Gość: tania IP: 141.155.64.* 13.10.04, 22:09 jak w temacie - znacie jakis PROSTY szybki przepis na nalesniki? moze jakies linki do starych watkow (w wyszukiwarce nie moge znalezc bez polskich znakow)? dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taka_tam Re: przepis na nalesniki 13.10.04, 22:46 no to bez polskich fontow: 0,5 kg maki, 1 jajko, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, troche proszku do pieczenia, szczypta soli. jesli chcesz wersje puszysta, to rozdziel zoltko od bialka, ubij bialko na sztywno i delikatnie wmieszaj w zmiksowane ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tania Re: przepis na nalesniki IP: 141.155.64.* 13.10.04, 23:03 czy po wymieszaniu ciasta trzeba odstawic (do lodowki?) na jakis czas? Odpowiedz Link Zgłoś
taka_tam Re: przepis na nalesniki 13.10.04, 23:15 chyba nie. ja w kazdym razie tego nie robie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: przepis na nalesniki 13.10.04, 23:27 Jesli do ciasta dodasz sok choc z jednej pomaranczy ( oczywiscie w wersji slodkiej i biszkoptowej , czyli tej z ubita piana, dowam jajkami i lyzka cukru:)) beda jeszcze pyszniejsze. Ja zostawiam ciasto na okolo pol godziny, poza lodowka, ale nie jest to przymus. ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 średnio szybki 13.10.04, 23:29 bo trzeba ciasto odstawić na godzinę, ale za to jedyny z którego udaje mi sie zrobić dobre naleśniki 250g maki, 4 jajka, 1/2l. mleka, łyzka cukru (jesli farsz słodki, jeśli nie łyżeczka), łyżeczka do kawy soli, 50 g masła. mąke, mleko, jaja, sól i cukier wymieszać, na koniec dodać miekkie masło, odstawić na godzinę. smażyć na patelni posmarowanej masłem przepis z ksiązki do francuskiego:) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: średnio szybki 13.10.04, 23:39 a jaki rozpustny;) 4 jajka i maslo:)) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: średnio szybki 13.10.04, 23:43 to sprubuj jak pisalam wyzej dodac soku z pomaranczy a i nadziej pomaranczami:)) Juz mnie korci:)) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: średnio szybki 13.10.04, 23:51 wolę spróbować z grejpfrutem czerwonym, bo pomarańcze średnio lubię - tylko sok i skórka kandyzowana, sam owoc jakoś nie bardzo:( ja wiem, dziwna jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: średnio szybki 14.10.04, 00:00 Eszz, bledu nie zauwazylam:(( Pewnie, moze byc i grejpfrut, tyle ze pomarancze wg mojego pomyslu traca swoj slodki pomaranczowy posmak i jest cos lekko gorzkawego, intrygujacego. No i mniej roboty z obieraniem blonki:) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: średnio szybki 14.10.04, 00:06 bardzo możliwe, może sie przełamię, nie wiem na czym to polega, bo niby owoc w formie zbliżony, a pomarańcze nie wchodzą:( a z grejpfruta się błyskawicznie robi filety:) a mandarynek nie mogę, choć lubię:( Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: średnio szybki 14.10.04, 00:13 Lubie grejpfruty, ale obieranie wzmaga agresje, ilez soku sie marnuje, czastki sie rozwalaja, echhhh, a Ty mi tu o blyskawicznosci:) W kazdym razie sprobuj: pomarancze, niezbyt soczyste, obrac i pokroic w kawalki, rozpuscic dwie lyzki masla, wrzucic pomarancze, dodac miod, dwie-trzy lyzki, galke muszkatolowa, jesli mam byc slodsze to cukier waniliowy lub poprostu cukier i dusisz na malym ogniu, az lekko rozpadna sie pomarancze i odparuje sok. Smarujesz nalesniki, mozna zapec z sosem waniliowym albo nalozyc bitej smietanki, a nawet ubitego mleka. Jesli jest zbyt duzo soku a brakuje juz cierpliwosci to sypnac bulki tartej:)) Sprobuj z grejpfrutem, moze byc ciekawie:)) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: średnio szybki 14.10.04, 00:23 dzieki, spróbuję. a co do grejpfrutów - trzeba filetowac na talerzu, albo na desce z rowkiem i z miseczką do której wszystko ścieka ( ja takiej nie mam, więc robię na talerzu) sok zostaje, nic się nie marnuje, bo ścinki z błonkami też można odcisnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: przepis na nalesniki IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 13.10.04, 23:39 Nie udają (mi) się naleśniki z mąki krupczatki,również mleko bywa nieodpowiednie (nie wiem czemu, bo nie każde, a mam ponad 30-letnie doświadczenie z naleśnikami) i ostatnio daję "niebieskie" mleko w proszku.Lepiej choć z 10 min. dać ciastu odpocząć, bo i tak pierwsze naleśniki mogą przywrzeć i się rozwalić , a następne, gdy ciasto odstało swoje ,już są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: przepis na nalesniki 13.10.04, 23:41 do ciasta dodaje oleju i smaze na dobrze nagrzanej teflonej patelni, nie ma bata by przywarly, zasada, ze pierwszy i tak sie rozleci jakos mnie omija:)) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tania Re: przepis na nalesniki IP: *.ipt.aol.com 14.10.04, 00:25 dziekuje za wszystkie przepisy! jutro sprobuje...mam nadzieje, ze sie uda. znajomi zagraniczni uprosili mnie abym ugotowala cos polskiego, a ja ani nie umiem ani nie lubie (oprocz wlasnie nalesnikow). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: przepis na nalesniki 14.10.04, 00:35 To podasz im nalesniki??? Jesli nie umiesz i nie lubisz gotowac to prostszy bedzie gzik rodem z Wielkopolski:) Ot, wymieszasz dobry twarog ze smietana i drobno pokrojonym szczypiorkiem, posolisz, ugotujesz w lupinkach w miare zgrabne ziemniaczki w mocno osolonej wodzie i podasz na stol: w jednej misce gzik a w drugiej ziemiaki w lupinach, albo w wersji lux: natniesz ziemniaka i nalozysz gziku i tak podasz. na Boga dajcie mi bialego sera!!!!!!! ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lomas Ja jakaś dziwna chyba jestem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 00:31 bo naleśniki zmora wielu są jedyną rzeczą którą robię absolutnie i całkowicie w ciemno, za każdym razem inaczej a wychodzą całkiem dobre a nawet bardzo dobre. Pamiętam że jak zaczynałam przygodę z kuchnią to starałam się wg przepisu wszystko robić (krótkotrwał ten okres w kuchni mojej) no i wtedy to była tragedia, połowa ciasta naleśnikowego lądowała w koszu, a to się przypaliło a to nie ścięło i sto innych nieszczęść naleśnikowych. Aż kiedyś wymieszałam co miałam pod ręką i wyszły od pierwszego do ostatniego i tak już zostało :) A do następnych dodaję sok z pomarańczy-Mysiulku dzięki za pomysł . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 i jeszcze 14.10.04, 00:34 może ci ciasto drożdzowe wychodzi za każdym razem? Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: i jeszcze 14.10.04, 00:36 nawet nie próbuję :) raz tylko się skusiłam Efekty do dziś są opowiadane jako rodzinna anegdotka ;) bynajmniej nie z dobrym zakończeniem Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: i jeszcze 14.10.04, 00:43 to przynajmiej tyle :) ja źle działam na drożdze, ale dziwnie, bo ciasto do pizzy wychodzi, chleby na drożdzach też. a słodkie za diabła nie wyjdzie, choć przepis taki jak trzeba i wszystko jak trzeba robię:( znaczy ja i cukier wchodzimy w jakąś interakcję co drożdze zniechęca:( Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: i jeszcze 14.10.04, 00:51 E to Ty to masz dobrze, bo mnie nawet na pizza nie wychodzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: i jeszcze 14.10.04, 00:52 po latach trafiłam na przepis, ale cienkie ciasto musi być :) Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: i jeszcze 14.10.04, 00:54 Chyba nawet nie będę prosić o ten przepis bo i tak kosz zaliczy :( Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: i jeszcze 14.10.04, 01:00 To ja Ci swoj podsune, sprawdzony od lat:)) Dwie szlanki maki, troche soli, szczypta cukru, ciepla woda, jakis spory chlust oliwy, no i drozdze, ale suche ida swietnie:) Ze swiezych robisz zaczyn z cieplej wody, troszku maki i cukru , wlewasz do maki, dodajesz ten chlust oliwy/oleju i dolewasz cieplej wody, jakos tam wyrabiasz w misce przez chwile a potem rzucasz na stolnice/blat i troche wiecej metlisz w lapkach, wyjdzie elastyczne ciasto, zostawiasz do wyrosniecia /ale bez przesady/, blache smarujesz olejem ,klazisz rozwalkowane ciasto, dlej jak dusza spiewa, do nagrzanego piekarnika i niech sie piecze od 30 do 40 min. Spod to ma suchy i kruchy, wiec uzycie sztuccow zbedne. W wesji lux dosypujesz do ciasto to co lubisz, np papryke, oregano, bazylie, czosnek, itp. MUSI SIE UDAC!!! ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Nie dziękuję :) 14.10.04, 01:04 jak się przełamię to napisze czy mam dalej po grecku czosnek wzywać na pomoc czy po polsku wystarczy . A kiedyś udał mi się chlebek drożdżowy ale też z suszonych i z pomocą mamy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: i jeszcze 14.10.04, 01:12 W takim zapamietaniu klepalam, ze literowek nie zauwazylam:)) ale da sie zrozumiec? Walkuj w miare cienko:) Czosnek wrzuc do pizzy, lepiej zadziala:)) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: i jeszcze 14.10.04, 00:53 Sprobuj raz jeszcze:) Podaruj soebie rozczyn, sypnij suchych drozdzy a prace niech wykona mikser albo malakser:) Tez drozdzowe bylo zmora a teraz nie ma bardziej kochanego ciasta:) fakt ostatnio buleczki z truskawkami nie wyszly, bo.. za bardzo sie staralam, a i sernik ZAWSZE opada. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 00:42 Chyba w tym jest magia kuchni, im bardziej sie starasz tym wynik gorszy:) Doszlam to takiego wniosku jakis czas temu, a tutaj w wyniku wszechogarniajacego Cie spokoju i lenistwa jakos nie chce mi sie zbytnio starac, bo to albo goraco, albo trza cos tam zobaczyc, a i tak dwojka lasuchow zje kazde danie ugotowane w domu:)) Pewnie, ze gdy gosci zacni na obiedzie to kunszt kuchni polskiej w calej okazalosci:)) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 00:45 anienie, u mnie to stosunek do potrawy wychodzi, bo mięsa, pasztety, zupy wychodzą w każdych warunkach, a ciast niezwykle ograniczona ilość. tych słodkich rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 00:50 Coś w tym jest, jak tylko mam zrobic coś "na pokaz" to zawsze sobie mówię "no co ty nikt tego nie bedzie widział, zrób jak zwykle na odwal się " :) A nie daj Bóg jak sobie pomyśłę -o fajna ostatno ta tarta mi wyszła, może zaniosę (tu wstawić kogokolwiek ) od razu farsz pływa, albo ciasto się spali Chyba to żeczywiście czary jakieś :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 00:51 złe oko się czai:) trzeba powiedzieć 'czosnek' :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 00:56 niestety nie wiem jak to brzmi po grecku, powinno mieć wiekszą siłę oddziaływania. mój czarny kot, który jest dyplomowanym kotem czarownicy, żre czosnek aż furczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 01:02 σκορδαλιά !!!!! o ile dobrze znalazłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: Ja jakaś dziwna chyba jestem 14.10.04, 01:10 :) to sie przyda na jutro, znaczy już dzisiaj, bo paskudny dzień się zapowiada:( dużo biegania:(( Odpowiedz Link Zgłoś
lomas & & #35; 963;& & #35; 954;& & #35; 972;& & 14.10.04, 01:11 tamto to był sos czosnkowy :) ale co słownik to inaczej . Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 a to dobrze 14.10.04, 01:16 bo sos może nie działać tak dobrze:) buuu, trzeba iść spać, bo sie nie podniose rano i wtedy nawet czosnek nie pomoże:( dobranoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
lomas Re: a to dobrze 14.10.04, 01:22 no to zostawiamy Mysiulka i ferajnę z innej strefy bo ja też za chwilkę zmykam dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1julia1 Re: przepis na nalesniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.04, 15:19 Tania sluchaj: 1szkl mleka, 2 jajka + obowiazkowo 1 kubek KEFIRU LUKSUSOW. a reszta maki, brez kefiru to nic dobrego Ci nie wyjdzie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domino Re: przepis na nalesniki IP: 193.29.205.* 30.12.04, 02:09 pytasz o przepis o nalesniki-to zalezy jakie lubisz słodkawe czy z mniejsza iloscia cukru -podstawa nalesników jest przede wszystkim dobra gatunkowo mąka 1kg, 5jaj, garść cukru, łyzeczka soli,1 litr mleka (najlepiej nie dawac wogóle wody!!!!!),olej (1/2 szklanki)!!!!,no i jak lubisz aromat to ja daję troche budyniu waniliowego-no i podstawa jest dobra patelnia(bardzo dobrze rozgrzana), która nie przepala w razie problemów mój adres:domel610@poczta.onet.pl (pytaj,znam duzo przepisów na farsz do nalesników) Odpowiedz Link Zgłoś