ania_20 11.12.04, 06:33 robię dzisiaj makowiec z serowym ciastem :) i mam pytanko - zuzyję tylko połowę masy makowej z puszki, a co z drugą? czy przez tydzień w lodówce otwarta puszka sie nie zepsuje? (za tydzień też mam zamiar coś upiec z makiem) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malwis19 Re: co z masą? przechować? 11.12.04, 08:16 Powiem ci tylko,że kiedyś gdy zrobiłam za duzo masy makowej,to wrzuciłam ją do woreczka i zamroziłam.To było ryzyko,ponieważ nigdy tego nie robiłam i nie wiedziałam co z tego wyjdzie.dzień przed pieczeniem wyjęłam aby rozmarzło,póżniej na patelnię,aby zagrzać i wyszło OK. Tak luzem w lodówce bałabym się,że się popsuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: co z masą? przechować? 11.12.04, 12:52 Aniu, Ja kiedyś przechowywałam tę otwartą masę orzez kilka dni, ale chyba nie aż tydzień. Najlepiej ją zamrozić w woreczku, a przed kolejnym użyciem wyjmij dzień wcześniej do lodówki i rozmarznie Ci przez noc. Nic nie powinno się stać. Powodzenia ze struclą (mam nadzieję, że dasz znać jak wyszła). Strucla przez pierwszy dzień będzie chrupiąca, potem ciasto zmięknie ładnie. Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś