Dodaj do ulubionych

"czarnuch" czy jakos tak??????????????????????????

09.02.05, 12:50
moj M mial zakupic lososia baltyckiego od rybakow na polwyspie i akupil, ale
cos sztywnego, z czego skory zerwac nie mogla, o szarawo-rozowym miesie-nic
zrobic z tego sie nie dawalo (bo w zamysle mial byc tatar, ale tak sztywnego
miecha nie moglam naskrobac); zamrozilam, a po przeprowadzeniu sledztwa,
okazalo sie, ze wcisneli Mu rybe, ktora rybacy na Helu nazywaja wlasnie
CZARNUCH:)!
czy ja mam to wyrzucic na smietnik, czy moge sie ludzic, ze da sie to jamkos
zjesc?
czarnuch zawala szuflade w zamrazarce
Obserwuj wątek
    • dispell Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:11
      Wygląda mi to na halibuta, ale prawdę powiedziawszy z nazwą gwarową taka jak
      podałas pierwszy raz się spotykam a 8 lat na Helu mieszkałem. Wygląda mi to
      tylko na halibuta z opisu. Bardzo smaczna ryba zresztą - zrób w cieście piwnym
      i będzie dobrze. ;-)
      • invicta1 Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:22
        halibuta to ja znam i kocham bez wzajemnosci, ale to podobno taki losos baltycki
        tylko "pastewny"
        • dispell Re: Coś sobie na własny użytek wymyślili... 09.02.05, 14:27
          ...albo to tacy Kaszubi co to na "Batorego" nie zdążyli. Na "łapówy" dla
          różnych kontrolujących nie raz trzeba było biegusiem "po rybkę" - o coś takiego
          przez 17 lat bym się potknął, co najmniej na "chirurgii śledzia" w
          byłej "Kodze" - o żłodziejach nawet nie wspomnę, z wiadrami łazili żeby jakąś
          rybe wetknąć za parę złotych na "pyfko". ;-)))
        • monia_77 Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:27
          zrob go z imbirem i do pieca, i zobacz co to za drań!
        • baky Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:31
          invicta1 napisała:

> halibuta to ja znam i kocham bez wzajemnosci, ale to podobno taki losos
          baltyck
          > i
          > tylko "pastewny"

Może to poprostu troć? Kelcina bidna - ryba spływająca po tarle, obolała, chuda
          jak patyk (w detkę od rowera się to zmieści). Kolor i smak mięsa nieciekawy...
          Próbuj.
          Może usmaż i w zalewę octową?
          A może gotowaną? Chyba tak będzie najlepiej. Zupa?
          • invicta1 Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:37
            macie racje ja go usmaze! jakby co to w te octowa wpiernicze
            aha to jest grube, miesiste tylko twarde jak stal
            • dispell Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:40
              To może być "małe" Nautilusa... ;-)
              • invicta1 Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:41
                :D
                tak czy inaczej pożrę TO, nie wyrzuce
            • jacek1f Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:40
              Twardy? To może nie smaż lepiej... Zupa jest cierpliwa i bezpieczna, a i smak
              narzucisz jej łatwiej dodatkowy, jak trzeba będzie sie bronić...
              • baky Wniosek: zupa! Zresztą Ty decydujesz_n/t 09.02.05, 14:43
                • invicta1 Wniosek: zupa! w sumie najskuteczniej 09.02.05, 14:44
                  dranie zmiekcze, ale mam smaka ma smazonego..................
                  • dispell Re: Wniosek: zupa! w sumie najskuteczniej 09.02.05, 14:55
                    Wrzuć drania w marynatę niech nabiera treści - pokrzycz nad nim chwilę,
                    zmiękczysz nikczemnika. Może to trzecia fala? ;-)))
            • baky Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:47
              invicta1 napisała:
              > aha to jest grube, miesiste tylko twarde jak stal

Upieram się, że jest to troć po tarle, tylko jakaś dziwna, bo gruba.
              To może być samiec, co się nie zmęczył :O)
              Troć, to wędrowna forma pstrąga potokowego. Po dłuższym przebywaniu w rzece
              ciemnieje, upodabnia się do środowiska. Wędkarze nazywają je smoluchami - stąd
              moje przypuszczenia.
              • invicta1 Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:49
                do zdjęc sie juz nie nadaje, wiec mu nie zrobie, ale skojarzenie ze
                smoluchem-chyba to dobry trop
                • dispell Re: To może byc to, tym bardziej... 09.02.05, 14:57
                  , że z Redy schodzą... :-)
                  • baky Re: To może byc to, tym bardziej... 09.02.05, 15:02
                    dispell napisał:

> , że z Redy schodzą... :-)

Seelheady. Najlepsza rzeka trociowa w Polsce - tajna(!!!). Tylko ciiiiii...
                    Górny odcinek też piękny. Baaaardzo poważne pstrągi i lipenie w niej łowiłem.
                • baky Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 14:59
                  invicta1 napisała:

> do zdjęc sie juz nie nadaje, wiec mu nie zrobie, ale skojarzenie ze
                  > smoluchem-chyba to dobry trop

Jedyny chyba.
                  Steelhead to to nie jest chyba (???), jest srebrny - to z kolei pstrąg tęczowy -
                  uciekinier z hodowli. Często poławiany przez rybaków. Nie zpuszcza się daleko
                  w morze.
                  Jest doskonały w smaku, więc nie to...

Umówmy się, że ten typ tak ma i już.
                  Część usmaż, część w zalewę, a z reszty zupa! I już.
    • mysiulek08 Re: "czarnuch" czy jakos tak????????????????????? 09.02.05, 16:15
      Bedac nastolatka i przez czas jakis prowadzac gospodarstwo mnie i tatce kupilam
      podobna rybe:)Nie pamietam nazwy, ale byla po usmazeniu calkiem zjadliwa.
      Jak masz ochote na smazona, to pokroj w dzwonka, razem ze skora, zalej sokiem z
      cytryny, bialym winem i oliwa, z sola ostroznie. Jak juz zamrozony to niech w
      tej zalewie odmarza nawet i przez noc.Mozesz tez jesli ryba nie jest
      chudeuszem, rozbic troche mieso. Potem oprosz maka i smaz. Skory pozbedziesz
      sie przy jedzeniu, a jak nie bedzie smkowac to do zalewy octowej jak radzili
      poprzednicy:)

www.polcom.cl/patagonia
      volvina.blog.onet.pl
      smakosze.blox.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka