Dodaj do ulubionych

sos z restrykcjami

30.06.16, 08:46
Dokładnie rzecz ujmując, mnie dotyczą te restrykcje, marzy mi się jakiś sos do warzyw, a większość mi znanych zawiera, to czego mi nie wolno, czyli: nabiał (sosy na bazie jogurtu, ser w pesto), czosnek, cebule, pomidory (!!!), ostra paprykę, duzo cukru i soli (sosy azjatyckie), cieciorkę, intensywne przyprawy, kapary. O majonezie czy musztardzie nawet nie wspominam...

Wolno mi oliwki, papryki, bakłażany, cukinie, szpinak, ziemniaki, avocado, inne warzywa, ktore zupełnie nie kojarzą mi sie z sosem, np. szparagi, rucola; oliwę, masło, świeże zioła (poza moimi ulubionymi: rozmarynem, oregano, tymiankiem), wszelkie orzechy, pestki, strączkowe oprócz wspomnianej cieciorki i soi. Czasem ricotte.

Zgralam juz wszystkie pasty z fasoli, dressingi na bazie oliwy, wczoraj zgrzeszyłam warzywnym curry na bazie mleka kokosowego, była pasta z cukini do chleba, mdłe okropne guacamole bez cebulki i chili ?? Kolendra mi sie przejadła.

Zabieram sie do czegoś typu ajvar bez pomidorów, tapenada bez czosnku. Czy to bedzie smaczne? Liczę na Wasza kreatywność!
Obserwuj wątek
      • skeleton_song Re: sos z restrykcjami 06.07.16, 10:26
        Dokładnie, możesz zrobić pesto z rukoli, bazylii, oliwy i orzechów (normalnie daje się piniowe, ale można np. włoskie, bo tańsze), a do tego możesz dodać płatki drożdżowe, żeby był bardziej serowy smak (można w internecie zamówić albo w jakichś sklepach ze zdrową żywnością). Niektórzy robią taki sos do warzyw i klopsików z musztardy i syropu klonowego, mam zamiar to wypróbować :)
    • ania_m66 Re: sos z restrykcjami 30.06.16, 11:55
      i tak do konca zycia? to serdecznie wspolczuje.
      i polecam najnowsze niemieckie badania w ktorych okazalo sie, ze laboratoryjne testy na nietolerancje niektorych pokarmow so absolutnie i w 100% g... warte. przetestowali doglebnie te testy no i za kazdym razem ta sama osoba testujaca miala zupelnie inny wynik.
      a praktycznie polecam blog jadlonomia. tam sporo jest sosow i dipow weganskich, wiec juz z natury bez produktow mlecznych.
      • bobralus Re: sos z restrykcjami 30.06.16, 14:38
        Dziekuje, nie do końca życia, ale na czas rekonwalescencji. Niestety nie mogę podbijać smaku potraw czosnkiem ani cebula czy chili, wiec wszystko jest dla mnie okropnie mdłe (pasta z bakłażana, pesto itd). Z jadlonomii korzystam, ale tam wszystko prawie ma jednak kopa smakowego. Moze t
        • bobralus Re: sos z restrykcjami 30.06.16, 14:40
          Aki juz mój los na najbliższe pare tygodni?? A moze zmieni mi sie w końcu smak. A w jaki sposób robi sie sos cytrynowo-maślany? Przyszło mi jeszcze do głowy salsa verde bez kaparów. Moze nie bedzie złe...
            • bobralus Re: sos z restrykcjami 07.07.16, 09:29
              Hihi chyba mogę, użyłam raz do curry i było smaczniej, a do czego by można jeszcze użyć niehindusko?

              Bardzo wszystkim dziekuje za pomoc i współczucie, na następnej wizycie będę negocjować pomidory, bo juz żyć sie odechciewa niestety bez nich.

              Niestety nie mogę tych wszystkich poprawiających smak dodatków typu tofu, soja, płatki drożdżowe. Wspaniały pomysł z masełkiem jabłkowym, wczoraj zrobiłam pastę z bakłażana z tahini i oliwa. Musze ogarnąć olej sezamowy faktycznie, i inne oleje z orzechów.

              Co do lutenic/ajwarow/adzik to przepraszam, jeśli cos palnelam, myła mi sie te sosy niestety.

              Powoli przyzwyczajam sie do diety, ale brak pomidora, żółtka i nabiału są w niej najgorsze ??
    • bene_gesserit Re: sos z restrykcjami 30.06.16, 20:45
      Gremolata ze szczypiorkiem zamiast czosnku, w różnych wersjach zresztą. Sosy typu verde. Tłuczoną gorczycę możesz? Rozmieszana z oliwą zastąpi musztardę. Jakieś wariacje na bazie pistou. Spróbuj kupić niskosodowy sos sojowy i pobaw się nim. Do potraw - sosy na bazie puree z jabłek (tzw maselko jabłkowe - jabłka, masło i dowolne ukochane przyprawy świeże lub suszone) albo pomidory plus owoce (polski staropolski - pomidory ze śliwkami albo polski myśliwski - pomidory, suszone prawdziwki, ogórki kiszone). Nabiał możesz zastąpić sztucznym nabiałem sojowym, albo czymś w tym stylu.
        • bobralus Re: sos z restrykcjami 07.07.16, 11:13
          Tak spróbuję :) Wcześniej robiłam z takich po prostu suchych i nie było takiego aksmatnego efektu jak z serem. Można też pójść tropem producentów gotowców i dodać ziemniaka ;P

          Jednak braku czosnku niczym się nie ominie. Podobno jeśli się robi oliwę z czosnkiem, to te drażniące dla układu pokarmowego substancje nie przenikają do tłuszczu, tylko aromat, ale to też musze skonsultować. Wtedy wszystkie pesto, tapenady, baba ganoushe będą już wystarczająco fantastyczne.

          No i faktycznie gorczyca+oliwa to nie to samo co musztarda, też to muszę przetestować :)

          A co do nowych smaków, to masz Bene rację, nieco wystubtelniał mi smak, nie muszę już tyle solić, doprawiać, zaczynam doceniać jeszcze bardziej naturalny smak produktów, a przy okazji znajduję nowe rozwiąziania, odkrywam nowe składniki :)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka