Dodaj do ulubionych

Po niemiecku - kto pomoże ?

IP: *.dami.pl 06.05.05, 21:32
Witam, nie znam niemieckiego a jestem posiadaczką całego opakowania (450 g)
czegoś takiego www.grafschafter.de/produkte/goldsaft.html
nie wiem co to jest i do czego wykorzystać, jeśli będziecie w stanie mi pomóc
to wielkie dzięki.
Obserwuj wątek
    • jottka Re: Po niemiecku - kto pomoże ? 06.05.05, 21:37
      syrop z buraka cukrowego - sposób użycia przede wszystkim jak na zdjęciu, czyli
      jako smarowanka na chleb, ale piszą, że szalenie zdrowo jest tym cukier zwykły
      zastępować, no i w ogóle zdrowe do przesady, ani konserwantów, ani prawdziwego
      cukru:)
    • Gość: gizela Re: Po niemiecku - kto pomoże ? IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.05, 21:38
      Czesc Gosia,to jest syrop z burakow cukrowych,mozna go uzywac do posmarowania
      plackow ziemniaczanych,jak ktos lubi na slodko albo do pieczenia.
      Pa,pozdrawiam Gizela
    • Gość: Goska Re: Po niemiecku - kto pomoże ? IP: *.dami.pl 07.05.05, 08:37
      Jeszcze raz bardzo Wam dziękuje.Pozdrawiam.
    • Gość: sabba po prostu melasa:)) nt IP: *.d.pppool.de 07.05.05, 14:01
      • fettinia Re: po prostu melasa:)) nt 07.05.05, 17:36
        Melasa:)))Masz racje:))Ale wszystko juz zostalo napisane:)
        • Gość: sabba a jest jeszcze cos takiego IP: *.d.pppool.de 07.05.05, 20:28
          co sie Birnensaft czy cos w tym stylu nazywa. podobne do melasy, Pyszne!
          • Gość: gizela Re: a jest jeszcze cos takiego IP: *.dip.t-dialin.net 07.05.05, 22:39
            birnensaft znaczy sok gruszkowy
            • Gość: sabba wiem co to znaczy:) IP: *.d.pppool.de 08.05.05, 08:29
              a to co mialam na mysli jest tutaj. POmylilkam pojecia to sie nazywa
              Birnenschamus:)
              www.grafschafter.de/produkte/birnenschmaus.html
              tej samej firmy co melasa.
              • Gość: gizela birnenschmaus IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.05, 20:40
                mozna uzywac do smarowania na chleb,do sosow(pieczen itd),nalesnikow,deserow,do
                pieczenia ciast
      • Gość: :)) Re: po prostu melasa:)) nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 23:19
        To nie jest melasa. Melasa to produkt uboczny (odpad) przy produkcji cukru. Po
        niemiecku byłoby Melasse, a nie Zuckerrübensirup.
    • ks40 Re: Po niemiecku - kto pomoże ? 10.05.05, 12:51
      Pozwoliłam sobie przetłumaczyć na szybko inf. ze strony niemieckiej. Oto one:
      zagęszczony czysty sok ze świeżo zebranych buraków, bez resztek (włókien)
      roślinnych, bez dodatków. Powstaje poprzez zagęszczenie soku wyciśniętego z
      rozdrobnionych buraków, bez dodatków chemicznych, jak również konserwantów.
      Syrop z buraków nie jest produktem powstałym przed obróbką ani po obróbce
      zwykłego cukru białego. Jest używany przeważnie do smarowania pieczywa,
      ostatnio stał się również środkiem słodzącym zamiast cukru. Syrop zawiera sporo
      minerałów takich jak magnez i żelazo. Jest przydatny w diecie ubogiej w sód.
      Nie zawiera glutenu i laktozy.
      To tyle ze strony niemieckiej. Ja osobiście używam melasy czy też wysłodków
      (jak zwał tak zwał)do smarowania grzanek smażonych w jajku, omletów, dodaję do
      sosów pieczeniowych a nawet "poprawiałam" nim bigos. Uważam, że jest świetny.
      Pzdr. Kasia
      • ks40 Re: Po niemiecku - kto pomoże ? 10.05.05, 12:54
        Acha, na stronie o Goldsaft ("złoty syrop") znalazłam 248! przepisów z użyciem
        melasy. Obstaję przy użyciu tego terminu.
        • jottka badania 10.05.05, 13:35
          naukowe w materiałach źródłowych pt. gugiel wskazują, że melasa i ten syrop z
          buraka cukrowego to jednakowoż nie jest to samo

wg tej strony:
          www.kraniopharyngeom.de/infos/ernaehr/suess.htm
          melase robi się z trzciny cukrowej, a syrop z buraka - uwaga - z buraka:) inne
          strony też nie traktują tych słów synonimicznie, acz na jednej zauważyłam, że
          ktoś marudzi, że w/w syrop bywa etykietowany w handlu jako melasa, fuj

co by nie było, zastosowanie nie ulega zmianie:)
          • ks40 Re: badania 10.05.05, 14:10
            Weszłam na strone podaną przez Ciebie i myślę, że doszło do nieporozumienia w
            nazewnictwie. Wg strony Zuckerrübbensirup ma kolor złoto-żółty a melasa
            brązowy. Czyli producent podając nazwę "syrop" ma na myśli melasę- sądząc po
            kolorze... Czy już się zgubiłam? ;)
            • jottka Re: badania 10.05.05, 14:15
              zdaje sie, ze istotne li i jedynie jest info, z czego to sie robi w stanie
              teoretycznie czystym:) jedno z trzciny i wtedy ma prawo sie nazywać melasą,
              drugie z buraka i jest syropem buraczanym, a co do reszty i określeń handlowych
              to jak komu fantazja podpowie

natomiast większość stron wyraźnie rozróżnia oba produkty, choć funkcja obu
              bodaj ta sama, czyli słodziki, dodatki do ciast, kwazi-nutelle na chleb, te rzeczy
              • jottka Re: badania 10.05.05, 14:18
                aha, poszłam na strone wątkodawczyni - bym sie nie sugerowała brązem tego
                serduszka na kanapce, to może być w naturze i pod światło złotawy kolor:) a
                nazwa sie do złota odnosi, więc wszystko by sie zgadzało z info na tej stronie o
                słodzikach
                • sabba Re: badania 10.05.05, 15:18
                  ten syrop jest brazowy a nie zloty jak miod. MOze nie nazywa sie prawidlwo
                  melasa ale ze wzgl na wyglad i kosnystencje tak sie na to mowi - rowniez niemcy
                  tak to nazywaja. Zainteresowanym moge przyslac w nautrze coby sobie poogladali
                  wzgledem koloru i poprobowali wzgledem smaku!:)
                  • jottka Re: badania 10.05.05, 15:22
                    sabba napisała:

> MOze nie nazywa sie prawidlwo melasa ale ze wzgl na wyglad i kosnystencje tak
                    sie na to mowi - rowniez niemcy tak to nazywaja.

no to właśnie na ten temat lamentują co bardziej ortodoksyjnie nastrojeni
                    autorzy stron:) handlowcy wraz z ludem zatracają rewolucyjną czystość i plączą
                    sie w zeznaniach nt. produktu a i be

jak u nas mlecz i mniszek, melasa i krewniacy szczęśliwie mniej popularni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka