enautka 01.05.05, 19:48 Jaką dietę stosować na reflux? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maria Re: Dieta na reflux żoładka? IP: *.inpoland.pl 01.05.05, 20:11 Polecana jest dieta bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów, które sprzyjają zarzucaniu treści w okresie wzmożonego wydzielania trawiennego żołądka. Do zalecanych pokarmów bogatobiałkowych zaliczamy nabiał i przetwory mleczne, drób, wołowinę, chude ryby. Należy ograniczyć, a nawet unikać pokarmów pieczonych, smażonych i wędzonych, owoców pestkowych oraz warzyw kapustnych, które są przyczyną wzdęć brzucha. To tak pokrótce wybrane z broszurki na temat choroby refluksowej przełyku. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: Dieta na reflux żoładka? 02.05.05, 01:08 Dodam, niestety z autopsji, że: Nie wolno pić alkoholu i kawy, herbaty lepiej też unikać. Nie jeść czekolady itp. Z nabiałem jest różnie - mleko i jogurty ok, ale niektórym osobom szkodzą twarożki i serki homo. Sprawdź sama, jak się po nich będziesz czuła. Zalecane jest jedzenie często, ale mało - 5 posiłków dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dieta na reflux żoładka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 08:28 To moze powinnam posluchac...bo nie moge zrezygnowac z czekolady:)i do tej pory woalam jesc 2 razy dziennie jak juz sie dobijac ta chroba to tylko te dwa razy a nie az 5...ale moze w 5 posilkach cos jest racja ze kazdy powinien indywidualnie zobaczyc co mu szkodzi-mi nie szkodzi np alkohol(bo jak pije to juz nie jem)..i hmm pepsi dziala wrecz zbawiennie...dziwny jest ten swiat;) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Jeszcze mi się przypomniało 02.05.05, 08:49 Nie wolno - soki z cytrusów i same cytrusy. I napojów gazowanych - zaskoczyłaś mnie z tą pepsi :) A z czekoladą to było tak, że polska mi szkodziła, belgijska nie - pewnie kwestia jakości składników. Z alkoholi lepiej już pić czystą wódkę niż wino / piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Jeszcze mi się przypomniało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 09:11 racja cytrusow nie..tej zimy zapomnialam i juz wiecej nie popelnie tego bledu;) Ja unikam smazonych i pieczonych,najlepiejjesc gotowane lub duszone.Natomiast ja rezygnuje powoli z wszyskich mies i ryb(oprocz tunczyka i lososia dla nich mozna pocierpiec;) i zostaje na samych serkach homogenizowanych,jogurtach twarozkach bo jak ma mi sie po paru godzinach odbijac ryba to wole podziekowac : (O dziwo lody dobrze mi robia:) A co do pepsi-pije ja jak zjadlam np kurczaka..mieso ciezko sie trawi a to chyba co nieco rozpuszcza;) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Jeszcze mi się przypomniało 02.05.05, 12:14 nobullshit napisała: > Nie wolno - soki z cytrusów i same cytrusy. > I napojów gazowanych - zaskoczyłaś mnie z tą pepsi :) Po pepsi czy coli i bez leków to jest u mnie baaardzo niedobrze.Tak samo działają inne napoje gazowane.I szczególnie te kwaśne właśnie. > > A z czekoladą to było tak, że polska mi szkodziła, belgijska nie - pewnie > kwestia jakości składników. A tego nie zauważyłam,chyba dlatego że belgijska czekolada nie jest ogólnie dostępna u nas.Po Lindtcie w każdym bądź razie jest tak samo jak po Wedlu np.No z tą różnicą jedynie że smaczniej o wiele :) > Z alkoholi lepiej już pić czystą wódkę niż wino / piwo. Trochę się zgadza ale nie do końca bo po wódce mam niestety odruch zwrotny,no może po dużej ilości wódki ;) Ale wino wytrawne to jest niestety najgorsza sprawa :( No i zawsze co za dużo to niezdrowo,jeść mniej ale częściej i wtedy jest lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Dziuuniu, z tą czekoladą... 02.05.05, 17:18 To nie jest tak, że się codziennie obżeram belgijską czekoladą. Ale kiedy miałam ostry reflux i po jednej kostce naszej polskiej... wiadomo co... dostałam od kogoś wielką belgijską bombonierkę. Którą zlomotałam w dwa dni. I NIC! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dieta na reflux żoładka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 13:04 Ten watek bardzo mnie podparl duchowo,mecze sie z tym juz ok 3 lat i nie widzialam swiatelka w tunelu,myslalam ze do konca zycia skazana bede na zycie na jogurtach...a tu sie okazuje ze nawet bohaterki tego forum przez to przechodza a mimo to nadal gotuja tak wspaniale:)czas wziasc przyklad...i kulinarny i w optymizmie:) Odpowiedz Link Zgłoś
enautka Re: Dieta na reflux żoładka? 02.05.05, 23:47 Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Trudno mi jest zrezygnować z kawy :) Bez niej jestem nieprzytomna! Podobny wątek założyłam też na forum Wegetarianizm, lecz niestety nie widzę go tam :( Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Dieta na reflux żoładka? 03.05.05, 00:14 z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze dodanie mleka lagodzi troche drazliwosc kawy, choc nie za kazdym razem :( Odpowiedz Link Zgłoś