Dodaj do ulubionych

Jesteście chorzy!!!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 15:08
Gazeta Wyb. Dodatek rekl. Zdrowie i Uroda 9-10.X.2004
ORTOREKSJA
"W Polsce nazwa ta nie jeszcze powszechnie używana, ale objawy ortoreksji
pojawiają się u wielu osob, szczególnie wśród młodych ambitnych kobiet (!).
Ortoretyk to osoba, która nadmiernie koncentruje się na jakości spożywanych
potraw.Obsesyjnie przywiązuje wagę do zdrowego sposobu odżywiania. (...)
Dużą wagę przywiązuje do sposobu jedzenia. Najlepiej lubi to robić w spokoju
i samotności, dokładnie przeżuwając każdy kęs i powoli przełykając.
Myślenie o jedzeniu, poszukiwanie zdrowych produktów i wrewszcie samo
przygotowywanie potraw zajmuje ortorektykom tyle czasu, że nie wiele
pozostaje na inne czynności.(...)
Nieleczona ortoreksja może być niebezpieczna, doprowadzić może do
poważnego osłabienia organizmu, zaburzeń psychicznych a nawet śmierci!"

Do lekarza- MARSZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • peterst Re: Jesteście chorzy!!!!!! 10.10.04, 15:11
      El Padre,a Ty jestes tym wspaniałym lekarzem?Juz się ustawiamy w kolejce.NFZ
      nam zwróci za Twoje usługi?O wielki miej nas w opiece.
    • Gość: Ela.Tu-i-Tam Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 15:16
      A ja myslalam, ze chodzi o powszchne kichanie i kaszlanie, ktore slysze coraz
      czesciej w Warszawie - ja tez kicham!
    • Gość: Liska Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: 81.210.125.* 10.10.04, 15:41
      Sorry, ale ortoreksję wymyślił chyba jakiś kretyn, który 'aby byc zdrowym i iść
      z duchem czasu' je byle co, byle gdzie i z byle kim (bo w samotności nie można).
      ;-)
      • Gość: El Padre Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 15:45
        Albo Mac Donald and company.
        • Gość: giezik Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 16:14
          a jak zwie sie przypadlosc, gdy koncentrujesz sie na tym, by Twoje zycie bylo zdrowe i wysokiej jakosci?
          • jutka1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 10.10.04, 16:16
            Hedonizm...
            ;-))))))))))))
      • linn_linn Re: Jesteście chorzy!!!!!! 10.10.04, 16:31
        Dlaczego? Jest to forma chorobliwa dbania o to, co sie je. W sposob, ktory
        wyklucza prowadzenie normalnego zycia / uprawianie warzyw, hodowla kur,
        pokonywanie duzych odleglosci w celu zdobycia odpowiedniej wody itp. /. Na
        pierwszy rzut oka nic dziwnego, ale tu chodzi o to, iz poza tymi czynnosciami
        osoba chora nie zajmuje sie NICZYM innym. Nie dlatego, ze sie nie interesuje,
        ale taki ma priorytet. We Wloszech czytalam o tym czesto.
        • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 10.10.04, 23:05
          Hm... Uprawianie warzyw, hodowla kur, itd. to objawy chorobowe?!
          • linn_linn Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 08:53
            Czytaj, Haniu, dokladnie. Jesli oprocz tego nie czytasz gazet, nie spotykasz
            sie z przyjacilmi, nie zajmujesz dziecmi... Jest to choroba: w zyciu takiej
            osoby istnieje TYLKO jedno. Naprawde o tym nie czytaliscie?
            • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:01
              Nie, nigdy nie czytałam o ortoreksji. Staram się raczej nie czytać o chorobach,
              bo jako Zastepca Prezesa Klubu Hipochondyrków, mogłabym prędko uwierzyć w wiele
              przypadłości ;-)
          • Gość: p102 Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.net-serwis.pl 11.10.04, 21:28
            uprawianiwe warzyw... to nie choroba, a to o czym pisze el padre to rodzaj
            psychozy natrectw (tak jak anorektyczki czy bulimiczki obsesyjnie mysla o
            jedzeniu)...
    • wedrowiec2 Proszę nie linczować;) 10.10.04, 16:38
      Jacy chorzy:) W ekstremalnych warunkach, a takie miałam wczoraj, jem na obiad
      kebab z frytkami, jakimiś surówkami polanymi sosem wyciśnietym z tuby. Wszystko
      kupione na wynos w barze-budzie.
      Przeżyłam. Wprawdzie nadal obserwuję swój organizm, ale nic złego nie dzieję
      się. Najdziwniejsze jest to, że mi ten obiad smakował:(
      • Gość: Renata Re: Proszę nie linczować;) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 17:19
        Ufff, narazie objawów tej choroby u siebie nie zauważyłam. Wszystko na miarę
        czasu i mozliwości.
        • Gość: Cynamoon Re: Proszę nie linczować;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 18:15
          Dopoki nie nosimy se soba do restauracji wlasnego jedzenia, wszystko jest ok ;-)
          • Gość: Hanna Re: Proszę nie linczować;) IP: 64.213.237.* 10.10.04, 21:25
            Znam takich, co na party przychodzili ze sokiem z trawy i
            wlasnym "jedzonkiem".Zgroza- na szczescie im przeszlo. Troche przytyli, ale
            wygladaja na ludzi.
    • Gość: Nobullshit Ładne :) IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 10.10.04, 21:43
      Gość: giezik 10.10.2004 16:14 + odpowiedz

a jak zwie sie przypadlosc, gdy koncentrujesz sie na tym, by Twoje zycie bylo
      zdrowe i wysokiej jakosci?

jutka1 10.10.2004 16:16 + odpowiedz

Hedonizm...
    • hania55 Ojejusiu! 10.10.04, 23:04
      Ale może nie jest ze mną tak źle, bo nie lubię jeść w samotności. Reszta
      symptomów się zgadza. Hura!
      • Gość: giezik Re: Ojejusiu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 07:22
        Haniu jest na to wytłumaczenie:

"Nie lubi Polak jeść sam czyli u codziennego stołu, czyli kiedy nie ma co lepszego, stąd rad niezmiernie gościowi, gdy nie ma rodzinym musi mieć domownika, rezydenta, wezwie proboszcza, z nimi pożywać i bawić się rozmową jest mu przyjemnie"
        Lukasz Gołębiowski
        • siostraheli jestem zdrowa! 11.10.04, 08:58
          Wczoraj na obiad zjedlismy pyszne niezdrowe golonko. Chyba jestem wiec zdrowa.
        • hania55 Re: Ojejusiu! 11.10.04, 21:03
          Ano właśnie. A jak już ani gościa, ani proboszcza, ani domownika, to książkę
          się czyta, żeby mieć towarzystwo.
    • ziemiomorze Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 10:28
      Mysle, ze w ramach terapii powinnismy od czasu do czasu pozrec jakis vegetowy
      bulionik albo plastikowe ciastko z dunkin donuts.

I od razu zdrowiej bedzie
      • siostraheli Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 12:39
        mam znajoma lekarke rocznik 1915, ktorej ulubionym daniem sa zupki chinskie
        Vifon i jest zdrowa jak rydz. generalnie zywi sie roznymi erzatzami i chyba
        nigdy w zyciu nie ugotowala obiadu.
        • gourmet48 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 13:59
          pewien facet najchetniej jadal boczek popijac mlekiem, zmarl majac 92 lata
          najlepsza zupa na swiecie jest polskaj zupa jarzynowa/kalafiorowa, ogorkowa,
          robione na wywarze z ogonow
          do delicji zaliczam zupe z homarow z dodatkiem krewetek, zupe rybna z grzankami

• brunosch Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 14:30
      1. Nie zagraża, bo nie "odżywiamy się" lecz jemy i to ze smakiem
      2. Lepsze to niż bulimia z jej "uzewnętrznianiem się".
      • barba50 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 14:35
        W czwartek w wieku 89 lat zmarł mój teść, któremu ze 20 lat temu lekarz zalecił
        białe mięso, więc teść poszedł i kupił sobie słoniny...
        Jadł dużo, tłusto, umarł na starość. Nie wiadomo ile lat żyłby jedząc "zdrowo",
        ale co to byłoby za życie...
      • hela1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 14:37
        Slyszalam o pewnym panu, ktory codziennie na sniadanie wypijal kubek smalcu i
        szedl budowac piece. Mawial tez, ze od salaty "sila za 5 lat". Zyl dlugo i
        szczesliwie!
        Nie zeby ten smalec kusil....
        • Gość: Hanna Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: 64.213.237.* 11.10.04, 15:50
          No, nie przesadzajmy!
          • brunosch Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 15:57
            [...] w żadną stronę! Ale moją żąłość zawsze budzą ci, co to zamiast zjeść ze
            smakiem, najpierw dogłębnie sprawdzają dawkę mikro- i makroelementów, witamin,
            białek i tłuszczu. Potem se jeszcze sprawdzą w tabelce, dla spokoju ducha i
            choćby nie było to smaczne (chodzi przecież o dawkowanie składników, a nie o
            smak), to każdy kęs żują 50 razy.
            Ranyjulek - mam taką kuzynkę...
            • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:03
              O rany, jeść z osobą, która liczy tłuszcze, kalorie, witaminy, białko,
              węglowodany, itd. to czysta rozkosz....
              • emka_1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:05
                zwłaszcza gdy na stole rozłoży "małego analityka" :)
                • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:06
                  Nie, gorzej, jeśli małego analityka ma wyuczonego na pamięć, a w oku miarkę i
                  wagę...
                  • emka_1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:20
                    nieno, zawartość metali ciężkich w sałacie gołym okiem? no jestem pod wrażeniem:)

ja w zasadzie mam taki mały zestaw w środku, znaczy po zjedzeniu czegoś wynik
                    formie uroczej wysypki sie ujawnia, ale działa tylko na azotany:(

• hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:24
                      Ja też tak mam :-) Pięknie wyglądałam, gdy na początku kwietnia rzuciłam się na
                      sałatę...
                      • Gość: giezik Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:26
                        no tak jest jak sie nie mozna powstrzymac. Rzucac sie? Na sałate?
                        • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:30
                          No.... z takim dobrym sosem :-(((
                  • Gość: hela Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.bb.online.no 11.10.04, 21:21
                    Czucie i wiara silniej mowi do mnie niz analityka szkielko i oko.
                    • emka_1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:26
                      obwąchujesz a potem mówisz -wierzę, że dobre?:)

właśnie w ostatni piątek kupowałam paprykę, oczywiście obwąchując starannie i
                      sprzedawczyni nie wytrzymała - niech pani powie o ci chodzi z tym wąchaniem, bo
                      wszyscy biorą do ręki, wąchają, a ja nie wiem czemu :)
                      • Gość: giezik Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:28
                        ja tez tak mam, z wącheniem. Ale to chyba chodzi o poczucie aromatu (u mnie) niz jakaś doglebna analize
                        • emka_1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:31
                          a to własnie analiza:) sprawdzasz czy pachnie wolnością i słońcem, czy plastikiem:)
                      • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:31
                        Ja obwąchuję pomidory. Zawsze.
                        • hela1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:35
                          Pomidory, papryke, jablka wacham zawsze. Jablko o zapachu polichlorku winylu
                          nie moze jednakowoz byc dobre.
                          • hania55 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 21:38
                            Hłe hłe. Podobnie truskawki o konsystencji waty i wątłym zapachu owocowej gumy
                            rozpuszczalnej.
                            • Gość: giezik Re: Jesteście chorzy!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 21:46
                              słaby maja marketing, juz to widze - kupuj nasze truskawki, tylko u nas pachną jak prawdziwa guma balonowa
    • Gość: Nobullshit Analitycy IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 11.10.04, 21:44
      Niektórzy analizują też zawartość różnych rzeczy w sobie.
      Są takie wagi, które podają, ile w człowieku jest tłuszczu.
      Brrrrrr
      • emka_1 Re: Analitycy 11.10.04, 21:48
        ja bez wagi wiem, że mam za małą zawartość herbaty w organizmie:( trzeba iść do
        kuchni, a to daleko:(((
        • hania55 Re: Analitycy 11.10.04, 22:07
          Mój mąż w charakterze anioła przyniósł mi właśnie kubek herbaty z wiśniówką.
          Forum Kuchnia, herbata z wiśniówką - w życiu nie skończę paskudnej roboty,
          którą mam do zrobienia ;-)
          • emka_1 Re: Analitycy 11.10.04, 22:09
            a tak, im więcej paskudnej roboty, tym milej się siedzi na forum kuchnia:)
            • hania55 Re: Analitycy 11.10.04, 22:19
              O, tak! Szkoda tylko, że robota nic milsza się nie staje :-(
              • emka_1 Re: Analitycy 11.10.04, 22:30
                trzeba poczekać na materializację dedlajna w formie miecza ognistego nad głową
                wiszącego:( jak jest z górki, to już całkiem miło się pracuje.
                • jottka Re: Analitycy 11.10.04, 22:32
                  eee:( dedlajn jutro rano, ja musze posprawdzać świństwo, a zamiast tego
                  prowadzę intensywne badania nad jakością dżemu truskawkowego w słoiczku a oraz
                  w słoiczku be

chyba wyciągnę sobie jeszcze słoiczek dżemu z czarnej porzeczki w celu
                  wzbogacenia badań komparatystycznych
                  • emka_1 Re: Analitycy 11.10.04, 22:34
                    oj, żeby ci zaduszki jazzowe po tym dżemie nie wyszły:(
                    • jottka Re: Analitycy 11.10.04, 22:36
                      bibopuje dopiero, jak któryś słoiczek okazuje sie z lekka nadpleśniały
                      • emka_1 Re: Analitycy 11.10.04, 22:38
                        a ile ich masz? moje jeszcze nie wyniesione do piwnicy, ale bronią się dzielnie.
                        • jottka Re: Analitycy 11.10.04, 22:40
                          na razie zaczęłam od tych z brzega szafki, to będą tegoroczne truskawkowe - w
                          miare posuwania sie w głab powinnam dojść do porzeczkowych, jeżynowych i
                          malinowych, a na końcu na pewno będą agrestowe, bo one zasadniczo głównie do
                          pleśniaka sie nadają, no i wtedy sobie zabibopuje
                          • emka_1 Re: Analitycy 11.10.04, 23:49
                            cholera, nie zauważyłam:( truskawkowe już zeżarte, nawet półki w piwnicy nie
                            widziały:( noale jakieś rzadkie były, w sumie bardziej mus truskawkowy niż dżem,
                            więc po co sie miały męczyć w tych słoikach obok konkurencji, co właściwa
                            konsystencję posiadła.
    • lilimarlene1 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 11.10.04, 23:37
      El Padre
      nam to nie grozi, my (tzn.czytający i piszący na tym forum)jesteśmy smakoszami,
      a Ci niekoniecznie jedzą tylko to co ma 0% tłuszczu i 0 węglowodanów.
      Poza tym smakosze lubią biesiadować w towarzystwie innych.

pozdrawiam
      Lili
      • gourmet48 Re: Jesteście chorzy!!!!!! 12.10.04, 10:45
        ja nie, jesc mozna wszystko oby nie przesadzac

"a polskie zupki sa najsmaczniejsze" szczegolnie w chlodne i mokre jesienne dni

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka