marcin9098 06.11.04, 22:31 Czy ktoś może zna? Ostatnio mi nie wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misia Re: Dobry przepis na gofry IP: 212.14.14.* 09.11.04, 21:49 taaa... mleko (szklanka) mieszam z dwoma jajami, dodaję mąki (2 szklanki) zmieszanej z proszkiem do pieczenia (4 łyżeczki), potem daję jeszcze pół szklanki oleju, łyżkę cukru i ciutkę soli. Jak ciasto jest za gęste, doprawiam mlekiem, jak na odwrót to zawsze możesz dodać trochę mąki (ale nie polecam - lepiej dać mniej mleka na początku i dolewać). Zresztą zwykle nie daję wszystkich składników od razu tylko uzależniam to od "zachowania" mąki. Jak mi ciasto za bardzo gęstnieje, a tych 2 szklankek mąki jeszcze nie skończyłam dodawać - dolewam wtedy troszku mleka lub oleju. I na koniec rada - dodaj cynamonu do ciasta!!! Rewelacja!!! Smakują - paluszki lizać. A najlepsze gofry są z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym mojej mamy!!! Kto nie jadł - niech żałuje ;)))) Mniam... Powodzenia w przygotowywaniu goferków (z cukierem lub bez..) ;P Odpowiedz Link Zgłoś