Gość: lu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.02.05, 21:05 W kawiarniach podawanajest najczesciej jako macchiato. Brazowo-kawowo-biala - wyrazne pasy sprawiaja, ze wyglada apetycznie. Co zrobic, zeby warstwy nie wiemszaly sie przy nalewaniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kikkera Re: Kawa w paski... jak zrobic? 16.02.05, 21:13 Najpierw w szklanki należy wlać gorące mleko (z dużą ilością pianki). A następnie, bardzo powoli wlewać kawę np. "po łyżeczce". Jak masz ochotę, to mogą podać Ci dokładne proporcje. Muszę tylko poszukać Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Znalazłam... :) 16.02.05, 21:20 Caffe latte 110ml gorącego mleka (najlepiej pełnotłustego)+ pianka 100ml espresso Latte Macchiato 110ml gorącego mleka (zawartość tłuszczu według uznania) + pianka 40ml espresso Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: a jak zrobic te piane? 16.02.05, 21:38 Nie wiem... tzn. wiem, ale przy pomocy ekspresu ciśnieniowego. A tak ręcznie, to może przy pomocy trzepaczki do białek (rzuć okiem na link w poście g). Słyszałam także, że podobno w Ikei można kupić takie specjalne urządzenie-cudo do robienia piany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: a jak zrobic te piane? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.05, 08:11 W media marksie też jest za 29 złotych, bardzo fajnie robi pianę polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kawa w paski... jak zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 21:23 www.roterochs.de/service/latte-macchiato.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kawa w paski... jak zrobic? IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 21:39 małe sprostowanie - caffe' macchiato to po prostu kawa (espresso) z kroplą spienionego mleka macchia = plama :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kawa w paski... jak zrobic? IP: *.acn.waw.pl 16.02.05, 21:43 a latte macchiato na odwrót - ciepłe (niekoniecznie) mleko z kroplą kawy :)) fakt faktem ,ze ładnie sie to co w poprzednim poscie prezentuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Kawa w paski... jak zrobic? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 08:17 Masz rację,wrzuciłam ten link bez zastanowienia:) Ale w pytaniu chodziło o to jak zrobic paski,więc się przyda. A swoją drogą to nezłą "kroplę" kawy tam dodali Odpowiedz Link Zgłoś