Dodaj do ulubionych

Dieta na reflux żoładka?

01.05.05, 19:48
Jaką dietę stosować na reflux?
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria Re: Dieta na reflux żoładka? IP: *.inpoland.pl 01.05.05, 20:11
      Polecana jest dieta bogatobiałkowa z ograniczeniem tłuszczów i węglowodanów,
      które sprzyjają zarzucaniu treści w okresie wzmożonego wydzielania trawiennego
      żołądka. Do zalecanych pokarmów bogatobiałkowych zaliczamy nabiał i przetwory
      mleczne, drób, wołowinę, chude ryby. Należy ograniczyć, a nawet unikać pokarmów
      pieczonych, smażonych i wędzonych, owoców pestkowych oraz warzyw kapustnych,
      które są przyczyną wzdęć brzucha.
      To tak pokrótce wybrane z broszurki na temat choroby refluksowej przełyku.
      Maria
      • enautka Re: Dieta na reflux żoładka? 01.05.05, 20:27
        Dziękuję za pomoc.
        • nobullshit Re: Dieta na reflux żoładka? 02.05.05, 01:08
          Dodam, niestety z autopsji, że:

Nie wolno pić alkoholu i kawy, herbaty lepiej też unikać.
          Nie jeść czekolady itp.

Z nabiałem jest różnie - mleko i jogurty ok, ale niektórym osobom szkodzą
          twarożki i serki homo. Sprawdź sama, jak się po nich będziesz czuła.

Zalecane jest jedzenie często, ale mało - 5 posiłków dziennie.
    • Gość: Anka Re: Dieta na reflux żoładka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 08:28
      To moze powinnam posluchac...bo nie moge zrezygnowac z czekolady:)i do tej pory
      woalam jesc 2 razy dziennie jak juz sie dobijac ta chroba to tylko te dwa razy
      a nie az 5...ale moze w 5 posilkach cos jest
      racja ze kazdy powinien indywidualnie zobaczyc co mu szkodzi-mi nie szkodzi np
      alkohol(bo jak pije to juz nie jem)..i hmm pepsi dziala wrecz
      zbawiennie...dziwny jest ten swiat;)
      • nobullshit Jeszcze mi się przypomniało 02.05.05, 08:49
        Nie wolno - soki z cytrusów i same cytrusy.
        I napojów gazowanych - zaskoczyłaś mnie z tą pepsi :)

A z czekoladą to było tak, że polska mi szkodziła, belgijska nie - pewnie
        kwestia jakości składników.
        Z alkoholi lepiej już pić czystą wódkę niż wino / piwo.
        • Gość: Anka Re: Jeszcze mi się przypomniało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 09:11
          racja cytrusow nie..tej zimy zapomnialam i juz wiecej nie popelnie tego bledu;)
          Ja unikam smazonych i pieczonych,najlepiejjesc gotowane lub duszone.Natomiast
          ja rezygnuje powoli z wszyskich mies i ryb(oprocz tunczyka i lososia dla nich
          mozna pocierpiec;) i zostaje na samych serkach homogenizowanych,jogurtach
          twarozkach bo jak ma mi sie po paru godzinach odbijac ryba to wole podziekowac :
          (O dziwo lody dobrze mi robia:)
          A co do pepsi-pije ja jak zjadlam np kurczaka..mieso ciezko sie trawi a to
          chyba co nieco rozpuszcza;)
        • dziuunia Re: Jeszcze mi się przypomniało 02.05.05, 12:14
          nobullshit napisała:

> Nie wolno - soki z cytrusów i same cytrusy.
          > I napojów gazowanych - zaskoczyłaś mnie z tą pepsi :)

Po pepsi czy coli i bez leków to jest u mnie baaardzo niedobrze.Tak samo
          działają inne napoje gazowane.I szczególnie te kwaśne właśnie.

>
          > A z czekoladą to było tak, że polska mi szkodziła, belgijska nie - pewnie
          > kwestia jakości składników.

A tego nie zauważyłam,chyba dlatego że belgijska czekolada nie jest ogólnie
          dostępna u nas.Po Lindtcie w każdym bądź razie jest tak samo jak po Wedlu np.No
          z tą różnicą jedynie że smaczniej o wiele :)

> Z alkoholi lepiej już pić czystą wódkę niż wino / piwo.

Trochę się zgadza ale nie do końca bo po wódce mam niestety odruch zwrotny,no
          może po dużej ilości wódki ;) Ale wino wytrawne to jest niestety najgorsza
          sprawa :(
          No i zawsze co za dużo to niezdrowo,jeść mniej ale częściej i wtedy jest
          lepiej :)
          • nobullshit Dziuuniu, z tą czekoladą... 02.05.05, 17:18
            To nie jest tak, że się codziennie obżeram belgijską czekoladą.
            Ale kiedy miałam ostry reflux i po jednej kostce naszej polskiej...
            wiadomo co... dostałam od kogoś wielką belgijską bombonierkę. Którą zlomotałam
            w dwa dni. I NIC!

• Gość: Anka Re: Dieta na reflux żoładka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 13:04
      Ten watek bardzo mnie podparl duchowo,mecze sie z tym juz ok 3 lat i nie
      widzialam swiatelka w tunelu,myslalam ze do konca zycia skazana bede na zycie
      na jogurtach...a tu sie okazuje ze nawet bohaterki tego forum przez to
      przechodza a mimo to nadal gotuja tak wspaniale:)czas wziasc przyklad...i
      kulinarny i w optymizmie:)
    • enautka Re: Dieta na reflux żoładka? 02.05.05, 23:47
      Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi. Trudno mi jest zrezygnować z kawy :) Bez
      niej jestem nieprzytomna!
      Podobny wątek założyłam też na forum Wegetarianizm, lecz niestety nie widzę go
      tam :(
      • roseanne Re: Dieta na reflux żoładka? 03.05.05, 00:14
        z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze dodanie mleka lagodzi troche
        drazliwosc kawy, choc nie za kazdym razem :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka