Dodaj do ulubionych

Próbujecie potraw w czasie gotowania?

02.09.15, 12:22
Niektórzy podobno nie próbują efektów swojego doprawiania i wszystko robią "na oko". Ja bym tak nie mogła. Wszystko by było za kwaśne. Rzeczywiście natomiast pamiętam, że moja babcia próbowała rzadko, a znajoma może ugotować nawet coś, czego normalnie nie weźmie do ust.
Próbujecie czy nie? Jeżeli nie, to jakim cudem Wam wychodzi?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 02.09.15, 17:43
      Zawsze, szczególnie przed końcem gotowania, czy nie trzeba potrawy dosmaczyć.
    • autumna Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 02.09.15, 19:59
      A próbujesz podczas przyrządzania kotletów mielonych, mięsa pieczonego w kawałku w piekarniku czy każdego kawałka smażonej ryby? Wiele rzeczy z konieczności przyprawia się w ciemno, i ewentualnej korekty dokonuje przy kolejnym gotowaniu, wiedząc, że poprzednio było czegoś za mało albo za dużo. Aż się dochodzi do sprawdzonych, zadowalających proporcji.
      • Gość: x kotlety mielone? IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 02.09.15, 20:56
        biore knorra i zawsze wychodza ;)
        Gdy pieke np. karkowke, to sprawdzam czy jest juz miekka. Jak juz jest upieczona, to ma ca. 10 cm mniej :D
    • aqua48 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 03.09.15, 12:14
      bialeem napisała:

> Próbujecie czy nie? Jeżeli nie, to jakim cudem Wam wychodzi?

Raczej nie próbuję. Wiem z doświadczenia ile należy posolić, czy dosypać przypraw, żeby było dobre. A smak wyczuwam najczęściej po zapachu unoszącym się nad garnkiem. Kwestia doświadczenia, czułego węchu i wyobraźni kulinarnej.
    • nowaczek1 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 03.09.15, 14:07
      > Wszystko by było za kwaśne.

Chyba przesadzasz, jeśli wśród składników nie byłoby niczego kwaśnego, to chyba potrawa nie wyszłaby za kwaśna?
    • Gość: Magdalena Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? IP: *.Red-79-150-82.dynamicIP.rima-tde.net 03.09.15, 14:40
      "Niektórzy podobno nie próbują efektów swojego doprawiania i wszystko robią "na oko". Ja bym tak nie mogła."
      To stwierdzenie, swiadczy o ... niewielkim doswiadczeniu w gotowaniu potraw lub ... braku wlasnej wartosci (autorytetu, bezpieczenstwa) jako kucharka (inseguridad) a moze nawet jako osoba (generalnie).
      Dobrzy (doswiadczeni) kucharze/kucharki, jesli juz, próbuja na koncu ... tuz przed podaniem.
      Magi.
      • Gość: klik Januszku - przecież Ty nie masz o tym pojęcia... IP: *.gdynia.mm.pl 04.09.15, 13:48
        • Gość: Magdalena Re: Januszku - przecież Ty nie masz o tym pojęcia IP: *.Red-79-150-82.dynamicIP.rima-tde.net 04.09.15, 15:57
          Widze, ze Szanowny/a próbuje podczas gotowania. Proponuje test osobowosci i pewnosci siebie. Zapewne spotka sie z ... niespodzianka.
          Nic dodac (ni ujac).
          Magi.
    • mhr2 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 04.09.15, 10:07
      bialeem napisała:

> Rzeczywiście natomiast
      > pamiętam, że moja babcia próbowała rzadko,

jak gotuje z wlasnej kiszonej kapusty, czy ogórków to nie musze probowac, wiem co wyjdzie, z kupionych musiala probowac bo smaki maja rozne;)
    • mhr2 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 04.09.15, 13:20
      bialeem napisała:

> Niektórzy podobno nie próbują efektów swojego doprawiania i wszystko robią "na
      > oko".

jeśli masz na mysli swojska wędlina to tak robie "na oko", zawsze wspaniala!
    • quba Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 04.09.15, 15:46
      Nigdy nie próbuję, gotuję bardzo dobrze!
    • jim01 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 26.09.15, 22:04
      To zależy. Potrawy, które gotuję od lat - nie, nie muszę, nowości - tak, żeby nauczyć się smaku
    • progres53 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 28.09.15, 14:39
      No nie wyobrażam sobie inaczej.
    • mhr2 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 03.10.15, 09:49
      bialeem napisała:

> Jeżeli nie, to jakim cudem Wam wychodzi?

znalazles odpowiedzi?
    • mhr2 Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 30.09.16, 12:45
      wellness01 napisała:

> ja zawsze próbuję potraw

z wiekiem tak robi?
    • damdalen Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 30.09.16, 19:35
      Jak zaczynałam gotować, to próbowałam potrawy co chwilę, a stos łyżek rósł w zlewie. A potem doszło więcej życiowych obowiązków i mniej czasu na gotowanie, a tym samym na kosztowanie. Pomaga mi zmysł węchu. Najtrudniej było nauczyć się solić, ale okazało się, że sól też ma zapach:-)
    • ta_karola Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 11.10.16, 16:24
      Często próbuję i zastanawiam się co pasowałoby jeszcze dodać.
    • byczekq Re: Próbujecie potraw w czasie gotowania? 18.10.16, 11:53
      Ja zawsze, bo nie chcę podać czegoś niedobrego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka