Dodaj do ulubionych

potrawa z Forum na Święta, Ok?

26.12.04, 22:07
Ja melduję tak:
- moje cytrynowe śledzie zostały pochłonięte nawet przed tymi pod pierzynką
:-) (nooo, ... są mniejsze i mniej napakowane...);
- MUFINKI z grzybów prawdziwków podane do zup obu (i barszcz i grzybowa
czysta) zrobiły furrorę... - dzieki Giezik za probe grzybowo-kapusciana - i
wpisaly sie w "tradycje" :-)))
- sprawdzony na Forum łosoś pieczony "w najprostszy sposób" nie ostał się do
drugiego dnia...;
Dziękuję Wam wszystkim. Smacznego!
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 26.12.04, 22:26
      Nasunąłeś mi na myśl możliwość zrobienia grzybów suszonych w tempurze. Jeśli
      można je smażyć lub piec w cieście piwnym to pewnie i tak, z "japońska po
      polsku". Dobry dodatek do zup czystych, ale nie "w" lecz "obok".
      • jacek1f Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 26.12.04, 22:28
        mmmm, takie dobrze ogotowane z zupy grzybowej, dosmaczone przyprawkami roznymi
        i ... do tempury..? Czemu nie, o tak! Jutro proba, bo jeszcze są w lodowc, i
        czekaja na coś!
        • Gość: giezik tez mi sie wydaje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:38
          ze to dobry strzal byc moze
    • Gość: sarani Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 27.12.04, 14:12
      U mnie rzecz miała się następująco:
      - śledziki cytrynowe poszły na prezent dla teścia - niestety nie wiem jak
      smakowały bo nie otwierał, na próbę zrobiłam odrobinę w malutkim słoiczku i
      niestety mężowi nie za bardzo smakowały :(
      - piernik apolki wyszedł wspaniały - poszedł na prezenty i do bieżącej
      konsumpcji :)
      - na prezenty poszły również ciasteczka słonecznikowe żonki giezika - to był
      największy hit :)
      - barszcz na zakwasie wg przepisu qubraka był wyśmienity - przebił wszystkie
      dotychczasowe barszcze teściowej :)
      - ciasto na pierogi i uszka oraz farsz do uszek z przepisu fargo są
      rewelacyjne - włączam na stałe do swoich przepisów :)

To chyba na tyle by było...
      Dziękuję niniejszym wszystkim wymienionym :)
      sarani
      • Gość: jacek1f Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.chello.pl 27.12.04, 16:16
        a reszta z Was? :-)
        • siostraheli Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 27.12.04, 16:30
          wszystko z glowy czyli z niczego - tradycja rodzinna. zrobilam tylko sledzie
          cytrynowe, bo wszystkie sledzie slodkie mojego meza mi sie juz przejadly, ale
          beda gotowe dopiero na sylwestra.
    • Gość: kinga Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.12.04, 16:29
      Wielkie dzięki za przepisy na rybę maślaną. Zrobiłam na Wigilię - z sosem
      Bikonta. Wyszła rewelacyjna i nawet mój mąż, który za rybami nie przepada jadł
      (i się ukradkiem oblizywał). A kapustę wigilijną zrobiłąm nie jak zwykle
      (olej), tylko na masełku. Też pychota. Poza tym rzucam jeszcze pomysł (do
      wykorzystania za rok) "choinkowy". W tym roku ubrałam swoją choinkę wyłącznie
      produktami spożywczymi - pierniki (również witrażowe), wszystkie własnoręcznie
      pieczone, suszone jabłka w plasterkach, suszone plastry cytryn, suszone
      papryczki chilli (wyglądają świetnie), suszone morele + cukierki, jabłka,
      czekoladki. I ani jednej bombki - polecam. Zwłąszcza dla smakoszy, bo wiekszość
      ozdób można potem zjeść (no, może z wyjątkiem papryczek, ale też da się
      wykorzystać).
      • Gość: jo.hanna Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.kabel.telenet.be 28.12.04, 17:00
        zesledziony losos a'la Szopen byl swietny, zjedzony juz w wigilie
        piernik apolki byl swietny, wlasnie maz skonczyl wylizywac resztki.
        Buraczki Jacka z cytryna i sosem sojowym wchodza do repertuaru codziennego jedzenia
        chleb 7 zboz tez juz, niestety, zjedzony
    • alanadab a ja mam prośbę 28.12.04, 10:27
      do JackaF i kilku innych osób - czy możecie powklejać tu linki do tych
      przepisów, które Wam się sprawdziły - mufinki z grzybami? barszcz? fasz do
      uszek?, śledzie cytrynowe?
      Inne przepisy wykorzystane?
      Dzięki
      Alana
      • jacek1f do Alany :-) 28.12.04, 19:02
        Pozdrowienie ślę.
        Tu jest cytrynowy śledź i poniżej mufinki z grzybami... :-)

"...Od kilku lat na Świeta dla calej rodziny i znajomych bliskich robie
        prezenty sloiczki ze sledziami cytrynowymi. Jesli chcecie sprobowac (na paczke
        matyjasow):Namaczam sledzie z godzinke i kroje je na male kawalki (bedzie latwo
        ukladac w malych sloikach);Teraz najgorsze i najlepsze za razem: cytryny - kilo
        cytryny trzeba obrac cieniutko ze skorki czystej i zdrowej, tak zeby w ogole
        nie bylo bialego. Probowalem zesterem, ale jednak maly ostry noz jest
        najlepszy. Kroimy skorke w malenkie kilkumilimetroiwe paseczki-kawalki. Wyjdzie
        taka miseczka pelna tego. Wyciskam sok z cytryn. Obok w miseczce goździki.
        Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa! i tak az do
        samego wierzchu. Ladnie wyglada jak na wierzchu warstwa skorki i gozdik. Teraz
        zalewamy to sokiem z cytryny, powoli i cierpliwie zeby zalac calosc i zeby
        powietrze nie zostalo. Jesli maja postac dluzej niz KONIECZNY tydzien, to
        troche oliwy na wierzch przed zakreceniem.Rozplywaja sie w ustach, nie wspomne
        jakim dodatkiem sa do kieliszka.Mozna pobawic sie w dosmaczenie i dodac skorke
        mandarynki, ziarnko kardamonu...Smacznego."

Po teście grzybowo-kapustnum Giezika, już bez żadnych obaw wziąłem podstawę do
        wytrawnych muffinek, czyli: 375 maki, 2 łyżeczki proszku, mleko i masło i 2
        jaja. Dodalem szczypte soli. Grzyby suszone z zupy grzybowej, juz nieźle
        zgotowane poszatkowałem na kawałeczki i przesmażyłem z 1 cebulką na masełku -
        tylko tak, żeby cebula się zeszkliła i połączyła z grzybami. Potem połączyłem
        wszytsko, w foremki z Ikei i do pieca na 15 minut na 180.
        Podałem do zup wigiljnych obu - grzybowej i barszczu czerwonego.
        Ale wciągali wszyscy... aż miło było patrzeć.
        :-)
        • Gość: alanadab Re: do Alany :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 12:25
          bardzo bardzo dziekuję i potestuję jeszcze w karnawale
          Alana
    • Gość: wanilka77 Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 10:42
      przede wszystkim biogos wg przepisy podawanego przez Giezika ;), piernik Apolki
      i pierniczki, m.in. i witrażykowe na choinkę, śledzie pod pierzynką (cebula,
      jabłko, śmietana - m.in. Monia77 i Jacek1f polecali), a także pod drugą
      pierzynką (cebula, jajko, majonez, żółty ser), makowiec na cieście twarogowym
      Alany (trochę nie wyszedł, ale muszę go jeszcze dopracować, bo warto), no i
      Bazylka, Emka, Egipcjanka zainspirowały mnie łamańcami - zrobiłam korzystając z
      rad ich trzech, za sprawą Nobull zrobiłam konfitury pomarańczowe, przydały się
      do przełożenia piernika ;), skorzystałam z rad na temat kapusty wigilijnej.
      Śledzie cytrynowe - próbowałam zrobić, ale chyba miałam cytrynę z zagrubą
      skórką i mimo iż pozbyłam się białego, to jednak za gorzkie były ;( ale też
      warto poeksperymentować, bo śledź + cytryna dobrze smakują
      • alanadab wanilko 28.12.04, 11:07
        prosze podaj linki do potraw, które Ci się sprawdziły - bigos, , śledzie,
        łamańce. Dzięki

A co nie wyszło z Buziaczkami? -
        tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18920239
        wrzuciłam zdjęcia moich wihgilijnych buziaczków, powiedz co nie wyszło, może
        coś podpowiem - ta strucla w karnawale też świetnie smakuje
        Pozdrawiam
        Alana
        • Gość: wanilka linki IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 11:41
          bigos: tinyurl.com/6yv2p
          łamańce: tinyurl.com/4d7mj
          śledzie pod pierzynką z jabłkiem: tinyurl.com/66vj3
          a tu jeden z wielu wątków o śledziach - jest i o cytrynowych i o tej drugiej
          pierzynce: tinyurl.com/6sroc

a strucla - chyba z krótko trzymałam w piekarniku, a masa makowa była za mało
          skłodka, no i u ciebie na zdjęciach jest bardziej te wałki do siebie
          przylegają, u mnie był za duży ten rowek
          • alanadab Re: linki 28.12.04, 12:24
            Dzięki za linki

> a strucla - chyba z krótko trzymałam w piekarniku, a masa makowa była za mało
            > skłodka, no i u ciebie na zdjęciach jest bardziej te wałki do siebie
            > przylegają, u mnie był za duży ten rowek

Ja używam masy gotowej firmy "Prospona", która moim zdaniem jest wystarczająco
            dosłodzona, ale nie za słodka.
            Zdecydowanie dodaje słodyczy tej strucli pudrowanie (gruba warstwa) konfitury
            morelowej, która też swą słodycz ma
            Wałki musza być sklejone ze sobą (na je smaruję tym żółtkiem ze śmietaną i
            dociskam nieco - się sklejają ładnie bardzo)

Zrob raz jeszcze w Karnawale.
            Pozdrawiam
            Alana
            • Gość: wanilka77 Alano IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.12.04, 12:42
              ja mak mieliłam sama i doprawiałam, dlatego za mało słodki wyszedł. nie
              pudrowałam, a wierzch konfiturą pomarańczową pomazałam, bo oczywiście robiłam
              jakoś w nocy to ciasto i o morelach zapomniałam. na pewno jeszcze spróbuję, bo
              jak pisałam - warto ;) dzięki za podpowiedzi i wsparci i przepis ;)
        • simona20 buziaczki 28.12.04, 11:56
          Zrobiłam ten makowiec i wyszedł bardzo smaczny. Po w upieczeniu wyglądał jak ten
          na zdjęciach. Tylko że nie posmarowałam go konfiturą, ale lukrem z białka jajka
          z cukrem. Potem przy krojeniu makowca lukier zaczął odpryskiwać. Ktoś wie
          dlaczego tak się stało? Podejrzewam, że do białka dodałam zbyt dużo cukru, ale
          nie potrafię powiedzieć ile, bo robiłam na oko.
          • alanadab lukier 28.12.04, 12:25
            ja właśnie dlatego nie stusuję lukru, bo po nim nigdy nic nie wiadomo.
            Smarowanie strucli konfoturą morelową (potyem pudrowaną) pozwala strucli długo
            zachować wilgotność i nadale słodko-kwaskowy smaczek - niepowtarzalny.
            Pozdrawiam i cieszę się że smakowało
            Alana
    • nobullshit Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 28.12.04, 10:56
      Upiekłam placek herbaciany Egipcjanki. Miał wyjść z zakalcem - taki był
      "zamówiony" przez wielbiciela zakalców - a pięknie wyrósł, był pyszny,
      i trzymał "wilgoć" przez pięć dni (pewnie trzymałby ją dłużej, ale już go
      nie ma). Fakt, przepis trochę zmodyfikowałam pod wpływem przepisu Marii (?)
      i dosypałam więcej mąki.
    • florunia Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 28.12.04, 11:51
      robiłam struclę makową alanadab, wyszła wspaniała, wyglądała jak na zdjęciu
      zamieszczonym przez alanę w galerii tylko na wierzchu dodatkowo miała kawałki
      brzoskwiń z konfitury, którą wg przepisu należy tę struclę potraktować. alana,
      dzięki raz jeszcze, teściowa oblizywała palce :)

sernik sarani w kakaowych "ramach" - ta pozycja przypadła niesamowicie do gustu
      mojemu dziecku (jadł go po śniadaniu, po obiedzie, po kolacji), i Mojemu "Mężu"

pierniczki aganiok - Tata i Mama wyżerają do dziś, bo trochę ich wyszło, sa
      aromatyczne i pyszne i wcale nie twarde (zamknęłam je w słoiku z jabłkiem)

do wszystkich tych ciast na bank wrócę i to pewnie szybciej niż za rok na święta
      • alanadab ogromnie się cieszę 28.12.04, 12:21
        że smakowała, polecam się na przyszłość
        a te morele sa absolutnym przebojem - mnie tradycyjnie wszyscy putają - "a ten
        kwaskowy smak, to z czego? to takie pyszne!"
        Pozdrawiam
        Alana
    • simona20 Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 28.12.04, 12:05
      Wszystko co zrobiłam z przepisów na forum wyszło fantastycznie pyszne:
      -piernik Apolki,
      -makowiec buziaczki Alanadab,
      -paszteciki z kapustą i grzybami – farsz tradycyjny, a ciasto krucho-drożdżowe z
      przepisu na pierogi pieczone Dziuuni.

Wszystkim wymienionym bardzo dziękuję za przepisy i inspiracje.
    • Gość: jswm Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 12:12
      o śledziach pisałam w galerii potraw:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18718173&a=18918590
      piernik Apolki wspaniały. Zrobiłam 2 z lukrem - przekładany powidłami z figami
      i przekładany powidłami z różą a 1 w polewie czekoladowej z masą orzechową
      Starszej Pani - wyglądał cudownie jak gigantyczna lśniąca pralinka :)
      • iwu Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 28.12.04, 12:38
        Zrobiłam piernik Apolki i to był największy hicior. Strucla serowa z makiem
        Alanadab też rewelacja. W drugi dzień świąt była u mnie teściowa, na obiad
        zrobiłam schab ze śliwkami, pieczone ziemniaki i surówkę z buraczków, którą
        dosmaczałam według porad z forum. Była zachwycona.
    • Gość: mama_szefusia Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.intranet.opi / *.opi.org.pl 28.12.04, 13:21
      Ja zrobiłam piernik Apolki. Pyszności, tylko ilość ciasta troszkę przekroczyła
      nasze skromne możliwości i jeszcze nie zjedliśmy.

Oprócz tego z nowości postanowiłam zrobic karpia według przepisu Makłowicza z
      przedświątecznej Rzeczpospolitej(faszerowany czosnkiem i pietruszką i zapiekany
      w sosie z białego wina). I to był hicior, ponieważ moja rodzinka i ja nie
      przepadamy za karpiem smażonym. Tego zapiekanego polecam gorąco. Robi się go
      tak. Wyczyszczonego i wypatroszonego karpia nacieramy solą, mielonym czarnym
      pieprzem i olejem. Następnie do środeczka pchamy mu siekaną główkę czosnku (ja
      dodałam dwie) wymieszaną z posiekanym pęczkiem pietruszki. Zaszywamy dziurę,
      żeby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. Następnie karpia polewamy obficie
      białym wytrawnym winem i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika na około 25
      minut. Smacznego!
    • Gość: jswm Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 13:27
      a, i jeszcze kostka orzechowo- marcepanowa Dziuuni - pycha!
    • nina321 Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 28.12.04, 14:25
      A ja musiałam pic makowiec"Buziaczki"w wigilię, bo poprzedni(miał być
      świąteczny) nie dotrwał.Mój mąż uważa , że lepszego makowca nie jadł.Także
      bardzo dziękuję.
    • em_es Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 28.12.04, 16:15
      Ja też skorzystałam z doświadczeń forumowiczów:
      - farsz z kiszonej kapusty do pierogów - świetny, zagości na stałe w moim
      wigilijnym menu
      - karp leżakujący 2 dni w cebuli - faktycznie zyskuje na smaku
      - karp i pstrąg z pieca - pierwszy raz tak robiłam i wyszło doskonale,
      panierowany karp też dobry, ale ten z pieca furore zrobił :)
      - zapiekany ryż z jabłkami i śliwkami, z polewą śliwkową - miał być taki jak
      teściowa robi, zapożyczyłam pomysł, wyszedł pyszny, choć zupełnie inny :)

Dziękuję za pomoc i inspirację :)
    • Gość: GP Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.crowley.pl 28.12.04, 18:44
      A ja zrobiłam makowiec z ciastem twarogowym i wyszło bardzo twarde.Co zrobilam
      nie tak?
      • alanadab Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? 29.12.04, 12:35
        ciasto twarożkowe z natury zaraz po upieczeniu jest twardawo/kruche.
        Jeśli po dłuższym czasie (kilka godzin) po upieczeniu nadal takie było to
        przyszyn może być kilka:
        1. nie było wystarczająco długo schłodzone przed pieczeniem (tzn przed
        ostatecznym wałkowaniem)
        2. uzyto zbyt cuchego maku (masa makowa ma własną naturalną wilgotność)
        3. pieczenie było zbyt długie w zbyt chłodnym piekarniku
        4. nie posmarowano ciepłą konfiturą na koniec.

Po posmarowaniu konfiturą, popudrowaniu strucla powinna poleżeć spokojnie kilka
        godzin. Zazwyczaj piekę ją dzień przed Wigilią, choć w tym roku zrobiłam ro
        rano w Wigilię i jedliśmy ją ok 21:00 - leżała gotowa ok 9 godzin w chłodnym
        miejscu. Resztki, które zostały na dzien następny nabrały jeszcze większej
        miękkości.

Nic innego nie przychodzi mi do głowy, co mogło sowodować jej twartość :0(
        Czy dokładnie była zrobiona wg przepisu? Może coś z prop[orcjami nie wyszło?
        Alana
    • Gość: gosc Re: potrawa z Forum na Święta, Ok? IP: *.direcpc.com 28.12.04, 19:10
      • jacek1f Re: potrawa z Forum na Święta n/tx 29.12.04, 12:22
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka