magdalenasielska 06.02.05, 10:32 Poszukuje przepisu na dobry a zarazem prosty gulasz...Jakiego miesa uzuc aby b byl gesty bez dodawania duzej ilosci maki... POzdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Gulasz poszukiwany 06.02.05, 11:38 Kup ładną wołowinę w kawałku,a nie pokrojoną już tzw.gulaszową,ok.1/2 kg.Pokrój w kostkę 3x3x6 cm-mniej więcej.Pokrój min.4 średnie cebule w kostkę.Rozgrzej na patelni olej.Na talerz głęboki nasyp trochę mąki pszennej i otocz kostki mięsa,a następnie smaż partiami na patelni aż się zezłocą.Wkładaj do garnka,a jak skończysz smazyć mięso to dolej trochę oleju na patelnię i podsmaz cebulę.Przełóż ją tez do garnka z mięsem,a na patelnię wlej trochę wrzątku i pogotuj trochę-wtedy wszystkie smaki przejdą do wody.Wodą zalej mięso w garnku (jak trzeba dolej więcej wody),posól je,popieprz,dodaj 2 listki laurowe i 5 ziaren ziela angielskiego.Duś mięso na małym ogniu aż zmięknie.Sos zagęści się od cebuli i od maki użytej do podsmażania miesa.Możesz uchylić tez pokrywkę żeby płyn odparował i tym samym zagęścił sos.Jeżeli chcesz to zamiast wody możesz użyć też rosołu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Padre Dziuunia! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 11:46 Ale gulasz, to jakby nie było węgierski wkład w europejską kuchnię! Na a jeśli bracia Węgrzy go robią to i papryki w to wmerdolą i przede wszystkim kminku troszkę tyż. I podadzą z kluseczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Dziuunia! 06.02.05, 11:53 Ja wiem wiem:)Ale ja nie znoszę papryki wmerdolonej w gulaszu,nic nie poradzę ;) A kminku to jeszcze bardziej nie znoszę :)Najbardziej pasuje mi właśnie tylko liść laurowy i ziele angielskie.Ale myślę że załozycielka wątku już dobierze sobie przyprawy wg gustu. A kluseczki jak najbardziej,kładzione najlepiej jak dla mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Gulasz poszukiwany 06.02.05, 12:43 Oni tez dodaja troszke przecieru pomidorowego, podaja z gałuszkami. Wegrzy robia gulasz zawsze na smalcu (jak zreszta prawie wszystko). Bardzo popularny jest tez gulasz segedynski czyli z dodatkiem kiszonej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś