Dodaj do ulubionych

Szynka prosciutto, szwardzaldzka

07.03.20, 12:28
Hej. Mam pytanie odnosnie szynek co z nimi nie tak. Otoz zakupilam w lidlu szynki typu szwardzwaldzka lub prosciutto. Mimo kompletu zebow nie bylam w stanie ich pogryzc gdyz szynki pod zebem zbijaly sie w twarda kulke. Problem byl juz wczesniej przy probie ugryzienia kesa. Szynka jest twarda i ciagnie sie. Caly proceder konczyl sie zazwyczaj na tym ze z pierwszym kesem musialam zjesc caly plaster.Czy to norma, czy zalrzy od jakosci szynki czy cos robie nir tak?
Obserwuj wątek
    • janek53 Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 07.03.20, 14:48
      Zależy od jakosci szynki. Jakosc szynki mozna ocenic po cenie (chociaz nie zawsze). Dobra jakosc tego typu szynki zaczyna sie od 20-30€ - (80-120zl) za kilogram (szynka przednia) i 30-45€ - (120-180zl) za kilogram (szynka tylna).

      Dodatkowo, szynka szwardzwaldzka lub prosciutto, pochodza od swin bialych i nie czarnych (typ ibérico). Cena szynki typu ibérico "pata negra", zaczyna sie od 55€ (220zl)/kg.

      J53
      • ingloriong Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 07.03.20, 16:00
        Dziekuje za info. Ja zaplacilam 10 zl za 100 gram. Wydaje mi sie to duzo za kilka cienkich plasterkow. Szczegolnie ze spora czesc w formie tych zbitych twardych kulek w ktore uformowaly sie kawalli szynki po pogeryzieniu wyladowala w koszu. Co do swin to niestety bie wiem jakiego koloru byly:/
        • kobalt_x Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 07.03.20, 16:15
          Ja coś z takich szynek pamiętam z Bawarii ale było to dawno temu. Dobre były na 100%. Nie ruszam takich rzeczy z marketów, bo już się przekonałam, że to nie to samo. Nie wiem jak mogą smakować polskie regionalne dania niemieckiego czy innego Lidla? Ktoś wie?
    • jackk3 Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 07.03.20, 20:15
      Nie kupuje sie takich rzeczy w tego typu sklepach (pakowane, pociete i do tego konserwanty). Jesli juz to w sklepach/delikatesach najlepiej wloskich jesli chodzi o np. prosciutto gdzie nie tylko bedzie swiezo krojona ale zazwyczaj w co najmniej kilku rodzajach. Minusem jest to ze bedzie drozej. Co do miekkosci to faktycznie sie ciagnie mniej lub wiecej (zazwyczaj im starsza to jest tez 'suchsza') ale bez przesady.
      • ingloriong Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 07.03.20, 20:44
        Dzieki za odpowiedzi.
        Poprostu robilam wieczorem zakupy i wrzucilam z ciekawosci do koszyka. Zazwyczaj to ja nie jem takich rzeczy jak szynki czy inne przetwory miesne. Sporadycznie.
        Moze nie tyle sie ciagnie co nie mozna tego ugryzć czy przegryzc. No ale najgorsze jest to ze podczas przezuwania robia sie te twarde kulki ktore wypluwam i wyrzucam do kosza.
    • janek53 Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 07.03.20, 23:20
      To temat .. rzeka. Jest wiele ksiazek w tym temacie. Ani wloskie, niemieckie, chinskie szynki tego typu maja cos wspólnego z hiszpanskimi, najlepszym produktem na Swiecie.

      To co kupilas w Lidlu, to ewidentne oszustwo. Tego typu szynka w Hiszpanii ma cene 2-3€ (8-12zl) za 100g.Jest to najgorszy typ szynki glównie uzywany w malych kawalkach do dan typu "smietnik" aby nadac smak. Tutaj (Hiszpania) to po prostu tzw. guma do zucia. Jednakze, gotowana lub pieczona w malych kawalkach, da sie zjesc ale nie jest to danie, czesto proszone jako pierwsze.

      Kryteria jakosci:

      1. Typ swini.
      2. Sposób zywienia.
      3. Rodzaj i czas kuracji.
      4. Miejsce (atmosfera) kuracji.
      5. Sposób ciecia/podania.

      Ad1. Ma byc "cerdo ibérico" (swinia iberyjska) z czarnym koptem. Takim Nawet Chinczycy którzy kopiuja tego typu szynke, sprowadzja swinie z Hiszpanii.

      Ad2. Nie jest to samo zywic swinie mieszankami zbóz zamknietymi w pomieszczeniach czy zywionych zoledziami i wolnych na tzw.. Dehesa Wyzywienie ma bardzo wazny wplyw na jakosc szynki, strukture relacji slojów tluszczu, etc.

      Ad3. Nie jest to samo kuracja 2-letnia czy 4-letnia. Generalnie, dobra szynka potrzebuje 3-4 lata aby trafic na stól. Pzyklad

      Ad4. Nie jest mozliwa kurcja tego typu szynki na pólnocy czy poludniu Hiszpanii ze wzgledu na wilgotnosc powietrza. Powinna byc to atmosfera dosyc sucha, dobrze przewietrzana, okreslona temperatura i z aromatem ziól. W zaleznosci od regionu, szynka ma rózne wlasciwosci organoleptyczne.

      Ad5. Prawidlowo krojona szynka, to krojenie reczne. Ciecie maszynowe, ma pewna wade bowiem dysk który kroi szynke wytwarza wzrost temperatury przez tarcie i prowokuje ubytek tluszczu. Poprawny Przyklad

      Szynka jako pierwsze danie, ma byc podana najwyzej z cienkimi kromkami (5 mm) lekko suchego chleba i obowiazkowo, z doskonalym czerwonym wytrawnym winem. Np. Tak

      Swego czasu, Pani "nobullshit" pisala troche o tego typu szynce: Tutaj

      Jesli ktos rzeczywiscie chce poznac swiat "jamón ibérico" (ten prawdziwy) polecam tzw. szlaki turystyczne szczególnie w Extremadura czy Huelva (Hiszpania). Np. Taka Strona ma wersje hiszpanska/angielska/francuska.

      J53.
    • vermieter Re: Szynka prosciutto, szwardzaldzka 11.03.20, 14:33
      jak byłem w wieku tego prosiaka na zdjęciu, to chciałem być strażakiem, a poszedłem na studia i teraz jestem zadowolonym z życia emerytem ;)
      Prosiak gdy dorośnie też może zmienić zdanie, w końcu dobra szynka nie jest zła ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka