lunatica Lubeks w koperkowym sosie 07.12.04, 11:18 z ziemniakami suffle - wymyśliłysmy, że to musi być jakaś ryba, ale czy na pewno? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: LUBEKS - co to jest? nt. 07.12.04, 11:18 Luksusowy Upieczony Boczek Ewentualnie Kiełbasa Szynkowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: LUBEKS - nie moge... IP: 81.210.22.* 07.12.04, 11:36 nigdzie znalezc. Skadzesie to wzieli, kontekst poprosimy:-)) Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: LUBEKS - co to jest? nt. 07.12.04, 11:41 Nawet PWNowskie słowniki nie znają takiego słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: LUBEKS - co to jest? nt. 07.12.04, 11:47 no więc właśnie dlatego się wydurniałam może autor wątku się odezwie sama jestem ciekawa szto zacz? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica to jest fragment książki 07.12.04, 11:52 "małe niegodziwości" "Och! A mój lubeks w koperku z ziemniakam souffle - wspomina Nestor Chaffino (...) Kiedy wyszedłem odbierać gratulacje od gości, mysli, Adela Teldi powiedziała, że nigdy w życiu nie jadła niczego, co byłoby tak wyszukanie proste. Cudownie to okresliła." Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: to jest fragment książki 07.12.04, 11:55 Ja myślę, że to jakiś półtłumacz tłumaczył... Nie znał jakiegoś słowa to wymyślił lubeksa. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: to jest fragment książki 09.01.05, 15:28 Pewnie chodzi o : moje ulubione danie...Nowomowa, nowosłowa...dzięx...np...))) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Może ktoś jednak wie? 09.01.05, 14:22 Jutro piszę maila do tłumaczki, niech się z tego lubeksa wytłumaczy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: LUBEKS - co to jest? Może to... IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 16:38 dessert.allrecipes.com/az/lbckmrzipn.asp Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: LUBEKS - co to jest? Może to... 09.01.05, 16:42 Albo to: recipes.chef2chef.net/recipe-archive/2/A02625.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: LUBEKS - co to jest? Może to... IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 16:55 I jeszcze o tym marcepanie: cheftalkcafe.com/forums/archive/index.php/t-7620.html Odpowiedz Link Zgłoś
jottka nieno 09.01.05, 21:58 Lubeck to po polsku Lubeka, miasto hanzeatyckie:) Lubecker to przymiotnik oznaczający 'pochodzący z Lubeki' a tytułowego cusia trzeba by zobaczyć w oryginale i wtedy dopasować odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: nieno IP: *.bb.online.no 09.01.05, 22:22 Znaczy sie marcepan z Lubeki, faktycznie, jest czym sie zachwycic.. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: nieno 09.01.05, 22:35 z ziemniakami też byś zażerała, aż sie uszy trzęsą, no ale autorka nie ten przysmak akurat miała na myśli, kolega literówke popełnił:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka pytanie 10.01.05, 11:00 dotyczyło słowa 'lubeks', a twoje odpowiedzi dotyczą słowa 'Lubeck' - to nie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: pytanie 30.05.05, 15:45 Jest i Lubeck i Lubec, i to i to po polsku brzmi lubek. Natomiast nie ma lubeks. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica podbijam, 30.05.05, 15:15 z wydawnictwa od pani tłumaczki nic nie przyszło, a tyle nowych osób na forumsię pojawiło, że może ktoś coś wie o tajemniczym lubeksie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: LUBEKS - co to jest? nt. 30.05.05, 15:37 a moze to ci z francuska pochodzi, "Lubie" z francuska to zachcianka lub kaprys, albo jeszcze innaczej lubricité to lubieznosc, czasem w jezyku francuskim uzywa sie takich czy innych skrotow i polaczen jezykowych konczacych sie na ex i to moze wlasnie dalo dla tlumaczki powod aby to przetlumaczyc jako lubeks, innych powodow nie widze. dla mnie to brzmi jak jakis lubiezny kaprys, ktory wczesniej nie istnial i zostal wymyslony. sama jestem tlumaczem, ale z takim tworem jedzykowym jeszcze sie nie spotkalam, no coz czlowiek uczy cale zycie, lubeksowo pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś