boje się żmij. Re: ile białek w szklance IP: *.toya.net.pl 16.12.14, 21:33
      Aniu skąd u Ciebie tyle jadu i zwykłego chamstwa.Mróz po krzyżu chodzi jak się czyta niektóre Twoje wypowiedzi. Musisz być bardzo nieszczęśliwa to jedyne wytłumaczenie.
    • Gość: krystyna Re: ile białek w szklance IP: *.olsztyn.mm.pl 15.07.15, 18:16
      Właśnie tak zrobiłam , wystukałam w w Googlach zapytanie i na pierwszym miejscu było to forum, Zajrzałam i aż mnie rozbawiła dyskusja z panią Anią której nigdy nie chciałabym spotkać na swojej drodze bo pewnie zawsze bym coś robiła nie po jej myśli.
      • Gość: BacUs88 Re: ile białek w szklance IP: *.gigainternet.pl 28.01.19, 12:34
        Haha to tak jak ja.. wpisałam w google i skierowało mnie tutaj 😂 bardzo pomocna odpowiedz tej kobiety 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka