cavy 11.03.05, 19:43 Napiszcie mi manuał jak się robi skwarki, ale po kolei, łopatologicznie !!! bo kupiłem sobie słoninę, kostkę smalcu i mam smaka na smalec ze skwarkami i cebulą. A więc czego ile i kiedy dodać, jak długo smażyć, itp. ????:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
siostraheli Re: Skwarki 11.03.05, 19:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=19023547&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Skwarki IP: *.spray.net.pl 11.03.05, 20:23 1) odłóż tę kostkę smalcu do innych celów, tu Ci nie będzie potrzebna. 2) pokrój sloninę w drobną kostkę - w grubą tez możesz, ale wtedy będziesz miał skwary, nie skwarki. 3) słonina na patelnię i niech się wytapia na MAŁYM ogniu. Co jakiś czas pomieszaj 4) w międzyczasie posiekaj drobno cebulę. Zazwyczaj wrzuca się ją na patelnię pod koniec topienia słoniny, ale dla bezpieczeństwa, żeby Ci się nie spaliła, możesz zeszlić ją osobno na łyżce czy dwóch tego wytopionego tłuszczu. 5) Kiedy słonina się wytopi i uznasz, że skwarki mają kolor, który Ci odpowiada, zdejmij patelnią z ognia. Niech ostygnie, zanim dodasz cebulę - jeśli smażyleś ją osobno. 6) dobrze przestygnięty smalec przelej do słoika lub innego naczynia Musi być przestygnięty, bo szkło pęknie. (Nie pisałam o soli, bo ja solę dopiero na chlebie) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Skwarki 11.03.05, 20:35 Dokup sobie jeszcze kawalek czegos co sie brzydko nazywa: podgardle wedzone, moze byc tez pachwina. Lub zwykly boczek (wedzony) i dodaj do topiacej sie sloniny... Ach! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Skwarki 11.03.05, 20:36 A jak jestes z innej szkoly - bogatszej :-) - to pol jablka pokrojonego w drobniutka kosteczke (zdrobnienie konieczne) razem z cebula dodaj. I majeranek roztarty w dłoniach tez dodaj. Zamieszaj i wtedy wlej wszystko do sloikow. Sloiki odwroc zaraz po zakreceniu. Ja tez sole i doprawiam potem jeszcze ale na pieczywie. No i zrobiles mi... jutro lece po sloninę! Odpowiedz Link Zgłoś
tomek.ziemba Re: Skwarki 11.03.05, 21:56 moze byc pół jabłka, ale mozna tez spróbowac pół moreli! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: Skwarki 11.03.05, 22:46 wiem ze duzo ludzi tego nie trawi - ja uwielbiam : pokrojone drobniutko suszone sliwki, dorzucam na moment tuz przed koncem topienia. W wersji bardziej kombinowanej - resztka szynki lub kabanosu lub salami w drobniutenka kosteczke W wersji specyficznej - posiekany czosnek W wersji jeszcze jakiejs tam - papryka w mikrokostke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Skwarki IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 12.03.05, 19:00 A jak chcesz pojeść naprawdę dobrego smalcu to następnym razem nie kupuj słoniny tylko podgardle świńskie ?tylko rano musisz się wybrać do mięsnego bo to chodliwy towar/ a dalej postępuj tak jak Ci radzono.Ale podgardle lepiej osolić pod koniec topienia tak jak cebulkę.Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś