Dodaj do ulubionych

do Amerykanów - mufinki (???) z kukurydzą

22.11.04, 09:01
Witam,

Mam pytanie do naszych Amerykanów. Czy znane są Wam takie
śniadaniowe "mufinki" (??? coś jak małe babeczki) z ziarnami kukurydzy, na
słodko? Byłabym bardzo wdzięczna za przepis. A może znacie zupę z kukurydzy
(też słodkawą, ale pikantną)?
Obserwuj wątek
    • allexamina o zupie cos wiem! 22.11.04, 09:43
      > A może znacie zupę z kukurydzy
      > (też słodkawą, ale pikantną)?
      >

Zupa z kukurydzy Allexaminy :^)

Lyzka (ok.) dobrej oliwy
      Cebula, drobno pokrojona
      Papryczka ostra (Serano na przyklad) - jak malo ostra to dwie
      4-6 zabkow czosnku
      Kmin rzymski do smaku (okolo lyzeczki)

Wszystko usmazyc na srednim ogniu, przez ok. 10 min, az cebulka jest dobrze zlotawa.

kukurydzy z ok. 6 kolb (troche wiecej niz 1/4-1/3 kilo obranej - u nas niecala
      torebka mrozonej)
      2 szklanki rosolu z kury

dodac do cebuli i gotowac ok. 45 min. na malym ogniu. Potem zmiksowac. Przelac
      z powrotem do garnka.

1 szklanke mleka
      3/4 szklanki gestej smietany

wymieszac. Dolewac do wywaru kukurydzianego az ten nabierze zupnej
      konsystencji. Podgrzac zupe jeszcze raz – nie gotowac! Dodac sol i pieprz do
      smaku.

Dodatki:
      Duzo swiezej kolendry drobno posiekanej
      Drobno pokrojony pomidor
      Drobno pokrojone awokado (takie juz miekkie ale jeszcze nie zupelnie dojrzale)

Na talerz wlac zupe. Na wierzch polozyc troche pomidora, awokado i posypac
      kolendra.

Tym co nie lubia kolendry, mozna ja zastapic innym aromatycznym zielskiem, np.
      bazylia, tymiankiem, oregano. Mozna tez wyeliminowac smietane zastepujac ja
      mlekiem (wtedy jest ona zdrowa zupa!). Wychodzi zupy na 3-4 osoby (jako
      pierwsze danie z dwoch).

OK. Tak naprawde to jest to typowa zupa kukurydziana – Allexamina ja sobie tylko
      przywlaszczyla przez wieloletnie gotowanie i to ze nie pamieta skad przepis.
      Niniejszym prosze o przebaczenie. :^)

Mufinkow nie jadam wiec nie pomoge w przepisie...
      • Gość: jo.hanna znam jedynie muffins z maka kukurydziana IP: *.kabel.telenet.be 22.11.04, 09:54
        sprawdzalam tez w ksiazkach, jedyny przepis jaki znalazlam to corn bread/corn
        muffins robione z maka kukurydziana
        3/4 szklanki maki
        2 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
        1 lub 2 lyzeczki cukru
        3/4 lyzeczki soli
        1 1/4 szklanki maki kukurydzianej (takiej na wloska polente)
        1 jajko
        2 lub 3 lyzki masla lub tluszczu wytopionego z boczku
        maslo, olej lub tluszcz wytopiony z boczku do smarowania foremki
        1 szklanka mleka
        Nagrzac piekarnik do 210 stopni. Do piekarnika wstawic naczynie wysmarowane
        tluszczem w ktorej bedziesz piekla muffiny/corn bread. Tluszcz musi skwierczec.
        Wymieszac maki, proszek do pieczenia, cukier, sol. Wymieszaj jajko, dodac do
        niego maslo i mleko. Mokre skladniki wlac do suchych. Wymieszac. Nie mieszac
        zbyt dlugo, bo ciasto zrobi sie zbyt twarde. Ciasto wlac do bardzo goracych
        foremek.
      • Gość: landsbergk Re: o zupie cos wiem! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 08:23
        Bardzo dziękuję. Zupka musi poczekać na kolejny sezon kukurydziany niestety!
    • cat-lover Re: do Amerykanów - mufinki (???) z kukurydzą 22.11.04, 18:46
      Melduje, ze mam przepis na muffinki, raz je nawet robilam. Zupy, niestety nie
      mam.

Rozgrzac piekarnik do 200C. Wysmarowac tluszcze forme do muffinek/ wyjdzie ich
      12-14/. Na apatelni rozpuscic 2 lyzki masla, dodac 1 szklanke drobno posiekanej
      cebuli, pod sam koniec jak juz sie zezloci dodac 2 lyzeczki posiekanego
      czosnku. Na koncu dodac 6 lyzek masla, rozpuscic i odstawic.
      W misce polaczyc 1 1/2 szklanki maki kukurydzianej, 1 szklanke zwyklej maki, 2
      lyzki cukru, 1 1/4 lyzeczki soli, 1 lyzke proszku do pieczenia, 1/2 lyzeczki
      sody. W drugiej misce rozbeltac 1 szklanke mleka z 4 jajkami, wlac do miski z
      suchymi skladnikami. Dodac do tego cebule z czosnkiem, 1 szklanke kukurydzy/z
      puszki lub odmrozona/, 1/2 szklanki drobno poisekanej slodkiej papryki oraz 1
      lyeczke b.drobno posiekanej ostrej papryczki/tu jesli chodzi o rodzaj i ilosc,
      wedlug uznania..../Delikatnie wymieszac kilkoma ruchami lyzki, wylac do formy i
      piec jakies 15-20 minut. Podawac na cieplo.
      • Gość: landsbergk Re: do Amerykanów - mufinki (???) z kukurydzą IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.11.04, 08:22
        Dzięki! Tamte wprawdzie były na słodko, ale przepis wygląda smakowicie, wkrótce
        wypróbuję.
        • Gość: cat-lover Re: do Amerykanów - mufinki (???) z kukurydzą IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 23.11.04, 16:52
          Jezeli sa z kukurydza to na pewno nie sa traktowane jako slodkie! Dodaje sie
          do nich wprawdzie troche cukru,przez co sa lekkos lodkawe w smaku ale zawsze
          podaje z czyms miesnym, ostrym/np. chili/. Taka juz tradycja.
    • Gość: Pichciarz Zupa corn chowder IP: *.proxy.aol.com 23.11.04, 03:22
      sciumily.notlong.com

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka