Dodaj do ulubionych

Co gotujemy w lipcu

06.07.16, 17:30
Jak w temacie.
U mnie młoda kapusta, młode ziemniaki i ratatouille.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Co gotujemy w lipcu 06.07.16, 19:31
      solaris_1971 napisała:

> Jak w temacie.
      > U mnie młoda kapusta, młode ziemniaki i ratatouille.

Młode ziemniaki z koperkiem, chłodniki, faszerowane papryki i bakłażany, dużo ryb i owoców morza, z konkretniejszych dań - w weekend będzie pieczona z rozmarynem i czosnkiem jagnięcina. Robię małosolne i zakwasy z młodych buraków, czekam na grzyby.
      :-)
      • solaris_1971 Re: Co gotujemy w lipcu 06.07.16, 21:10
        Jakie chłodniki robisz ?
        Moze ktos wie gdzie w Niemczech mozna kupić botwinkę na chłodnik litewski ?
        • ania_m66 Re: Co gotujemy w lipcu 06.07.16, 21:32
          ja kupuje najzwyczajniej na rynku. 1,99 za wieeeelki wiechec eazacy prawie 1kg. wlasciwie to juz nie botwinka, a mlode buraki z liscmi, ale ja je nawet wole od takiej niewyrosnietej botwinki.
          i polski sklep u nas mial.
        • znana.jako.ggigus Re: Co gotujemy w lipcu 07.07.16, 08:27
          Mangold to Taki wyhodowany lisc buraka. Na wszystkich lokalnych targowiskach sa teraz mlode buraki z liscmi, no i czasem tez mozna kupic cala sarzynke lisci z buraka wloskich albo tureckich. Moge Ci podac adresy w Monachium:)
        • squirk Re: Co gotujemy w lipcu 09.07.16, 00:45
          solaris_1971 napisała:

> Jakie chłodniki robisz ?

Tarator i najzwyklejszy z botwinką, rzodkiewkami, ogórkiem wężowym i jajkiem ale bardzo gęsty, na jogurcie albo kefirze a bazą jest odtłuszczony rosół wołowy (myślę, że każdy ma swój przepis i nie ma jedynego słusznego, jak z bigosem), do tego kilka młodych ziemniaków z koperkiem, właśnie zrobiłam i przegryza się na jutro, będzie w sam raz po treningu. Przymierzam się do chłodnika z ogórka i awokado, akurat mam składniki, i do ogórkowo - rzodkiewkowego.
          To pewnie nietypowe ale jem jako chłodnik (bo nie podgrzewam) zupę koperkową z ryżem, bardzo orzeźwiająca. No i okazało się, po lekturze kilku blogów, że zaczynam każdy dzień od chłodnika owocowego :-) - dla mnie to po prostu sporo owoców zmiksowanych z mlekiem albo kefirem (bez cukru) ale zdaje się, że ostatnio ta prosta mieszanka urosla do rangi chłodnika, mnie w każdym razie zastępuje śniadanie i, na ogół, obiad.
          • kiwaczek69 Re: Co gotujemy w lipcu 31.07.16, 12:15
            Squirku, a dałabyś przepis na tę koperkową?
            • squirk Re: Co gotujemy w lipcu 02.08.16, 02:09
              Chętnie ale precyzyjny nie będzie a zupa bardzo prosta - gotuję dzień wcześniej rosół (na wołowym ogonie bo to moim zdaniem świetna baza, ale jeśli ktoś lubi kurczaczy albo wywar warzywny to jak najbardziej mogą być), pozbywam się kostek, mięso dzielę na spore strzępki, schładzam rosół przez noc i zdejmuję tłuszcz, dodaję posiekany świeży koperek (mnóstwo, cały duży pęk, smak koperku jest delikatny i sporo z niego znika przy podgrzewaniu) i ryż, potem zabielam śmietaną (12% procent, zużywam łyżkę czy dwie). Podgrzewam (koperek traci sztywność i uwalnia aromat) i podaję. Właśnie zrobiłam i to mi przypomniało, że pytałaś, przepraszam że czekałaś na odpowiedź. Jedna z moich ulubionych zup, prosta, lekka, bardzo smaczna, dobrze się mrozi w porcjach.
              • posenerka Re: Co gotujemy w lipcu 02.08.16, 13:36
                Czyli rozrzedzony sos koperkowy z dodatkami. ;)

Nazywany u mnie szpitalnym jedzeniem, do tego jakaś gotowana jarzynka (np. kalarepka z marchewką albo groszek z marchewką).
                Ale koperek w tej formie zawsze jest przepyszny...
      • progress04 Re: Co gotujemy w lipcu 09.07.16, 00:30
        młode warzywa gotowane (ziemniaki, tez z koperkiem:-), marchewki, kalafior, brokuły, kalarepa, bób, fasolka), zupa z ciętej fasolki, fasolka zielona ta szeroka, muffinki z jagodami, pierogi z jagodami, ogórki kiszone, kompoty na bieżąco z czerwoneji czarnej porzeczki, z agrestu, leczo , botwinka zwykła, chłodnik z botwinki , zupa kalarepowa, szpinak zasmażany i makaron ze świezym szpinakim. mięso ze świezymi ziołami.
    • tralalumpek Re: Co gotujemy w lipcu 09.07.16, 12:11
      w lipcu gotujemy: dzemy ;) kompoty....
    • krokodylbury Re: Co gotujemy w lipcu 17.07.16, 15:03
      młode zieminaczki zdecydowanie, korzystam z czarnych pomidorów, więc sałatki na czasie! Zwłaszcza z serem halloumi, dziwię się, że dopiero niedawno go odkryłem!
    • mhr2 Re: Co gotujemy w lipcu 20.07.16, 09:44
      ratatouille zima zrobiła, mlode warzywa, mieso, ryba w roznej formie jada;)
    • posenerka Re: Co gotujemy w lipcu 24.07.16, 13:06
      Już koniec lipca... Szabelek (żółta fasolka) za grosze - 4zł/kg, więc zupa, dodatek i sama.
      Już są młode cukinie. Kalarepa.
      No i pyszne pomidory malinowe, chyba teraz najsłodsze? 4zł/kg. Zupa, sos, sałatka.
      Bób...

Porobiłam sobie mieszanki warzywne:
      szabelek, bób, kalarepa, kalafior, brokuł, cukinia.
      Na wrzątek wrzucam kaszę, potem warzywa, chwila gotowania i gotowa sałatka do pracy. Przetrzyma spokojnie w lodówce 3 dni. Trochę oleju, oliwy, zieleniny i ziół, orzechów i pestek.
    • annakruger Re: Co gotujemy w lipcu 25.07.16, 09:54
      moim lipcowym nr. 1 na zawsze pozostanie chłodnik botwinki ;) To mój smak dzieciństw, wakacje u babci i młodzieńcze szaleństwo

cookmagazine.pl/chlodnik-z-botwinki/
    • coralin Re: Co gotujemy w lipcu 27.07.16, 11:51
      Młoda kapusta była na początku lipca, potem wyjechałam i jadłam dużo egzotycznych potraw, tęskniąc najbardziej za pomidorami i twarogiem.
      Teraz oprócz pomidorów do wszystkiego króluje cukinia i szparagówka, koperek i natka (ale nie w śladowych ilościach tylko jako ważny składnik dania).
      Od mięs mnie odrzuca, lubię pieczoną rybę w całości no i jajka sadzone.
    • default Re: Co gotujemy w lipcu 28.07.16, 15:07
      Ostatnio - grzyby, bo sypnęło zajączkami w "moim" lesie, a że one słabo się nadają do suszenia czy marynaty, to zjadamy na bieżąco: zupa, sos ze śmietaną do młodych ziemniaczków lub do makaronu tagliatelle, risotto, podsmażone na maśle z cebulką i zawinięte w naleśnik czy omlet.
      Poza tym : fasolka szparagowa, leczo, botwinka, spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów i bazylii, całe michy surówek przeróżnych.
    • mhr2 Re: Co gotujemy w lipcu 30.07.16, 11:50
      solaris_1971 napisała:

> i ratatouille.

uwielbiam jesień!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka