kikkera 11.03.05, 23:37 W zasadzie to bardziej wątek językowy niż kulinarny, ale mam pytanie, dlaczego piszecie FOUNDE, a nie FONDUE? Czy ktoś może wie, dlaczego to słowo uległo tak dziwnemu zniekształceniu? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kikkera Też byłam zdania, że to literówka... 12.03.05, 11:03 ale zanim rozpoczęłam ten wątek, to poszukałam w googlu i na polskich stronach wyrzuciło mi tego founde jakoś tak za dużo na litrówkę :) Może to faktycznie jest tak, jak Ampolinom sugeruje. Tylko, że fondue nie ma korzeni w daniu anglosaksońskim. Pozdrawiam wszystkich weekendowo Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica LCB 12.03.05, 00:36 w jednej z księgarni internetowych było napisane: autor: Cordon le Bleu tytuł: ... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: LCB 12.03.05, 02:10 hie, hie... tak to jest jak sie nie jest uwaznym na pisownie - chcialam napisac nie zna jezykow obcych, ale to nie o to chodzi, mozna nie znac i poprawnie napisac... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Founde - dlaczego tak ... ? 12.03.05, 02:27 Może od angielskiego "found", topić, "melt" ale metal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Founde - dlaczego tak ... ? IP: *.access.telenet.be 12.03.05, 05:31 he he te jezyki ... Ja czasami jem kikkererwten ( tlumaczenie zabi groszek ) bylam ciekawa nazwy polskiej jak chcialam przetlumaczyc na polski przez slownik internetowy to w angielskim uzyskalam frog pea - a to na polski zabi groch wyszlo i kolo sie zamknelo bo takie sa doslowne tlumaczenia albo wcale ich nie ma a chodzilo o cieciorke albo ciecierzyce juz sama nie wiem raz zobaczylam na linku wlasnie to ( rodzaj rosliny straczkowej typu groch - fasola wyglada jak pestki z czeresni ) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Founde - dlaczego tak ... ? 12.03.05, 15:56 Frog pea? Po angielsku cieciorka to chick pea lub garbanzo. Tutaj znajdziesz wielość nazw: www.foodsubs.com/Peas.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Founde - dlaczego tak ... ? IP: *.access.telenet.be 12.03.05, 05:38 no to mi wyszlo troche jezykowo , mniej tematycznie o fondue , ale spojrzalam wlasnie na nick i sie usmiechnelam bo ja o zabim groszku a kikker to zabka po flamndzku :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś