Dodaj do ulubionych

Zdrowe wędliny

25.08.16, 21:48
m.niezalezna.pl/85152-wycofuja-z-obrotu-wedliny-znanej-marki
a co było do tej pory, czy kontrolowano stężenie antybiotyków, czy klienci nieświadomie byli faszerowani. To co wiemy o gotowych wyrobach, a co z innymi zakładami, które kupowały surowiec od tego dostawcy?
Obserwuj wątek
    • Gość: miki202 Re: Zdrowe wędliny IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.16, 23:51
      Staram się nie kupować tanich wędlin, a już na pewno nie w marketach, ale czasem się skuszę na serdelka albo kawałek pasztetowej, dobrze wiedząc, czym ryzykuję. Ale to nie problem, bo robię to naprawdę rzadko. Czasem za to kupuję te droższe wędliny, długodojrzewające, ale też mam do nich średnie zaufanie, prawdę mówiąc nie mam zaufania do żadnego polskiego wytwórcy, gdyby tam u nich fachowo pogrzebać, to kto wie, jakby z tą jakością wyszło. A cena nie jest żadną rękojmią poziomu. Ograniczyłam bardzo wędliny, poszłam w mięso. Gorzej, że zaczynam mieć wątpliwości, co mi sprzedają na hali w Gdańsku, czy ta moja cielęcinka albo indyk zagrodowy też nie jest nafaszerowany penicelinką. Nie zachowuję się histerycznie, nie mam ochoty rezygnować z mięsa, tym bardziej, że jem go naprawdę niewiele, ale nie wiem, co robić. Żądać od kupcowej certyfikatu?
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Zdrowe wędliny 26.08.16, 01:06
        W tej chwili tylko można stwierdzić czy to mięso jest mocno czy słabo "uszlachetnione". Specjalne odmiany, specjalne pasze, specjalna obróbka, i na każdym etapie "dodatki"
        Dlatego wolę kupić prosto od zaufanego rolnika i zrobić wyroby samemu.
        • damdalen Re: Zdrowe wędliny 26.08.16, 08:38
          A myślisz, że ten zaufany rolnik sprawdza zawartość aflatoksyny w zbożu, którym karmi zwierzęta? To właśnie jest ogromny problem z zapleśniałą paszą. Najwięcej mykotoksyn do naszego organizmu dostaje się właśnie tą ścieżką.
          Do tego powszechnie karmi się świnie gnijącymi ziemniakami z poprzedniego sezonu. Świadomość ekologiczna i zdrowotna jest
          • damdalen Re: Zdrowe wędliny 26.08.16, 08:40
            Świadomość ekologiczna i zdrowotna jest na wsi bardzo słaba, szczególnie w starszym pokoleniu. Powszechne jest też palenie śmieciami, co też dla zwierząt gospodarskich zupełnie obojętne nie jest.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: Zdrowe wędliny 27.08.16, 16:33
              Dlatego piszę do zaufanego rolnika. Wiem ze karmi zbożem ale wyhodowanym u niego w gospodarstwie podobnie ziemniaki i inne pasze. Kupuję od niego różne warzywa, a także ziemniaki. Byłem u niego nie raz i nigdy nie widziałem zgniłych ziemniaków, ani zatęchłego zboża
      • Gość: x jeżeli jesz tego mięsa niewiele, IP: *.hsi05.unitymediagroup.de 26.08.16, 02:53
        to nic Ci nie grozi. Co innego gdybyś jadła 10 kg mięsa dziennie, to by Ci zaszkodziło, nawet takie od "zaufanego" rolnika ;)
      • ana119 Re: Zdrowe wędliny 26.08.16, 17:59
        Morliny i Krakus nie są polskimi firmami

Co do zakupow na targach czy halach to producenci często przemilczaja skład. Trzeba pytać i wiercic żeby wydobyć listę składników. Drób dostaje antybiotyki bo hodowla by zeszła od chorób. Byle by normy nie przekraczali ale jak z ta norma to trzeba by zacząć sememu hodować żeby zrozumieć gdze leży prawda
        • znana.jako.ggigus Re: Zdrowe wędliny 27.08.16, 14:27
          nie ma polskich i niepolskich firm.
          No chyba że chcesz napisać, że polscy przedsięborcy to taka szlachetna easa, co pozwala krowom paść się na łąkach, a świnkom hasać, a kurom latać po podwórku. Tylko po to, aby Polacy jedli polską żywność.
          • ana119 Re: Zdrowe wędliny 28.08.16, 14:09
            Nie mam problemu z kupowaniem w MD, produktów markiTesco ale jako ekonomista rozróżniam firmy z kapitałem polskim i zagranicznym. Różnica nie polega na smaku tylko świadomości co się dzieje z zyskiem tych firm
            • znana.jako.ggigus Re: Zdrowe wędliny 29.08.16, 08:47
              A myslisz, zepo lskie firmy zatrudniaja uczciwych ludzi, oddajacych wszystkei podatki ojczyznie?
              I dlaczego kupujesz w Tesco?
              • ana119 Re: Zdrowe wędliny 30.08.16, 09:28
                znana.jako.ggigus napisała:

> A myslisz, zepo lskie firmy zatrudniaja uczciwych ludzi, oddajacych wszystkei p
                > odatki ojczyznie?
                Temat wyszedl od różnic w firmach z kapitałem polskim i zagranicznym. Zachęcam do lektury bo kiedyś w przeszłości ludzie z własnymi poglądami byli czarujący a dziś juz muszą więcej
                > I dlaczego kupujesz w Tesco?
                >
                Na tej samej zasadzie co jadam chipsy, coca cole. Tyle że znam skład
                • znana.jako.ggigus Re: Zdrowe wędliny 30.08.16, 10:23
                  ale co ma sklad czipsow wspolnego z Tesco?
                  troszczysz sie o dobro firm z polskim kapitalem i kupuejsz u angielskiego handlarza? Nie libue dyktowac innym, co Maja robic. ale sie dziwie czasem. I dlatego pytam.
                  • kosmotynka Re: Zdrowe wędliny 13.09.16, 12:58
                    W lidlu można czasami dostać dobrej jakości wędliny. Ja tam często kupuję.
                    • jarek_zielona_pietruszka Re: Zdrowe wędliny 14.09.16, 20:55
                      A w tej bajce były słonie? :) :) :)
    • coralin Re: Zdrowe wędliny 26.08.16, 10:50
      Z wędlin to już tylko smakują mi surowe, dojrzewające, ale one wcale nie są super zdrowe, bo mocno solone. Mięsa też jem coraz mniej. Od kilku lat nie kupuję kurczaków.
      Polacy jednak jedzą go powszechnie hurtowo, bo wmówiono im, że zdrowsze od wieprzowiny, tak jak wmówiono, że margaryna lepsza od masła.
      • Gość: kim Re: Zdrowe wędliny IP: *.centertel.pl 27.08.16, 11:26
        Szkoda, Coralin, że wcześniej nie napisałaś, że nie kupujesz kurczaków. Mnie, i nie tylko, by się przydało, dałoby do myślenia. Unikam kurczaków dopiero od niedawna.
        Zaczynam się nawet zastanawiać czy nie założyć sobie prywatnej hodowli drobiu na balkonie (oczywiście to żart, ale marzy mi się własne mięso i jajka).
        • znana.jako.ggigus Re: Zdrowe wędliny 27.08.16, 14:29
          A myślałaś, że cykl wzrostu kurczaka (teraz bodajże 90 dni) bierze się z powietrza?
          Kurczaki rosną tak szybko, że im nie nadążają rosnąć kości, więc te kości się łamią i kurczaki sa na żywca pogdryzane przez inne kurczaki. Z nudów, z braku miejsca, z agresji. Są filmy na yt, nie wymyślam nic.
          Jeśli chce się jeść tyle mięsa, to jakoś trzeba je wyprodukować.
        • coralin Re: Zdrowe wędliny 28.08.16, 12:48
          Wydaje mi się, że pisałam o tym wielokrotnie. Ale przecież to takie "zdrowe i dietetyczne" zatem po co było się wdawać w kłótnie forumowe. Zimą kupuję salceson, ostentacyjnie proszę o szynkę ze świnki z widocznym tłuszczykiem, podczas gdy ludzie z kolejki kupują "szyneczkę z drobiu". Ale generalnie mięsa i wędlin z każdym rokiem jem coraz mniej. Latem w zasadzie śladowo.
          • coralin Re: Zdrowe wędliny 28.08.16, 13:39
            Dla wielu osoba nie używająca codzienne Domestosa lub tym podobnego środka to brudas, bo przecież reklamy nauczyły, że trzeba wybić 99,99% bakterii. I potem kupować środki na alergie.
            Wydęte wieczko w kefirze też bee dla wielu.
            Antybiotyki w Polsce łyka się jak witaminy.

• znana.jako.ggigus Re: Zdrowe wędliny 29.08.16, 08:49
            Moze i pisalas, ze rezygnujesz z dorbiu. Wybacz, ale nie jestem w stanie zapisac sobie w pameici kazdej informacji o uzytkowanikach Forum kuchnia i ich upodobaniach miesnych.
            No jesli ktos swoje zycie opiera na tym, czego nauczyla reklama:)))
            • coralin Re: Zdrowe wędliny 29.08.16, 11:54
              To było w nawiązaniu do wpisu Kim "szkoda, że nie napisałaś". Przez wiele lat byłam mocno aktywnym użytkownikiem tego forum i na pewno wiele razy pisałam, że kurczaków nie jem, preferuję z mięs wołowinę i króliki i to coraz rzadziej.
              Oczywiście, że Polacy nadal wierzą reklamom. Najpierw bali się wszelkich E- to producenci piszą im pełną nazwę, potem był glutaminian, teraz jest konserwant. Choćby produkt zawierał kilo soli lub cukru przeciętny Polak wierzy, że nie zawiera konserwantów. O i jeszcze wielbią wędliny, których 100 g zostało wyprodukowane z 200 g mięsa choćby w składzie był kompletny syf poza tym mięsem.
    • mhr2 Re: Zdrowe wędliny 13.09.16, 13:03
      jarek_zielona_pietruszka napisał:

> a co było do tej pory,

nieważne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka