Dodaj do ulubionych

Polskie sery twarde

IP: *.centertel.pl 05.07.16, 22:17
Jakie prawdziwe porządne sery znacie?
Z normalnych serów a nie wyrobów sero podobnych dobre sa: bursztyn, kaszkawal , wędzoną roladę gryficką, która ma dziesięcioleci taka sama strukturę jak mozzarella , dziurgas, ale on chyba jest litewski. Prawdziwe oscypki, a nie ich nędznych podkuzynów dla ceprów. Są jakieś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • matylda1001 Re: Polskie sery twarde 05.07.16, 22:26
      Ostatnio polubiłam "piórko" - 3% tłuszczu.
      • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 05.07.16, 22:34
        Naprawdę jest nim napisane słowo "ser"? Masa, która zawiera 3% tłuszczu, nie może być serem.
        • matylda1001 Re: Polskie sery twarde 05.07.16, 22:45
          A jednak ser :)
          ceko.pl/project/piorko-3/
          W ogóle nie powinnam jeść żółtych serów bo trzustka mi się zbuntowała, a ten jest chudy i smaczny więc od czasu do czasu kupuję.
    • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 07.07.16, 14:16
      Nie jadacie serów czy co, że taka cisza?
      • qubraq Re: Polskie sery twarde 07.07.16, 15:23
        Ser carski z Hajnówki ;-)
        • anel_ma Re: Polskie sery twarde 28.07.16, 10:39
          popieram - carski z Hajnówki przebija nawet Bursztyn i Rubin, które były dla mnie kiedyś wielkim odkryciem smakowym
          uwielbiam go po prostu :)
          w ogóle wszystkie 3 są super, zamiast włoskiego parmezanu wybieram któryś z nich
    • ana119 Re: Polskie sery twarde 17.07.16, 08:51
      afterkorpo.pl/ranking-2-zolte-sery/
      Tu jest trochę nazw dobrych serów
      Osobiście mam problem z kupnem określonego gatunku bo co sklep to inny asortyment. Normalnie gorzej niż z wedlinami bo są sklepy gdzie kupie określona markę a w przypadku serów to jestem jak dziecko we mgle i nie wiem co i gdzie będzie dostępne. Wszędzie zalew serów w plastrach. Polacy pokochali taniosc, są zbyt leniwi żeby ze sobie kroic, wszystko jedno co jest w składzie?

Zawsze lubiłam pokrojony cienko ser i obecnie w PiP krója cienko jak się poprosi. Bo to nie jest standard jak w innych krajach
      • Gość: x w innych krajach standardem jest to IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 17.07.16, 10:56
        de.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4sehobel#/media/File:Osthyvel_20050723_001.jpg
        • ana119 Re: w innych krajach standardem jest to 17.07.16, 14:15
          Poza de nie wysciubiasz nosa?
          • Gość: x nie masz polskiej czcionki? IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 18.07.16, 00:40
            .
      • posenerka Re: Polskie sery twarde 23.07.16, 19:30
        Zalew serów w plastrach bo wygoda - nie trzeba stać do stoiska z serami i czekać na krojenie. A wiele osób kupuje żółty ser wyłącznie do kanapek (albo na tosty).
        Dlatego pewnie ma wzięcie a jak ma wzięcie to produkują. :)

Może nie tyle Polacy pokochali taniość (to kwestia względna) ale jemy ser na kanapkach i te plastry są wygodne.
        Uwielbiam bułkę z masłem, serem i pomidorem (choć ponoć niezdrowe połączenie).

Dla wielu osób żółty ser to właśnie tylko plaster na kanapkę. Taka tradycja. :)
        • ana119 Re: Polskie sery twarde 26.07.16, 13:34
          Przeczytaj skład sera w plastach
          • coralin Re: Polskie sery twarde 31.07.16, 13:10
            Trochę nie rozumiem. Co prawda nie jem sera w plastrach do kanapek, a także tych wszystkich żółtych wymienionych w Twoim linku, ale czym te, które poleciłaś w linku różnią się od tych tych samych pokrojonych w plastry?
        • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 31.07.16, 12:01
          Nie wiem czy ktoś "kocha taniość". Ludzie kupują tanio kiedy nie maja pieniędzy.
          W ubiegłym tygodniu opublikowano raport o portfelach Polaków. 80% nie starcza na wszystko czego potrzebują, w tym 16% nawet na podstawowe sprawy jak jedzenie, ubranie, przybory szkolne, itd. Tylko 20% Polaków żyje w prawdziwym dostatku, czyli mogą kupić to na co maja ochotę.
      • coralin Re: Polskie sery twarde 26.07.16, 13:30
        ana119 napisała:

> afterkorpo.pl/ranking-2-zolte-sery/
        > Tu jest trochę nazw dobrych serów
        > Osobiście mam problem z kupnem określonego gatunku bo co sklep to inny asortyme
        > nt. Normalnie gorzej niż z wedlinami bo są sklepy gdzie kupie określona markę a
        > w przypadku serów to jestem jak dziecko we mgle i nie wiem co i gdzie będzie d
        > ostępne. Wszędzie zalew serów w plastrach. Polacy pokochali taniosc, są zbyt le
        > niwi żeby ze sobie kroic, wszystko jedno co jest w składzie?
        >
        > Zawsze lubiłam pokrojony cienko ser i obecnie w PiP krója cienko jak się popros
        > i. Bo to nie jest standard jak w innych krajach

Jakoś nie mogę skojarzyć kraju, w którym twarde sery chcą kroić w plastry.
        • Gość: x chodzi o kraj nadwislanski IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 26.07.16, 16:29
          ;)
        • ana119 Re: Polskie sery twarde 27.07.16, 16:10
          Gdzie wyczytalas ze chodzi o ser twarde tj dojrzewające?
          • Gość: x a jaki jest tytół wontku, IP: *.hsi08.unitymediagroup.de 27.07.16, 16:37
            który spłodziła ałtorka?
            • ana119 Re: a jaki jest tytół wontku, 27.07.16, 20:17
              Tia Edama żadna sprzedawczyni nie pokroi
          • coralin Re: Polskie sery twarde 28.07.16, 13:15
            No z tytułu, który jak widać jest bardzo mylący, bo raczej powinien brzmieć: "żółte sery polskich producentów do kanapek".
            • ana119 Re: Polskie sery twarde 28.07.16, 13:51

żółte dziela się na miękkie, poltwarde i twarde
    • Gość: kim Ana119 świetne zestawienie! IP: *.centertel.pl 18.07.16, 00:11
      Ana119 świetne zestawienie! Bardzo dziękuję!
      Polecam linka od Any, każdemu, kto je sery.
      • ana119 Re: Ana119 świetne zestawienie! 18.07.16, 06:24
        :)
      • coralin Re: Ana119 świetne zestawienie! 28.07.16, 13:18
        Gość portalu: kim napisał(a):

> Ana119 świetne zestawienie! Bardzo dziękuję!
        > Polecam linka od Any, każdemu, kto je sery.

Jem serów ogromne ilości, ale tego, co zalinkowane może kupuję z 20 dkg w roku.
        • ana119 Re: Ana119 świetne zestawienie! 28.07.16, 13:52
          A co jesz i dlaczego?
    • nowaczek1 Re: Polskie sery twarde 20.07.16, 11:19
      Dziugas, nie dziurgas.
    • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 22.07.16, 16:40
      Gazeta sie zainspirowała wątkiem? W każdym razie dodają pare informacji:
      zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/12,112276,20392395.html#BoxLSLink
      • Gość: x Re: Polskie sery twarde IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 22.07.16, 21:52
        jaki wątek taka gazeta.
        Forum pustoszeje, może sezon wakacyjny?
        • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 23.07.16, 12:46
          Raczej, to trolle i agresja słowna sprawiają, ze ludzie przestają sie wypowiadać. Tutejsi bywalcy, poza wyjątkami, są raczej pokojowo nastawieni na wymianę informacji i doświadczeń. Przycinki i pyskówki niszczą to forum. Masz w tym swój udział, X, spory, niestety.
          Czasem, gdy podrzuci sie ciekawy temat, okazuje się, ze wszyscy starzy bywalcy zaglądają tu na bieżąco, a watek rozrasta do do 100 postów.
          • ana119 Re: Polskie sery twarde 25.07.16, 22:18
            Posty podpisane x plodzi ta sama osoba która tworzy pseudo literackie posty
    • posenerka Re: Polskie sery twarde 23.07.16, 19:36
      Książęcy z Mlekovity smakuje podobnie do bursztyna (wyglądem również).

Mlekovita ma również ser biały sałatkowy, podobny do fety, bardziej niż te w kartonikach.

Mam ich sklep niedaleko, to jestem na bieżąco. ;)
      Dużo serów, duży wybór, kupuję po trochę, próbuję i niektóre mi bardzo smakują (ale może mam marny smak...).
      Lubię ich kaszkawał ale tylko ten na wagę (w tych dużych cegłach). Pakowany jest zupełnie inny, nie przypomina mi oryginału. Niektóre sery też są bez smaku.
      Trzeba popróbować. Duży wybór.
      • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 25.07.16, 09:56
        Mam wrażenie ze większość mas serowych jakie możemy kupić, jest bardzo, ale to bardzo nierówna, tzn. ten sam produkt raz jest OK, drugi raz - niejadalny.
    • coralin Re: Polskie sery twarde 26.07.16, 13:27
      Ale twarde czy miękkie, bo generalnie w tym wątku piszecie o wszystkich serach.
      W Polsce jest problem z powszechnym dostępem do twardych serów dojrzewających, bo ludzie lubią sery w plastrach do kanapek, taka jest tradycja jedzenia serów. W sklepie panie nawet te mocno twarde sery chcą kroić w plastry i dziwią się, że człowiek będzie to jadł po kawałku.
      Poszukaj regionalnie
      • Gość: kim Re: Polskie sery twarde IP: *.centertel.pl 31.07.16, 11:52
        Mnie się wydaje, że o serach żółtych mówi się twarde. Żółte to określenie potoczne, twarde - fachowe. Mylę się?
        • coralin Re: Polskie sery twarde 31.07.16, 13:02
          Jest masa serów twardych, nie żółtych, niestety w Polsce jest na nie mały popyt dlatego z przykrością stwierdzam, że kupuję takowe na wyjazdach (niestety nie polskie) lub przy okazji kiermaszów (polskie). Takie sery to nie kolor, a mocno wyrazisty smak. I tak mi się mylnie jak widać skojarzył Twój wątek.
    • justa9212 Re: Polskie sery twarde 27.07.16, 10:53
      ementaler
      • jackk3 Re: Polskie sery twarde 28.07.16, 04:47
        to polski wynalazek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka