Dodaj do ulubionych

POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :(

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 22:30
Zrobiłam ciasto dokładnie według podawanego na forum przepisu (tego na
szybkie pierniczki), ale jego konsystencja wyszła lejąca. Autorka przepisu
mówi, że po wyrobieniu ciasta należy je rozwałkować, no ale jak ja mam
rozwałkować coś co się rozwałkować nie chce. Jedynym sposobem byłoby dodanie
dużej ilości mąki, ale nie wiem czy wyjdzie to na dobre pierniczkom.
Poradźcie proszę, bo już nie wiem co mam robić. Pierniczki robię po raz
pierwszy i b. bym chciała, aby się udały.
Pyt. drugie - jak mielicie goździki?
Na wszelki wypadek zmieszczam rzeczony przepis.
Pierniczki świąteczne:

Składniki i ich ilość:
1 1/2 kg mąki
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kg margaryny
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru
1-2 łyzeczki cynamony
1-2 łyzki kakao
łyzka dżemu
paczka lub 2 korzenii
6 jaj Sposób przygotowania:

makę wsypać do miski i wymieszać z sodą. W rondlu rozpuścić margarynę, miód,
cukier. zagotowac i dodać przyprawy oraz korzenie, dżem. wlać gorące do maki
i
wymieszać.
Po wyrobieniu ciasta dodać 6 całych jaj.
Rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pierniczki albo foremkami :) albo
szklanką, blacha wysmarowana, piekarnik nagrzany do 200C, piec ok 10 minut.

Wyszly pyszne, trzymam je w zakreconym sloiku zeby nie wyschly... jesli hcesz
twarde to walkuj bardzo cienko, jesli miekkie to walkuj tak do cm

Obserwuj wątek
    • Gość: xxxxx Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 23:01
      Moze ratunkiem bedzie wlozenie ciasta zawinietego w sciereczke na noc do lodowki.Tluszcz
      zawarty w ciescie powinien stezec.Nazajutrz podsypac blat/stolnice maka i probowac walkowac
      opruszajac maka takze walek.
      Powodzenia
    • Gość: Anka Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: *.laczpol.net.pl 17.12.04, 00:12
      A ja zrobiłam przed chwilą te same pierniczki z połowy podanych produktów i
      wyszły mi za twarde.Jedno co zauważyłam to ta temp. dla mnie była za wysoka.Czy
      jak one poleżą w słoiku to zmiękną?Co mam dodać do pozostałej już wyrobionej
      części ,żeby były bardziej miękkie?.
      Czy przyczyną tego ,że wyszły twarde może być to że zamiast margaryny dodałam
      masło?
      • kragmel Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 17.12.04, 00:16
        Gość portalu: Anka napisał(a):

> jak one poleżą w słoiku to zmiękną?
        szczelnie zamkniętym + rozkrojone na pół jabłko im włóż. powinny zmięknąć za
        jakiś czas.

Co mam dodać do pozostałej już wyrobionej
        > części ,żeby były bardziej miękkie?.
        podobno miód.

> Czy przyczyną tego ,że wyszły twarde może być to że zamiast margaryny dodałam
        > masło?
        nie sądzę. może za cienko rozwałkowane?
        • Gość: ? Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 00:37
          kragmel napisała:
          > nie sądzę. może za cienko rozwałkowane?

w pierniczkach jest chyba odwrotnie: im grubsze tym twardsze
    • Gość: kinamina Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 17.12.04, 00:28
      pozwole sobie na udzielenie sprostowania, bo to przepis ode mnie

1. za rzadkie ciasto... poniewaz uzywamy roznych skladnikow np margaryny na
      zmiane z maslem... margaryna ma duzo wody... warto podsypac troche mąki i
      chwile poczekać... zauwazylam, ze kosystencja tego ciasta zmienia się... gdy
      walkuje część miękkiego ciasta to reszta w tym czasie tężeje... można wstawić
      na godzine do lodówki a potem tylko podsypać żeby się nie kleiło do wałka...
      2. pierniczki miękną w słoju, sposób ze skórką jabłka też jest ok... jest
      jeszcze tydzień do świąt i to jest optymalny czas dla pierniczkó żeby troche
      skruszaly
      • denay Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 17.12.04, 00:35
        pisalam juz w poprzednim watku, ale dopisze i tutaj. Praktyke w piernikach
        jakas tam mam, ale pomna ostrzezen, ze ciasto sie "leje" mialam przygotowana
        make. Poza tym dodalam troche wiecej miodu a mniej cukru. 2jajka.
        Ciasto bylo b.cieple, wiec czekalam, az troche ostygnie. Walkowalam jak bylo
        letnie, zdrowo maka podsypujac.
        I wyszlo OK.

jak dosypiesz za duzo maki to prawdopodobnie beda sie nadawaly na choinke, bo
        beda za twarde do jedzenia.

Powodzenia
        denay
        • kocio-kocio Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 17.12.04, 10:17
          denay napisała:

>
          > jak dosypiesz za duzo maki to prawdopodobnie beda sie nadawaly na choinke, bo
          > beda za twarde do jedzenia.
          >

Ludzie dlaczego Wy nie wieszacie na choince normalnych
          pierniczków "jedzeniowych"?
          Przecież największa radość to podkradać je z gałązek! (tradycyjnie tak, żeby
          została nitka ;o)))
          A może to ja jestem jakaś dziwna?
          Czy ktoś jeszcze wiesza jadalne pierniki na choince?
          • Gość: kohol Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: *.crowley.pl 17.12.04, 11:39
            Wiesza się, wiesza pierniczki :)
            Odkąd dałam w prezencie rodzicne foremki do wykrawania pierniczków w kształcie
            ludzików, choinka przystrojona jest wisielcami - pierniczki wiszą powieszone za
            szyję (w pętlach) albo mają dziury w głowie, albo wiszą powieszone za nogę...
            Mówię Ci, to jest choinka!
            Kocham swoje siostry :D
            :D
            • kocio-kocio Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 17.12.04, 11:43
              To ja też chcę takie foremki!
              • Gość: kohol Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: *.crowley.pl 17.12.04, 11:59
                Były chyba 2-3 lata temu w Duce...
          • Gość: nimsay pierniczkow samobojcze sklonnosci ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 19:02
            z doswiadczenia: pierniczkom wg przepisu Ikei, upieczonym miesiac przed
            swietami i trzymanym do tego czasu w puszce (a wiec skruszalym!) zdarza sie
            spadac przez ta kruchosc z choinki (no moze nie zbiorowo, ale co jakis czas
            rzucaja sie z wysokosci - na galazce zostaje kawaleczek ze sznureczkiem),
            dlatego do wieszania lepiej nadaja sie twarde.
      • Gość: kinamina Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 20.12.04, 21:12
        ...
      • Gość: ,,, Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 21.12.04, 17:40
        ,,,,
      • Gość: ,,, Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 22.12.04, 02:38
        ,,,
    • gosik12 Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 17.12.04, 11:55
      Witam. Robiłam też pierniczki z tego przepisu i wyszły tak dobre, że musialam
      robić jeszcze jedną porcję, ponieważ pierwsze znikły w szybkim tempie. Z
      ciastem nie mialam problemu, ponieważ odstawilam na całą noc do zimnej
      spiżarki, ładnie stwardło i tylko trochę podsypalam mąką przy wałkowaniu.
      Pierniczki trzymam w metalowej puszce i są cały czas twarde, ale wystarczy
      wyjąć je na parę godzin przed jedzeniem i wtedy zrobą się miękkie, w każdym
      bądź razie moje zmiękły. Dziękuję za przepis, uważam,że pierniczki są pyszne.
      • Gość: kinamina Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 17.12.04, 17:07
        no widzicie jednak sie udaja
        • Gość: Anka Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: *.laczpol.net.pl 17.12.04, 17:35
          Dziękuję za wsparcie w potrzebie.Zrobiłam tak jak radziłyście ,do słoika
          włożyłam jabłko a następną partię pierników zrobiłam grubszą i myślę ,że są już
          ok.
          Przepis jest fajny ,tylko niewprawne kuchareczki coś psują.
          • Gość: pia.ed Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki IP: *.ip-pluggen.com 17.12.04, 19:13
            Juz to ktos napisal:
            KONIECZNIE trzeba wlozyc ciasto do lodowki, nawet na 24 godziny.
            Mam szwedzki przepis na pierniczki. Jest wiecej ostrych przypraw i absolutnie
            nie daje sie dzemu! Pierniczki maja byc cieniutkie i chrupiace.
            • Gość: ? Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 19:16
              > Mam szwedzki przepis na pierniczki. Jest wiecej ostrych przypraw i absolutnie
              > nie daje sie dzemu! Pierniczki maja byc cieniutkie i chrupiace.

a gdzie tu jest napisane, ze w szewdzkim przepisie daje sie dzem?!
              • Gość: ania Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki IP: *.aster.pl 18.12.04, 00:13
                Bardzo dziękuję za wszystkie rady i wskazówki. Jutro się zabieram za
                rozwałkowanie ciasta, wykrawanie i pieczenie pierniczków. Przywróciłyście mi
                wiarę w powodzenie tego przedsięwzięcia. Pozdrawiam.
                • Gość: bardzo starsza pan Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 00:27
                  dodajciecoś twórczego................ forum przysypia . lubię poczytać.
              • pia.ed Do goscia portalu ? 18.12.04, 11:45
                Wlasnie w SZWEDZKIM przepisie NIE DAJE SIE DZEMU, natomiast w polskim
                przepisie tak!

Przeczytaj sobie jeszcze raz pierwszy post.
                • Gość: ? Re: Do goscia portalu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 12:49
                  ale przeciez nikt tu nie napisal, ze do szwedzkich sie daje dzem, wiec nie
                  rozumiem odnosnie czego to bylo w twoim poscie...
                  • Gość: Anka Re:Pyszne pierniczki IP: *.laczpol.net.pl 18.12.04, 17:39
                    Po dwóch dniach od upieczenia pierniczki sa pyszne i w szybkim tempie znikają.
                    • Gość: pejsik Re:Pyszne pierniczki IP: 62.69.200.* 18.12.04, 17:47
                      Wlasnie zrobilam robic pierniczki. Uff. Kregoslup mi peka, jedna porcja ciut za
                      bardzo sie spiekla - ale efekt calosci - BOMBA (nie tylko kaloryczna:)).
                      Dzieki za przepis. Jestem dluzniczka ( i kilkanascie innych osob ktore bedzie
                      je spozywac)
                      • Gość: pata Re:Pyszne pierniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.04, 02:08
                        A ja mam dziś za sobą nieudane ciasteczka imbirowe i boję sie planowanych na
                        jutro pierniczków. Czy możesz przeslać mi przepis z którego korzystałaś? Mam już
                        mętlik z tymi szwedzkimi, szybkimi i juz sama nie wiem z którego przepisu robić.
                        Będe ogromnie wdzięczna :)
                  • pia.ed Re: Do goscia portalu ? 18.12.04, 18:39
                    Tlumacze teraz dokladniej.
                    Jedna z czytelniczek skarzyla sie ze wychodzi jej za RZADKIE ciasto na
                    pierniczki.
                    Poniewaz polska receptura jest niemal identyczna ze szwedzka, wiec uznalam ze
                    moze wlasnie dodatek DZEMU moze byc powodem innej niz trzeba konsystencji,
                    ze to wlasnie dzem (nie wystepujacy w szwedzkiej recepcie) powoduje ze sa
                    miekkie.
                    Teraz sprawa sie wyjasnila, prawda?

A to ze pierniczki moga byc spalone to normalna rzecz na poczatku, dokad
                    nie "wyczuje" sie swego piekarnika.
                    • Gość: lolek Re: Do goscia portalu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 18:55
                      Niemal identyczna ze szwedzka?! Nie jestem w stanie zrozumiec twojego toku
                      myslenia. Wszak w szwedzkich oprocz dzemu nie ma tez 6 jaj i nie zagotowuje sie
                      miodu, masla i cukru! Kolejna roznica: dodaje sie do nich smietane.
                      • pejsik Re: Do goscia portalu ? 18.12.04, 20:51
                        w tym tez jest lolku szesc jaj. ja na pol porcji dodalam 3 jaja i szybko
                        odlewalam. ale nawet po odlaniu bylo za rzadkie - tak wiec chyba jaj jest ciut
                        za duzo. ale dodalam maki i sie uratowalo.
                        ale przyznam jak wszyscy, ze te pierniki sa beznadzijne - one od razu
                        znikaja :):):)
                        • Gość: lolek Re: Do goscia portalu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 21:44
                          Jakie "też"? W szwedzkich nie ma ani jednego jajka.
                          • pia.ed Re: Do goscia portalu ? 18.12.04, 22:20
                            a SKAD WIESZ?
                            • Gość: lolek Re: Do goscia portalu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 22:26
                              stad, ze mam przepis ze szwedzkiego sklepu i pieklem je. :>
                            • pia.ed Re: Do goscia portalu ? 18.12.04, 22:30
                              Masz racje!
                              W szwedzkim przepisie (125 pierniczkow) jest:
                              150 g masla lub margaryny
                              1 1/2 dl syropu
                              3 dl cukru nieoczyszczonego
                              1 1/2 dl smietany
                              1 lyzeczke imbiru
                              1 lyzeczke cynamonu
                              2 lyzeczke gozdzikow
                              1 lyzeczke kardemumma
                              1 lyzeczke proszku do pieczenia
                              7 dl maki

1 dl = 1 decyliter, dziesiata czesc litra
    • mika_p Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 19.12.04, 21:28
      No ja tez z tegoż przepisu skorzystałam, robiłam z połowy porcji i ciapciowate
      wyszło, czy 3/4 kilograma mąki to 4 i pół szklanki ? Przerażona potencjalnym
      stwardnieniem mąkę dosypywałam szczyptami niemalże, ale okazuje się, że trzeba
      jej było solidnie.

Aaaa... i dlaczego nikt nie napisał, że to tak cholernie skomplikowane
      logistycznie i trzeba miec zimną sień do tego ? ;-)) W kuchni mam piekło i jak
      obrabiam partię ciasta na 1 blachę, to na początku jest milusio twarde i w sam
      raz, a pod koniec miekkie i rozrywające się. A sieni nie mam.
      • Gość: kinamina Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 20.12.04, 13:03
        Ja podalam ten przepis.... robilam go juz 3 razy.... w ciagu ostatnich 3
        tygodni... za kazdym razem ciasto wychodzilo rzadkie... dodawalam wiec maki tak
        duzo jak tylko zdolaly wchlonac..... jesli byly za twarde to mozna dodac jeszze
        miodu - za kazdym razem byly wysmienite. dzem daje bardzo fajny smak i nie
        warto z niego rezygnowac!!!
      • Gość: kinamina Przepis na szybkie pierniczki IP: 83.168.125.* 20.12.04, 13:04
        Podaj jeszcze raz co by nie bylo watpliwosci, ze to nie jest szwedzkie
        ciasto.....

Pierniczki świąteczne:

Składniki i ich ilość:
        1 1/2 kg mąki + tyle ile sie wchlonie
        3 łyżeczki sody oczyszczonej
        1/2 kg margaryny
        1/2 kg miodu
        1/2 kg cukru
        1-2 łyzeczki cynamony
        1-2 łyzki kakao
        łyzka dżemu
        paczka lub 2 korzenii
        6 jaj Sposób przygotowania:

makę wsypać do miski i wymieszać z sodą. W rondlu rozpuścić margarynę, miód,
        cukier. zagotowac i dodać przyprawy oraz korzenie, dżem. wlać gorące do maki i
        wymieszać.
        Po wyrobieniu ciasta dodać 6 całych jaj. Wstawić do lodówki, nie jest to
        konieczne, na 12 godzin.
        Rozwałkować na grubość 1 cm, wycinać pierniczki albo foremkami :) albo
        szklanką, blacha wysmarowana, piekarnik nagrzany do 200C, piec ok 10 minut.
    • luizaa2 Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 20.12.04, 22:12
      Ja też zrobiłam pierniczki po raz pierwszy. Pierwsza partia zrobiłam cienką i
      piekłam 15 min - wyszły twarde. Następne zrobiłam grube i piekłam 10 min. Te
      były miękkie od początku i nadal są (przechowuję w przykrytym garnku z
      jabłkiem). Błędem było zrobienie z jednej porcji bo świąt to one nie doczekają.
      Też dziękuję autorce za przepis. REWELACJA !
      • Gość: kinamina Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 21.12.04, 01:03
        ja wprowadzilam zakaz spozywania pierniczkow do wigilii pod grozba obciecia rąk
    • basiul A do czego to jabłko? 21.12.04, 08:13
      zrobiłam i są pyszne, chociaż chrupiące (nie miękkie). O co chodzi z tym
      jabłkiem? czy można zrobić coś by zmiękły?
      Z innej beczki - ile frajdy dwóm dorosłym osobom sprawiło wycinanie (nożem, bez
      foremek) i ozdabianie kolorowymi lukrami, polewami itp. Gorąco polecam, świetna
      zabawa. Aż szkoda jeść...
      Pozdrawiam i dziękuję za przepis
      • kragmel Re: A do czego to jabłko? 21.12.04, 08:36
        basiul napisała:

> zrobiłam i są pyszne, chociaż chrupiące (nie miękkie). O co chodzi z tym
        > jabłkiem? czy można zrobić coś by zmiękły?

to jabłko służy właśnie temu, co by pierniki były miękkie. powiedzmy, że oddaje
        im swoją wilgoć.
      • Gość: kinamina Re: A do czego to jabłko? IP: 83.168.125.* 21.12.04, 12:53
        zamknij pierniczki w szczelnym sloju lub pudle i wloz skorke od jablka - to na
        pewno zmiekna :)
    • apteros Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( 21.12.04, 13:46
      a nam wyszly te pierniczki po prostu super;) sprowadzilam trzy kolezanki do
      domu i z podwojnych proporcji zrobilysmy ogromna ilosc pierniczkow..
      lukrowalysmy je potem do pierwszej w nocy:)

bardzo bardzo fajny przepis i bedziemy go odtad rozprowadzac wsrod znajomych..
      ze nie wspomne o nowej tradycji jaka bedzie pieczenie tych pierniczkow juz co
      roku:)
      • Gość: kinamina Re: POMOCY! - Chyba nie wyszły mi pierniczki :( IP: 83.168.125.* 21.12.04, 16:28
        ciesze sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka