ooohlala 09.02.15, 15:31 Cześć. 12 lutego będzie Tłusty Czwartek. Zastanawiam się co zrobić. Faworki, pączki, chruściki. To wszystko było, a może jakoś inaczej. Nie wiem, może nieco bardziej zdrowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: Tłusty czwartek 09.02.15, 15:37 Chcesz nieco bardziej zdrowo to zrób mniej. Faworki i chrust to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Raz w roku się stresujesz? IP: *.gdynia.mm.pl 09.02.15, 16:21 Zabawne. Można zrezygnować. Świat się nie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
ooohlala Re: Raz w roku się stresujesz? 09.02.15, 16:30 Nie stresuję się. Zastanawiam się, miałam nadzieję, że ktoś się podzieli jakimś pomysłem. Ale swoją drogą miło zostałam przywitana na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Raz w roku się stresujesz? 09.02.15, 16:36 ooohlala napisała: > Zastanawiam się, miałam nadzieję, że ktoś się podzieli jakimś > pomysłem. Pełno tu spamerów zagląda, nic dziwnego, że zostałaś wzięta za jednego z nich jeśli chcesz zdrowo jeść i zastanawiasz się nad wyjątkowo tłustymi i niezdrowymi słodyczami :) Możesz albo z nich dla zdrowia całkiem zrezygnować, albo zjeść niewiele. Wszelkie erzatze typu pączki bez tłuszczu, cukru i mąki, smażone na wodzie są po prostu niedobre. To już lepiej kupić sobie dobrą bułkę pszenną. Odpowiedz Link Zgłoś
ooohlala Re: Raz w roku się stresujesz? 10.02.15, 11:29 Bez tłuszczu to się raczej nie da. Chyba. Bez cukru robiłam, były dobre. Nie napisałam, że chcę zdrowo jeść :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Tłusty czwartek 09.02.15, 16:31 wadera3 napisała: > A co reklamujesz? Odchudzające pączki, przeczyszczający chrust i faworki z pleksiglasu, pięknie się prezentują na półmisku i po odkurzeniu posłużą i w przyszłym roku. Zero tłuszczu, cukru i mąki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Tłusty czwartek 09.02.15, 16:38 ooohlala napisała: > Cześć. 12 lutego będzie Tłusty Czwartek. Zastanawiam się co zrobić. Faworki, pą > czki, chruściki. To wszystko było, a może jakoś inaczej. Może pieczone pączki? Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: Tłusty czwartek 09.02.15, 18:10 ooohlala napisała: > Cześć. 12 lutego będzie Tłusty Czwartek. Zastanawiam się co zrobić. Faworki, pą > czki, chruściki. To wszystko było, a może jakoś inaczej. Nie wiem, może nieco b > ardziej zdrowo? Ponieważ jestem na diecie i nie wszystko mogę jeść, a już smażonego to w ogóle nie jadam, więc pomyślałam, że zrobię gofry z mąki pełnoziarnistej. Odpowiedz Link Zgłoś
ooohlala Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 11:25 Pytałam się znajomych. Jedni mi zaproponowali, by zrobić z mąki bezglutenowej. Inni zrobienie zdjęcia i postawienie na stole :) Odpowiedz Link Zgłoś
ooohlala Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 11:26 Wiem, że mogę sobie wyguglać, ale w jaki sposób je zrobić? Do tej pory robiłam w głębokiej patelni. Odpowiedz Link Zgłoś
barynia Re: Tłusty czwartek 14.02.15, 09:59 Mnie bardzo smakuja pieczone w piekarniku,raczej przypominaja puszyste buleczki niz paczki.Czy wiecie ze we Francji to jest tlusty wtorek ,a nie czwartek?W tym roku wypada 17 lutego (Mardi Gras) No coz co kraj to inny obyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
sandriks Re: Tłusty czwartek 09.02.15, 18:08 ejjj no :D w tłusty czwartek muuuusi być tłusto :P od jednego dnia w roku świat się nie wali i kilogramów nie przybywa :) Odpowiedz Link Zgłoś
sandriks Re: Tłusty czwartek 11.02.15, 14:23 czemu by nie? :D najlepiej do nacierania :D Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Tego DNIA zaczynasz? 10.02.15, 10:13 ooohlala napisała: > Nie wiem, może nieco b > ardziej zdrowo? Odpowiedz Link Zgłoś
ooohlala Re: Tego DNIA zaczynasz? 10.02.15, 12:07 Piątka za wyrywkowe czytanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Nie staraj się zrozumieć mhr. Nie da się. IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.15, 12:54 Ciesz się, że nie posłużyła się swym zwyczajowym "haiku". Wtedy dopiero mózg dostaje mentalnego "kopa". //rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Tej nie dostaniesz! 10.02.15, 12:55 ooohlala napisała: > Piątka za wyrywkowe czytanie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 12:57 jak ma być bardziej zdrowo a nie tradycyjnie to już nie będzie Tłusty Czwartek:/ ja tam wciągnę ze 2 pączki............a może i 3:D Odpowiedz Link Zgłoś
re12nia Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 13:42 Pączki z piekarnika 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 12 1/2 dkg masła 1 szklanka mleka 6 żółtek 5 dkg drożdży cukier waniliowy 1 łyżka spirytusu lub wódki otarta skórka z jednej cytryny szczypta soli konfitura lub dżem cukier puder do posypania Drożdże zasypać w garnuszku czubatą łyżką cukru, rozetrzeć, odstawić. Zaczną się rozpuszczać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać przez sito, dodać do masy żółtkowej. Mleko podgrzać (powinno być dosyć ciepłe). Część mleka dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić. Wyrabiać ciasto, dodając resztę mleka, spirytus i otartą skórkę z cytryny. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Wyrobione przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wycinać szklanką krążki. Każdy krążek lekko rozpłaszczyć dłonią, nakładać konfiturę, przykryć drugim krążkiem, ścisnąć / zlepić brzegi. Ukształtowane pączki odłożyć do ponownego wyrośnięcia, przykryte czystą ścierką. Pączki poukładać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170 stopni przez 20 minut. Pierwsze 10 minut z grzałką dolną a następne 10 minut tylko grzałką górną. Przed włączeniem górnej grzałki posmarować pączki białkiem z jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 13:51 o jejuuu to ja pójdę do cukierni i kupię parę pączków,będzie szybciej:) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 inne pączki 10.02.15, 13:55 re12nia napisała: > Pączki poukładać na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarni > ku Odpowiedz Link Zgłoś
re12nia Re: inne pączki 10.02.15, 14:05 Możesz też na blaszce. Robię tak,jak mi najlepiej! Możesz lecieć kupić zielone-takie są zanim włożą do tłuszczu w cukierni. Mało wiecie co jecie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: inne pączki 10.02.15, 14:11 re12nia napisała: > Możesz też na blaszce. Robię tak,jak mi najlepiej! Możesz lecieć kupić zielone- > takie są zanim włożą do tłuszczu w cukierni. Mało wiecie co jecie. Zielone? Zielone to są śledzie. Ja pączki kupuję w budce, gdzie widzę co i jak smażą, prosto z gara, albo w cukierni gdzie wiem, że będą dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nessie Re: Tłusty czwartek IP: *.devs.futuro.pl 10.02.15, 17:05 Skoro pączki z piekarnika, to może faworki bez smażenia? Są bardzo kruche, ciasto bąbelkuje i to bez potrzeby wywijania wałkiem. Ale i tak wolę te smażone na smalczyku :-). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik W przepisie ćwierć kilograma masła. Gratuluję! IP: *.gdynia.mm.pl 10.02.15, 18:40 Baaardzo dietetyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
ooohlala Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 17:28 Bajer! Robię. Choć nie wiem co zrobię zresztą spirytusu :) Wielkie dzięki ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
kremka2014 Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 20:40 A może paczki z twarożkiem homogenizowanym? Pyszne, mokre i...orzeźwiające 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
tamiza.1 Re: Tłusty czwartek 10.02.15, 22:54 ale je się smaży na tłuszczu jak klasyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus paczki z piekarnika 11.02.15, 15:41 Dzieki za przepis!! ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker. Odpowiedz Link Zgłoś
tralalumpek re12nia 13.02.15, 08:13 ok, przepis przyjmuje bo w piekarniku to ja kluski na parze pieke (tez) ale tu sie zstanawiam po co ten spirytus? paczki w tluszczu owszem, rozumiem ale tu.... Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Tłusty czwartek 11.02.15, 10:38 Tłusty Czwartek musi być tłusty. Raz w roku można sobie pozwolić ;-) Ja, poza pączkami i faworkami, robię róże karnawałowe. Ciasto to samo, co na chrust, tylko efekt finalny inny. Mąka bezglutenowa nie jest zdrowsza. To po prostu zamiennik normalnej mąki, ale dla zdrowej osoby tak samo zdrowa jak biała. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tłusty czwartek 11.02.15, 12:04 Faworki z piekarnika zcukrempudrem.blogspot.it/2014/01/faworki-chrusty-z-piekarnika.html Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: O! To jest ciekawe! nt 12.02.15, 12:04 A ja sobie dziś rano usmażyłem "tłustoczwartkowy" ser, tzw. "zgliwiaczek" z kminkiem i to koniecznie na maśle i oczywiście z jajkiem; w poniedziałek nasi "bracia w Chrystusie" zaczną całotygodniową "Maślenicę"; też fajna zabawa; niestety tu w stolicy nie mam żadnych znajomych prawoslawnych żeby pójść do nich na bliny bo sam raczej nie potrafie ich zrobić; Odpowiedz Link Zgłoś
mmagi Re: O! To jest ciekawe! nt 12.02.15, 13:19 idż pod Cerkiew,moze kogoś zapoznasz;) Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: O! To jest ciekawe! nt 12.02.15, 13:23 qubraq napisał: niestety > tu w stolicy nie mam żadnych znajomych prawoslawnych żeby pójść do nich na bli > ny bo sam raczej nie potrafie ich zrobić; Przecież to bardzo prosta potrawa, może trafiłeś na jakiś przekombinowany przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klik Przepis wypróbowany i dziękuję ale nie. IP: *.gdynia.mm.pl 14.02.15, 14:19 Powinienem się od razu zorientować po wpisach pod przepisem. Same peany i słodzenie. Jedyny negatywny to anonim. Nawet nie do końca negatywny ale z pewnymi wątpliwościami. Kiedy się okazało, że wpisy podlegają "zatwierdzeniu" było już wszystko jasne. Kto chce niech się w te faworki bawi ale beze mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nessie Re: Przepis wypróbowany i dziękuję ale nie. IP: *.devs.futuro.pl 01.03.15, 16:38 Również skusiłam się na te "dietetyczne" faworki i mam podobne odczucia. W przyszłym roku żadnych eksperymentów. Nadal polecam baaardzo niedietetyczną cincinowską wersję. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tłusty czwartek 12.02.15, 14:00 Smazone z serkiem Ph. znotatnikakrychy.blogspot.it/2012/02/prosciej-juz-sie-nie-da-faworki.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewkka Re: Pączusie serowe jako gąsienice :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.02.15, 22:22 Jak dobrze, że ja tego glutenu i cholesterolu na oczy nigdy nie widziałam. Mogłam bez strachu zjeść te dwa pączki. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Tłusty czwartek 13.02.15, 08:35 Paczki z Galerii: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,106608941,122793193,0.html?v=2 Jesli macie zdjecia z tegorocznego paczkowania, wstawcie. Odpowiedz Link Zgłoś
posenerka Re: Tłusty czwartek 14.02.15, 17:32 Trochę po czasie ale może za rok ktoś spojrzy. Wyborcza reklamowała... racuchy Kuronia (któregoś). A gdzieś indziej widziałam propozycję pączków z... kapustą. Obu propozycjom mówię: NIE :) Odpowiedz Link Zgłoś