Gość: macsue Re: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach IP: *.proxy.aol.com 13.12.04, 00:58 pumpkin pie spice-sklada sie z nutmeg, ginger, cloves i cinnamon. Pachnie bardzo podobnie, moze troche slabsze ale prawie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach 13.12.04, 01:49 Setki. O jakie ci chodzi? Nazwa? Spices. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach 13.12.04, 02:09 Mieszanki takowej nie sprzedaja. Chyba ze w polskich sklepach. Tyle ze tam one leza 100 lat i wogole nie maja zadnego smaku. Pumpkin pie spice jest jednak bardzo rozny smakowo - ma bardzo duzo galki muszkatolowej, bo to swietny dodatek do dyni. Poza tym sa tez gingerbread spices ale te smakuja bardziej po skandynawsku niz po polsku. Moze ktos z energetycznych byznesowych dusz by sie tym zajal? Nie tylko Polacy musza kupowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach IP: 64.213.237.* 13.12.04, 04:01 Dlaczego kupowac takie zestawy, nie lepiej kupic odddzielnie gozdzikow(ground claves) cynamonu, ground Gigger(imbir) czy ground Nutmeg(galka muszkatowa).Wszedzie sa z innymi przyprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
staua dolacze 13.12.04, 04:12 bo moja watek o tym, gdzie co kupic, gdzies juz zatonal. Mam pytanie o make ziemniaczana - wszedzie jest tylko skrobia kukurydziana, czy to jest tez czysta skrobia, jak ta ziemniaczana? Bo w takim razie chemicznie jest to to samo i mozna zamiennie stosowac? A moze maka ziemniaczana gdzies jest? Bo jak pytam (nawet w sklepie ze zdrowa zywnoscia) to robia wielkie oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: dolacze 13.12.04, 05:12 Tez jestem za kupowaniem osobnych przypraw. Nie mniej jednak 'Polish Gingerbread Spice' bylby przyjemnym pomyslem... Szczegolnie ze do tej pory nie wiem naprawde w jakich proporcjach mieszac przyprawy do piernika... Skrobie kukurydziana mozna uzywac zamiennie. Faktycznie nie jest klarowna w efekcie (bo ziemniaczana jest bezglutenowa). Uzywa sie ja wymiennie w ilosciach 1:1, choc czasami trzeba troche wiecej kukurydzianej. Skrobia ziemniaczana bywa w supermarkietach ale nie zawsze. (Potato starch lub flour w zaleznosci od firmy.) Whole Foods ma ja prawie zawsze. Rowniez zydowskie sklepy spozywcze (koszerne) beda je mialy. Jak nie ma a potrzeba zrobic bardzo klarowny choc gesciejszy sos, jest 'arrowroot powder' (ktorego sie nie gotuje, dodaje o wiele mniej i tylko do potraw bezmlecznych) albo 'instant tapioca' (taki sos z tapioka lepiej sie mrozi). Odpowiedz Link Zgłoś
fairy5 Re: dolacze 14.12.04, 03:53 staua mozna kupic w wielu sklepach, ja kupuje w fred mayer, whole foods i qfc nawet. Pytalas o potato starch??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: dolacze IP: 64.213.237.* 14.12.04, 04:35 Ostatnio zaczela sie u mnie pojawiac w duzych sklepach z zywnoscia ,przy ryzach, leguminach-jak mowia.I maja w sklapach ze zdrowa zywnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach 13.12.04, 06:06 Wyrozumiewam się, że mówicie o czymś bardzo konkretnym co nazywa się "Przyprawy korzenne", a nie ogólnie o przyprawach korzennych. Czy tak? Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: czy przyprawy korzenne mozna dostac w stanach 13.12.04, 07:16 Tak zrozumialam, bo w takich "spices" amerykanskich licza sie np.: jalowiec, kminek, chrzan (ten w suszony w proszku), czerwony pieprz, mak, nasiona sezamu, wszelkiego rodzaju proszki chili (o ile nie sa mieszane, wtedy nazywaja sie "seasoning") a wiec te przyprawy, ktore w Polsce tradycyjnie nie sa uznawane za przyprawy korzenne... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przyprawa do piernika domowa 13.12.04, 10:50 Przyprawa korzenna do piernikow: - 50 g cynamonu - 50 g kardamonu - 30 g mielonego pieprzu - 15 g mielonych gozdzikow - 15 g mielonego imbiru - 10 g mielonego ziela angielskiego - 10 g mielonej galki muszkatolowej Ten sklad wkleilam juz wiele razy i jest chwalony. Mozna go uzupelnic dodajac inne skladniki, ale te sa klasyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Re: przyprawa do piernika domowa 13.12.04, 16:11 I takiego uzylam do piernika Apolki! - potem przeczytalam ze sto roznych innych wersji. Kazda z zalacznikiem ze wychodzi najlepiej. ;^) Opowiem Ci jak bedzie smakowac kiedy juz upieke! :^) (Jak do tej pory podoba mi sie ta ilosc pieprzu w skladnikach - bardzo pikantne wyszlo ciasto i bardzo, bardzo to lubie. Moi znajomi i rodzina tez, przychodza i dziubia... :^< ) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: przyprawa do piernika domowa 14.12.04, 10:27 Mozna dodawac inne skladniki, ale chyba najlepiej po jednym i moze nie na wielkie okazje. Np. anyzek nie jest lubiany i mozna zepsuc wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś