Gość: kasia IP: 211.27.43.* 20.01.05, 09:31 no wlasnie, jak zrobic smaczna kapuste do pierogow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: O jakości decyduje 20.01.05, 09:49 przede wszystkim kapusta kiszona, Duża ilość majeranku rónież doda smaku. Musisz zwrócić uwagę na to aby kapusta nie była za kwaśna. Wymaga wtedy dodatkowej obróbki - albo kilkakrotnego przelania wrzątkiem, albo jeśli bardzo kwaśna wstępnego przegotowania i odcedzenia. 40 dag kapusty kiszonej; - spora garść grzybów suszonych; - mała cebulka; - olej; - przyprawy:majeranek, pieprz czarny (ziarnisty i świeżo mielony), sól. - bułka tarta Grzyby moczymy w gorącej wodzie co najmniej 30 minut i gotujemy w tej samejwodzie. Kapustę odciskamy (patrz wcześniejsze uwagi)i siekamy. Podsmażamy na patelni cebulkę, dodajemy pokrojone w paseczki grzyby i kapustę. Podlewamy wodą z grzybów i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy bulionem (może być z kostki). Gdy kapusta jest juz miękka dodajemy słuszną ilość majeranku i całość mielimy na grubym sitku. Jeśli farsz jest zbyt luźny dodajemy bułkę tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem...))) Odpowiedz Link Zgłoś
abm22 Re: O jakości decyduje 20.01.05, 10:48 Na temat moczenia grzybów są rózne szkoły, ja namaczam na noc w zimnej wodzie a następnego dnia po prostu drobno kroję, są na tyle mięciutkie.Poza tym robię tak jak wyżej z tym że dodaję też maggi.Ślinka mi leci.... Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Jeżeli się dzień wcześniej o tym 20.01.05, 12:01 pamięta to czemu nie?Znaczenia toto wielkiego nie ma a woda o wyższej temperaturze po prostu powoduje szybsze nasiąkanie grzybów...))) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: kapusta z grzybami do pierogow 20.01.05, 10:57 hura! dziś nie gotuję bo mi właśnie przypomniałaś o zamrożonych, wigilijnych pierogach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: kapusta z grzybami do pierogow IP: 82.160.71.* 20.01.05, 11:40 Farsz z kapusty z pieczarkami duszonymi na masełku z cebulką też jest pyszny. Oprócz pieczarek można jak najbardziej dodać suszone prawdziwe grzybki. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Veto!!! 20.01.05, 12:03 Grzyby leśne mają tak intensywny smak, że mieszanie ich z pieczarkami to nieporozumienie. No sensu brak - chyba, że jako dodatkowy wypełaniacz...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsuwka Re: Veto!!! IP: 82.160.71.* 20.01.05, 12:12 Chciałabym mieć tyle prawdziwych suszonych grzybków, żeby pozwolić sobie na farsz li i tylko z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Nabywasz 20.01.05, 14:59 koncentrat grzybowy w słoiczku i masz - zresztą za dużo grzybów też niedobrze, bo potrawa będzie gorzka. Co innego w sezonie świeże...))) Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: Veto!!! 20.01.05, 12:22 Nie mieszac - zdecydowanie nie. A suszonych wystarczy dac garsc, poltorej. Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: kapusta z grzybami do pierogow 20.01.05, 11:53 No wlasnie. Ja z domu czasami robie inna - tzn. nie ma grzybow, a za to jest twarog. Oczywiscie zeszklona cebula, podgotowana kapusta, ewent. wyplukana bo twarog jest kwasny takze, odcisnieta. Wszystko mieszamy, sol, pieprz. Polecam eksperymentatorom i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
abm22 Re: kapusta z grzybami do pierogow 20.01.05, 14:54 no i jeszcze jedno nie można dać za dużo grzybkó nawet jeśli jest się ich wielbicielem jak ja bo będzie gorzkie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna kapusta z pieczarkami do pierogow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 15:07 Ja robię farsz z pieczarkami,jak dla mnie jest pyszny.Kapustę gotuję,odcedzam i wyciskam przez ściereczkę i kroję. Pieczarki ścieram na grubej tarce i duszę na maśle z przyrumienioną cebulą,doprawiam solą i pieprzem.Ja zawsze robię większą ilość, tak na 2 dni. Daję po ok. 70 dkg kapusty i pierczarek i mała cebulę.Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś