Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 28.10.04, 14:30 Bardzo proszę o dobry przepis na lasagne z mięskiem mielonym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dagab3 Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne 28.10.04, 15:29 Ja sie dołączam do prośby Qcharzowej, bo nigdy nie robiłam lasagne a tyle razy już miałam chętkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iskierka26 Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne IP: *.wroclaw.mm.pl 28.10.04, 15:51 Ja uwielbiam lasagne a nauczyłam się ją robić od prawdziwego Włocha. Nie podam Wam dokładnych proporcji, bo zawsze robię "na oko" ale pocieszające jest to, że zawsze się udaje. Najważniejszy jest dobry sos bolognese .Podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, do tego dodaję startą marchew, pietruszkę, następnie dodaję zmielone mięso. Wszystko smażę przez chwilę (oczywiście na oliwie z oliwek), następnie podlewam odrobiną wody a na końcu passata di pommodoro, czyli przecier, a właściwie pulpa z pomidorów...Wszystko razem duszę aż mięso będzie miękkie, doprawiam solą, pieprzem, bazylią, oregano. Przygotowuję też sos beszamelowy, czyli zasmażka, mleko, sól, pieprz i odrobina gałki muszkatołowej. Powinno być dosyć sporo tego sosu. Teraz zabieram się za robienie lasagni. W prostokątnej formie, wysmarowanej olejem, do zapiekanek układam warstwę płatów lasagni (suchych), na to wylewam część sosu beszamelowego, tak żeby dokładnie pokrył makaron, na to sos boloński i wszystko posypuję parmezanem (albo startym żółtym serem), powtarzam kolejne warstwy(ważne jest żeby sos beszamelowy dokładnie pokrywał płaty lasagni, bo wtedy podczas pieczenia one się "ugotują" w tym sosie). Ostatnią warstwą powinny być płaty makaronu, pokryte beszamelem i posypane obficie starty serem. wszystko to do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż do zarumienienia się boków zapiekanki i sera na wierzchu...Pycha z czerwonym winem wytrawnym. Brzmi trochę skomplikowanie ale jest naprawdę łatwe. Powodzenia a jeśli skorzystacie z mojego przepisu to napiszcie jak wyszło:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIRA Re: Prosta i dobra IP: *.crowley.pl 28.10.04, 15:38 Potrzebne: 40dkg miesa mielonego, 2 marchweki, 1 cebula, Koncentrat pomidorowy ( 1 mała puszka) 4 pomidory makaron lasagne przyprawy, stary ser zółty 1/4 kostki masła 1 szklanka mleka 1 lyzka mąki Najpier cebulkę i marchew pokroic w koste i podsmazyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mięsko, dodac koncentrat przyprawić do smaku i razem wszsytko porządnie podsmazyć następnie przygotowac makaron. z masła mleka i mai zrobic osobno sos beszamelowy pomidory pokroic w grubsze plastry i zaczać przkładanie w kolejności makaron, mieso, ser zółty, pomidory sos beszamelowy ukaładac tak na przemian, zapiekać 25 minut Naprawdę pycha Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: Prosta i dobra 28.10.04, 15:47 mniam, brzmi smakowicie, w przyszłym tygodniu wypróbuję. W końcu zaczyna sie nowy miesiąc i będą pieniążki na "lepszejsze" jedzonko :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: koncentrat pomidorowy 28.10.04, 15:53 Koncentraty pomidorowe radze wykreslic z listy zakupow / lasagne moga wyyladowac w koszu /. No chyba, ze chodzi o przecier w butelkach lub kartonach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iskierka26 Re: koncentrat pomidorowy IP: *.wroclaw.mm.pl 28.10.04, 16:01 Zgadzam się z linn_linn. koncentrat pomidorowy absolutnie nie nadaje się do lasagne. Sos nie może być zbyt gęsty bo wtedy makaron będzie surowy a lasagne zbyt suche...Włosi w ogóle nie znają pojęcia koncentrat pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIRA Re: koncentrat pomidorowy IP: *.crowley.pl 29.10.04, 13:41 Czy absolutnie sie nie nadaję nie byłabym tego taka pewna, ta lasagne jest naprawdę pyszna ale co kto lubi.....to jest tylko jeden z przepisów na lasagne....ale widocznie zbyt prostacki, skoro Włosi nie znają..... Odpowiedz Link Zgłoś
dagab3 Re: koncentrat pomidorowy 28.10.04, 17:36 CZyli w ogóle nie dawać koncentratu?? A co zamiast?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: koncentrat pomidorowy IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 17:38 nic. Przecier i pomidory z puszki wystarczą. m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Prosta i dobra IP: 217.8.186.* 28.10.04, 15:56 Ja dodaję do sosu jeszcze zielony groszek. Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: Prosta i dobra 28.10.04, 16:05 a bez marchewki może być,? jakoś mi nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
prncesa Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne 28.10.04, 16:05 A czy ktoś z Was robił lasagne w prodizu? Czy jest to możliwe? Niestety nie mam piekarnika i stąd moje pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iksierka26 Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne IP: *.wroclaw.mm.pl 28.10.04, 16:11 MOże być bez marchewki, oczywiście. W prodiżu tez można upiec tylko będziesz miała problem z układaniem makaronu, bo prodiż jest okrągły a makaron nie:-)Spróbuj połamać płaty makaronu i wypenić nimi brzegi formy. Odpowiedz Link Zgłoś
prncesa Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne 28.10.04, 16:13 ok, spróbuję. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne 28.10.04, 16:18 No wiec moja rada w kwestii lasagne robionego w prodizu i po raz pierwszy. Obgotuj koniecznie platy makaronu. Bedzie Ci latwiej je ukladac i nie bedziesz musiala robic ogromnej ilosci sosu, bo makaron chlonie duuuzo plynu. Kolejna propozycja zrob lasagne tzw. otwarta, czyli bez zapiekania. Przygotuje sos bolonski, z tym ze gesty, tarty parmezan, natke pietruszki. Ugotuj po 3 lub 4 platy makaronu, na talerzu sos, plat, ser, potem znowu sos, plat, ser itd, polej na koniec sosem. Tez jest bardzo dobra! Odpowiedz Link Zgłoś
prncesa Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne 28.10.04, 16:24 Super pomysł!!! Przynajmniej nie będzie strachu ze się za ardzo spiecze. Już jestem głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne IP: *.acn.waw.pl 28.10.04, 17:33 Otwarte lasagne mozna robic z czym dusza zapragnie np z samą mozzarella, pomidorem i bazylią albo z krewetkami z czosnkiem ... m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: wesprzyjcie próbę wykonania lasagne IP: *.anon-online.org 28.10.04, 20:15 Robilam lasagnie w ostatnia niedziele, otrzymalam pochwaly. Co do makaronu to robie go sama z dodatkiem troche oleju. Rozwalkowane ciasto pokroilam na mniejsze platy i na minute dalam do osolonej wrzacej wody, potem wyjelam i kladlam na mase miesno-pomidorowa (z duzym dodatkiem pomidorow obieranych z puszki) potem sos beszamelowy, ser itd Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś