Dodaj do ulubionych

najlepsze herbaty

IP: 193.111.166.* 04.05.05, 11:29
sluchajcie ostatnio mam straszna faze na dziwaczne smaki herbat, caly dzien
spedzam w pracy i taka herbatka troche umila czas zwlaszcza jesli jest
smaczna, ale zaczyna mi brakowac pomyslow, moze macie swoje ulubione smaki i
firmy i polecicie mi cos nowego! ja dotychczas pilam dilmah, ale jestem
otwarta na nowe wyzwania smakowe:)
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: najlepsze herbaty IP: 193.111.166.* 04.05.05, 12:07
      ja lubie herbaty z domieszka miety i melisy, np Lipton i Tetly, ale tez
      owocowe, , ale bez przesady, totalne dziwolagi nie odpowiadaja mi zupelnie
      • marghe_72 Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 12:14
        ronenfeld (mogłam sie rabnąc w pisowni) - np Cream Orange - dostepna wyłacznie
        u dystrybutora albo w restauracjach
    • dorota20w Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 13:17
      Ja lubie herbaty z firmy Belin ( w Tesco są) np truskawkowa czy owoce lesne czy
      malinowa czy dzika róża czy jabłko z mietą :-)
    • nxo Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 13:34
      Polecam herbaty kupowane w herbaciarniach, na wagę. Są drogie, ale rewelacyjne,
      ja już od jakiegoś czasu pijam tylko takie. Herbata "czarne winogrona", jeśli
      gdzieś dostaniesz jest bardzo dobra (ja kupowałam w herbaciarni w Słupsku).
      Jeśli jesteś z Warszawy to w herbaciarni w Wola Parku jest przepyszna herbata
      "dzika wiśnia" z listkami jeżyn - ta herbata bywa też w innych miejscach, ale
      tylko tam jest tak dobra, widocznie są różne o tej samej nazwie. No i jest
      jeszcze mnóstwo innych, wg upodobania i smaku.
      • wedrowiec2 Lapsang Souchong 04.05.05, 14:26
        Lapsang souchong jest moja ulubioną herbatą. Ma zapach i smak "wędzony".
        Traktuję ją jako dodatek do innych, nie aromatycznych herbat. Na
        filiżankę herbaty (ok. 200 ml) stosuję 3/4 łyżeczki herbaty "zwykłej" i trochę
        lapsangu. Trudno jest określić pojęcie "trochę”, ale jest to w tym przypadku
        tyle co szczypta. Sprawdziłam, wzięłam w palce - jest to ok. 10 zrolowanych
        listków lapsangu. Sam lapsang jest gorzkawy, cierpki i nie ma zbyt ładnego
        koloru.
    • rrooda Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 14:53
      Jeśli chodzi o herbaty, to jestem lekką maniaczką w tej kwestii, ale staram się
      nie przekraczać ogólnie przyjętej normy ;D
      Dilmah jest OK, herbaty kupowane na wagę także/zwłaszcza śe kupujesz "na nos",
      i w większości miejsc możesz kupić po 5 dkg/, ale moim ostatnim odkryciem są
      herbatki twinings.ostatnio mam mus picia herbatek bezkofeinowych czyt.
      bezteinowych, a ta firma ma duży wybór i naprawdę PRZEŚWIETNE smaki.dziś
      kupiłam sobie rumianek+miód+wanilia, pycha. minusem są dość wysokie ceny-20 do
      25 pln, niestety.
      adresik:
      www.twinings.com
      smacznego ;)
      • Gość: konwalia Re: najlepsze herbaty IP: 193.111.166.* 04.05.05, 15:04
        a gdzie kupujesz te herbatki twinnings? wydwao mi sie ze moja siostra
        przywiozla z Anglii takie herbatki, ale moze to rozne firmy, nie pamietam
        zreszta dokladnie, no i tamte byly breakfast tea:)
      • nxo Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 16:02
        popieram pytanie, gdzie kupic herbatki twinnings?
        • rrooda twinings 04.05.05, 20:27
          w każdym sklepie z herbatami na wagę.no może nie w każdym, ale w co lepszych,
          trzeba się tylko pani sprzedającej zapytać, bo z reguły są upchnięte gdzieś z
          tyłu.
          aha!odradzam kupowanie herbat-jakichkolwiek- w sklepach typu"kawa&herbata"
          kawa może na tym nie traci, ale herbata zawsze złapie zapach kawy, i jest do
          wyrzucenia.
    • elizabeth22 Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 15:50
      Jak lubisz zieloną herbatę, to polecam tę o smaku opuncji figowej (np. firmy
      Malwa)
      • Gość: Kasia Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 16:16
        Popoeram te opuncje tez pije:)Poza tym na wage i wtedy na zapach..np
        herbata "wisnie w rumie"(tylko najlepiej sprawdzic cene,moja mama niedopatrzyla
        i wziela 100 gr carskiej zielonej..i sie zdziwila na rachunek na 150 zl;)
        A z takich ogolnodostepnych to ostatnio pojawilys ie swietne Vitaxu
        uspokajajace upiekszajace energetyzujace..niby ziolowe itp a smakuja i pachna
        swietnie no i dzialaja:)Natomisat nei smakuje mi energetyzujaca Liptona<z
        zenszeniem>,w przeciwienstwie od ich nowej serii-karaibskie marokanskie...sa
        pyszne:)
        • Gość: konwalia Re: najlepsze herbaty IP: 193.111.166.* 04.05.05, 16:22
          jakie masz na mysli upiekszajace:)) i poprawiajace samopoczucie! kurcze fajnie
          pic cos co jednoczesnie sprawia ze lepiej sie czujesz! no i wygladasz:) tez
          slyszalam wiele negatywnych opinii o liptonie, ze to farbowane herbaty, no ale
          to moze kwestia gustu
          • Gość: zuza Re: najlepsze herbaty IP: *.crowley.pl 04.05.05, 18:30
            nie wiem jak wy ale biale herabaty sa dla mnie bez smaku,moze isa bardzo
            zdrowe,ale jakos nie moge sie przekonac
        • nxo Re: najlepsze herbaty 04.05.05, 22:05
          Wiśnia w rumie jest fantastyczna, ale ja piłam taką herbatę owocową, a nie
          czarną. Faktycznie, z owocowych jest chyba najlepsza.
    • Gość: kostruszka Re: najlepsze herbaty IP: w3cache.* / *.2-0.pl 04.05.05, 19:41
      U mnie ostatnio królują herbatki owocowe Herbapolu - chyba wszystkie
      wypróbowałam (nie podszedł mi tylko hibiskus, zbyt kwaśny), zazwyczaj są pyszne
      i aromatyczne. Pod tym wzgledem wg mnie gorszy jest Vitax, bo te herbatki są
      dość "cienkie", ale mają za to fajne zestawienia owoców np. limonkę z cytryną.
      Lubię też herbatki owocowe Teekane np. "Magic Moments", czy "Winter Time" oraz
      czarne herbaty tej firmy. Niezbyt smakuje mi Lipton (jakiś taki sztuczny).
      Uwielbiam herbaty na wagę - polecam "Księżycową Noc" z jaśminem.

Ktos kiedyś na tym forum polecał bezkofeinową Rooibos - kupiłam, spróbowałam
      i ...wylałam ;) Dla mnie nie do przyjęcia.
      A w ogóle to uwielbiam herbatę!!! Pozdrawiam. Kasia
      • Gość: magical Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 20:40
        Tylko "Hiszpańska mandarynka" na wagę w sklepie "5 o'clock"
        • Gość: zuza Re: najlepsze herbaty IP: *.crowley.pl 04.05.05, 21:21
          apropo herbatek Herbapolu, to faktycznie dobre, ale ostatnio kupilam gozdzikowa
          i cynamonowa, i chyba jednak nie leza mi takie aromatyczne smaki, no nie wiem
          zbyt slabo czuc herbate a zbyt mozno cynamon i gozdziki, zreszta sa z domieszka
          owocowych herbatek i najbardziej to czuc wisnie:))
      • Gość: aragosta Re: najlepsze herbaty IP: *.um.poznan.pl 18.05.05, 15:03
        Kiedyś herbaty Rooibos nie byłam w stanie przełknac doczasu aż dodałam łyżeczkę
        miodu. CUDO!!
    • Gość: ciasteczkowa Re: najlepsze herbaty IP: *.gorzow.mm.pl 05.05.05, 00:05
      Ktoś na tym forum podawał przepis na herbatkę zimową: zwykła czarna herbata (ja dałam Ceylon Dilmah), pokruszona kora cynamonu, goździki. Jak dla mnie, brakowało tu jeszcze skórki pomarańczowej (takiej z pudełka - do ciast). Oczywiście, mieszanka musi trochę "poleżakować" w puszce, żeby smaki się przegryzły. Doskonała na zimowe wieczory zwłaszcza. Można dosłodzić miodem.
    • Gość: antycyponek Re: najlepsze herbaty IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.05.05, 09:36
      Dla mnie "wygrywają" te kupowane na wagę, ale rzadko mogę sobie na nie
      pozwolić. Bardzo fajne herbaty (różne mieszanki) sprzedają w Rossmanie, kiedyś
      np. kupiłam pyszną czarną herbatę czekoladowo-miętową (!).

A z ekspresowych pijam zielone herbaty: Liptona green tchae (oriental i
      citrus), Zen Chai Teekanne (naprawdę pyszna herbata zielona o smaku mango,
      smakuje nawet zagorzałym przeciwnikom zielonej herbaty) i jeszcze zielona
      herbata o smaku opuncji figowej, niestety firmy nie pamiętam.
      • Gość: faraway Re: najlepsze herbaty IP: 217.153.152.* 05.05.05, 17:33
        Polecam herbatki firmy Celestial Seasonings. Sa w herbaciarniach. Tylko w
        torebkach. Mozna kupic cale pudelko lub pojedyncze saszetki. Przepieknie
        pakowane. Np. te w pojedynczych saszetkach na kazdej torebeczce maja motto, i
        jeszcze na dodatek jakies motto lub cytat na karteczce na koncu sznureczka
        (inne!). Celestial Seasonings to firma z Kolorado, ktora specjalizuje sie
        wlasnie w herbatach w torebkach i ma najlepsze (najszczelniejsze) opakowania.
        Saszetki w pudelku zapakowane sa dodatkowo w woskowany papier, ktorego brzegi
        skleja sie kazdorazowo po wyjeciu saszetki. Naprawde dlugo trzymaja aromat. A
        propos aromatu to wiekszosc herbat jest tak naprawde zapachowych a nie
        smakowych. A "Celestynki" sa smakowe. Genialne smaki! Moga byc z kofeina lub
        bez. Moj ulubiony smak to Mandarin Orange. Pycha! Super jest tez Bengal Spice -
        troche ostzrejszy.
        faraway
        • julsza faraway 25.05.05, 21:44
          a czy te herbaty sa dostepne w Polsce? bo Twoj opis brzmi bardzo zachecajaco :)

ja pije bardzo duzo herbaty - zielone, czerwone i owocowe, czarne mi nie
          smakuja - i chyba mam jakies natrectwo jesli chodzi o kupowanie, bo zawsze
          musze ze sklepu przyniesc cos nowego :)
          uwielbiam London Fruit&Herb Company - owocowe (truskawka z wanilia - probowalam
          zastapic ja takim samym zestawem z Herbapolu, ale ta byla zwyczajnie kwasna,
          pomaranczowa z przyprawami, malinowa, jagodowa) lub zielone owocowe.
          zachwycilam sie nowym Liptonem pod nazwa Morocco - niby mieta, ale bardziej
          zestaw roznych przypraw o dziwnym slodkawym smaku. poza tym popijam ziolowe
          zestawy Liptona, a w zapasie mam ziolowe Teekane - zobacze, ktore beda mi
          bardziej odpowiadaly. smaczna jest gruszka z melisa Vitaxu i te mieszanki
          ziolowe, o ktorych juz dziewczyny pisaly (oczyszczajaca, energetyzujaca)
          wczoraj kupilam "na wage" zielona o nazwie "Smazone migdaly" - tez lekko traci
          cynamonem, delikatny smak, z dodatkiem platkow migdalow.
    • camomille Re: najlepsze herbaty 05.05.05, 18:58
      my ostatnio delektujemy sie herbata od liptona pod tytulem "Russian Earl Grey".
      jest naprawde wysmienita, smak bergamotki wzmocniony owocami i ich skorkami, sa
      nawet platki kwiatow, wyraznie zauwaza sie fioletowe fiolki, chyba to sa
      fiolki, ale pewnosci nie mam. my preferujemy herbaty wiorkowe, ale ta istnieje
      rowniez w muslinowych woreczkach. polecam goraco
    • Gość: malutka Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 14:37
      witam!
      co do herbat dilmah to sprobowalam ostatnio karmelowa! jest naprawde pyszna!
      polecam
    • Gość: ana27 Re: najlepsze herbaty IP: *.zetosa.com.pl 06.05.05, 16:35
      polecam herbatke firmy Teekanne smak-irish cream rewelacja!!!
      • Gość: Kasia Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 16:58
        Ta upiekszajaca byla zVitaxu,pyszna,pachniala swietnie i zawierala pelno ziol
        ktore bardzo dobrze wplywaja na wyglad np skrzyp,anyzek a w ogole nie bylo ich
        czuc:)
        A te wisnei w rumie to tez pilam wlasnie owocowa a nei czarna,kupowana na
        wage..mm i jeszcze mam:]akurat bna pomaturalny relaks:)
        • Gość: xyz Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:31
          kiedyś lubiłam Liptona...
    • pinos Re: najlepsze herbaty 11.05.05, 16:13
      Ja z herbat prostych:
      Earl Grey Strong Tetley

Z herbat krzywych ;o):
      czarną marcepanową (KM mi nabył w Piotrze i Pawle)
      japońską (chińską) wiśnię
      senchę kaktusową.
      • Gość: baby Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:57
        uwielbiam Liptona, ale tylko Earl Greya (koniecznie w czarnym opakowaniu)
    • Gość: monia Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 20:55
      Z tych na wage uwielbiam zieloną z anasem (własnie pije), a tak poza tym Dilmah
      karmelowa i wanilowa,
      • hispana jesli malinowa 18.05.05, 15:22
        to tylko idylla herbapolu - dotad nie pilam lepszej.
        • paczka111 a prawdziwa herbata? 18.05.05, 15:47
          Najmłodsze i najdelikatniejsze listki, pakowane hermetycznie na Cejlonie albo w
          Indiach? Co powiecie na to? Przecież napój z czegoś innego niż liście
          herbaciane nie jest herbatą,czy ja może zwariowałam?
          • Gość: baby Re: a prawdziwa herbata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:25
            nie no, chyba nie zwariowałas :-)
            • byhanya assam, ceylon darjeeling 25.05.05, 21:32
              Assam FTGFOP
              darjeeling FTGFOPI first flush
              ceylon FGBOP
              to minimum
              czasem zielone i czasem oolong darjeeling
              rzadko ceylon silver tips

to sa herbaty.
              • Gość: ela Re: assam, ceylon darjeeling IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.05, 21:23
                też pijam od czasu do czasu zielone...
    • Gość: sunny Re: najlepsze herbaty IP: *.elsat.net.pl 01.06.05, 21:39
      Ja przepadam za yerba mate, kupowaną na wagę lub Vitaxu w torebkach. Smakuje mi
      też Dilmah jaśminowa (zielona) i nowy smak Liptona - India (mango plus cynamon).
      Też mam manię herbacianą :-)
      • Gość: luka Re: najlepsze herbaty IP: 80.48.94.* 01.06.05, 22:15
        no ja właśnie dziś kupiłam i spróbowałam tej Lipton mango + cynamon i prawie nie
        zwymiotowałam, wylądowała w zlewie -a paczka w śmietniku. Ohyda.Jak można cos
        takiego wypuscić na rynek. Ale jak widzę komus posmakowała- gusta są rózne.Ja
        zraziłam się do owocowych liptona i nic już nie kupię.
        Ostatnio miałam taką ze skórkami pomarańczy(LiptoN)w puszce kol. pomarańczowego
        i ta jest wysmienita- tylko,że to czarna herbata+ skórki.Pychotka.
        • Gość: trouble Re: najlepsze herbaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 02:35
          a mi smakuje czarna taste of london liptona.ma bardzo mocny,wyrazisty smak i
          aromat.a z mieszanek oferowanych w herbaciarniach rzadza:jassminowa,boze
          narodzenie, pigwa, imbirowa(fantastycznie rozgrzewa)....rooibos tez
          lubie,kiedys uwielbialam,ale ciut mi sie znudzila juz.i czerwona herbata pu-erh
          cytrynowa jest super,bo choc nie jest rewelacją smakową,to z tych czerwonych
          zdecydowanie najlepsza wlasnie dzieki cytrynie, a do tego fantastycznie wplywa
          na samopoczucie i oczyszcza organizm,wzmacnia i bardzo orzeźwia.
    • Gość: ja ULUNG IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 02.06.05, 05:17
      Dawno, dawno temu pracowałem na SPR (studencka praktyka robotnicza). Razem z
      nami pracowali też więźniowie na tzw. półwolnościówce albo coś w tym rodzaju.
      Ponieważ wszyscy byli niewinni, każdy siedział za kury (które ukradł
      sąsiadowi), ale równocześnie sympatyczni, dostarczaliśmy im herbatę Ulung, w
      pergaminowych torebkach (pamięta ktoś?). I taka torebka na kubek wrzątku to
      była prawie jak Maryśka!

Następca tronu studiuje prawo. Odwiedzili kiedyś JVA (po polsku Zakład Karny).
      Na koniec była wolna dyskusja. I syn zadał pytanie: jak spędzacie czas wolny?
    • Gość: moja Najlepszy Belin IP: *.bcc.com.pl 08.05.14, 16:32
      Ja piję tylko herbatki z Belina - prawdziwe suszone owoce, fajny aromat, dobra cena i co ważne polska firma. Polecam ich markę Lehman - szczególnie pomarańczową!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka