Dodaj do ulubionych

"zimne" imieniny w pracy

19.01.05, 13:56
witajcie, na piatek musze cos uszykowac do pracy z okazji imienin. kameralne
grono 6 osob, cgodzi mi o cos takiego zeby mozna bylo przygotowac w cwartek i
zapakowac w pojemniczki i zabrac w piatek. na razie przychodzi mi na mysla
jakas salatka (ryzowa, z makaronem) i koreczki. tylko obawiam sie ze panowie
beda sie domagac czegos konkretniejszego.
jakie macie pomysly?
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: "zimne" imieniny w pracy 19.01.05, 14:02
      smalec, chleb razowy i ogórki kiszone dla Panów:)
      • jottka ten 19.01.05, 14:05
        zestaw to do kitu, bo w pracy jednakowoż pić nie wolno:)
        • marghe_72 Re: ten 19.01.05, 14:09
          ha! ale my nie wiemy czy impreza nie przeciągnie sie do godzin po
          popracowych:)))
          • jottka Re: ten 19.01.05, 14:10
            mówisz, że te pierwsze pół litra o 14tej szefostwu nie powinno przeszkadzać?
      • Gość: Qcharzowa Re: "zimne" imieniny w pracy IP: *.ryder.krakow.pl 19.01.05, 14:06
        Albo dla panów kawałki pieczonych mięs na zimno, z sosami.
        Poza tym niech nie marudzą, koreczki to fajna sprawa, możesz dzień wcześniej
        usmażyć śliwki kalifornijskie zawinięte boczkiem i spięte wykałaczką - smakują
        dobrze również na zimno. Poza tym pokrój kawałki kabanosów i jakiejś suszonej
        kiełbasy cienkiej do przegryzienia.
        • jottka Re: "zimne" imieniny w pracy 19.01.05, 14:09
          a w ogóle to kobieta po pracy tez lubi zjeść coś konkretnego:) tylko, że jak to
          ma byc w piątek, to czy część osób nie będzie chciała bezmięsnych dan?
    • margolcia23 Re: "zimne" imieniny w pracy 19.01.05, 14:16
      dzieki za propozycje i juz wyjasniam - impreza w godz pracy (male piwko lub
      lekki drink jak najbardziej wskazany) a panowie (jest ich 5 w tej 6) nie
      poszcza w piatki... oni chyba w ogole nie poszcza;)
      podoba mi sie pomysl ze sliwkami z boczkiem, wystarczy zawinac sliwke i
      usmazyc? trzeba ja obwiazac czy spiac czy sie nie rozwali bo nigdy tego nie
      robilam?
      • Gość: Qcharzowa do Margolci IP: *.ryder.krakow.pl 19.01.05, 14:28
        Margolciu, kup śliwki kalifornijskie i boczek krojony cieniutko (taki pakowany
        jest fajny), na końcu każdego kawałka boczku ułóż śliwkę (lub pół jesli jest za
        duża) i zwiń w rulonik, konce zepnij wykałaczką. Nie rozpadną się. Takie
        koreczki ułóż na patelni na roztopionej łyżce masła, resztę tłuszczu puszczą
        same z boczku. Usmaż naprawdę na ciemno-złoto. Strasznie szybko takie śliwki
        znikają u mnie zawsze ze stołu, więc zrób ich ciut więcej, jeśli towarzystwo ma
        być raczej męskie.
        ktoś tu kiedyś mówił, że zamiast śliwek zawija w boczek kawałki banana otoczone
        curry - ja nie próbowałam, bo nie przepadam za curry.
        pzdr,
        Aneta
    • dispell Re: Pieczony schabik 19.01.05, 14:21
      nadziany albo sliwką albo jajeczkiem, rafaello, które możesz zrobić (nawet
      wskazane jak czytałem w wątku poświęconym tej słodkości) 3 dni przed, Koreczki
      trochę ryzykowne - dość szybko wysychają a jednak narobić się wbrew pozorom
      przy nich trzeba. Polecałbym jeszcze pałki z kurczaka pieczone - są doskonałe i
      na zimno i na ciepło...)))
    • dispell Re: Jeszcze coś mi wpadło do głowy: 19.01.05, 14:22
      Coś w rodzaju smażonych pulpecików z mielonego mięsa a w środku jako farsz cała
      pieczarka...)))
      • margolcia23 Re: Jeszcze coś mi wpadło do głowy: 19.01.05, 14:26
        o ta pieczarka jest bardzo interesujaca, mysle ze nie bede miala problemu z jej
        przyrzadzeniem, a rafaello to chodzi o ciasto? trzy dni to nie zdaze bo musze
        wszystko przygotowac juz jutro. dzieki za pieczarki;)
        • Gość: Qcharzowa i jeszcze IP: *.ryder.krakow.pl 19.01.05, 14:33
          Wiesz co, jeszcze wpadła mi do głowy myśl na różne pasty na zimno, do pieczywa.
          na przykład - na grubej tarce zetrzyj 6 jajek na twardo, dodaj pokrojony
          szczypiorek od dymki,sól, pieprz i majonez. Albo sardynki w oleju z puszki
          zmieszaj z serkiem twarogowym i szczypiorkiem + majonez. Inna możliwość to:
          makrela + cebula w kostkę + majonez - również podziabane wszytko. Pasty takie
          fajnie wyglądają w miseczkach, do tego noże i pieczywo i każdy sam nakłada co
          chce.
          Na moich imprezach faceci zajadają się taką sałatką na ostro: kurczak z rożna
          obdarty ze skóry i poszarpany na kawałki, do tego pół czerwonej papryki, cała
          zielona w paseczki, kukurydza z puszki, fasola z puszki + sos: 5-6 łyżek
          majonezu, pół buteleczki płynnego pikantnego chili i łyżka pikantnego ketchupu
          Hellmans.

Aneta
        • dispell Re:rafaello robi się tak prosto jak budyń 19.01.05, 14:37
          Qrcze - no nie pamiętam od kogo ten przepis ale z forum na pewno i jest
          rewelacyjny w dodatku nie ma prawa się nie udać:
          Raffaelo

Ciasto kokosowe
          2 opakowania krakersów zwykłych
          3 opakowania po 10 dag wiórków kokosowych
          2 łyżki mąki ziemniaczanej
          2 łyżki mąki zwykłej
          1 szklanka cukru
          1 cukier waniliowy
          1 litr mleka
          2 żółtka
          1 kostka masła
          2 łyżeczki żelatyny

2 1 opakowania wiórków wsypać do zimnego mleka dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną
          i zwykłą, szklankę cukry i cukier waniliowy. Wszystkie składniki dobrze
          wymieszać i zagotować; cały czas mieszając aż do momentu, kiedy się zagotuje.
          Gotować jeszcze ok. 2 minut na małym gazie. Ostudzić. Dodać po troszku masła
          ciągle miksując. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać
          odrobinę ciepłej wody i dodać całość do masy. Masa jest gotowa.
          Na dno średniej wielkości brytfanki wyłożyć krakersy przełożyć cienką warstwą
          masy ( 3 warstwy krakersów). Posypać ciasto reszta wiórków. Włożyć do lodówki.

Zdarza się, że ktoś nie lubi kokosu - pomyślałem sobie, że w takim przypadku
          spokojnie można dołożyć do zimnej już masy wiórki czekoladowe, no i migdały z
          orzechami...)))
          • marghe_72 Re:rafaello robi się tak prosto jak budyń 19.01.05, 14:43
            albo inna wersja
            składniki
            1/2 l mleka,
            2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
            2 płaskie łyżki maki pszennej,
            1 mały cukier waniliowy,
            1 szklanka cukru,
            paczka krakersów,
            kostka margaryny,
            25 dag wiórek kokosowych

sposób przygotowania
            Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami,
            ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek. Wyłożyć blachę
            folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta
            masy. Posypać resztą wiórek, wklepać je łyżką. Zostawić na noc w lodówce, wiem,
            że ciężko wytrzymać
    • marghe_72 Re: "zimne" imieniny w pracy 19.01.05, 14:30
      pupleciki mięso cytrynowe nadziane na szpikulce i do tego jakiś dip?
    • em_es Re: "zimne" imieniny w pracy 19.01.05, 19:11
      Mało pracochłonne, a też fajne, u mnie znikało błyskawicznie, w głównie męskim
      towarzystwie: sery pleśniowe, sekret mnicha itp, pokroić w nieduże kawałki,
      podać na półmisku, a jeszcze lepiej na desce, w miseczkach oliwki, korniszony
      (jak malutkie to całe, większe pokroić), cebulki marynowane, pokrojone
      kabanosy - do tego ogólnie dostępne wykałaczki i talerzyki. Znacznie mniej z
      tym pracy niż z koreczkami, a efekt podobny. Może jeszcze krakersy, takie małe
      o różnych kształtach, plus pasty różne.
      Na takie "pracowe" okazje najlepsze są rzeczy łatwe i do zrobienia i do
      spożycia, najlepiej nie wymagające sztućców za wielu, u mnie się bardzo
      spodobał taki zestaw jak wyżej plus jakieś ciasto, sałatki jakoś się nie
      przyjęły.

Pozdrawiam
      Monika
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka