Gość: magda IP: *.lexmedia.com.pl / 195.245.84.* 06.07.05, 08:58 Mam pytanie - czy zna ktoś dobry przepis na to cudo? Żeby zakisić dużą beczkę na całą zimę, i żeby były pyszne i twarde? Dużą beczkę już mam... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
invicta1 Re: ogórki kiszone w beczce 06.07.05, 09:05 kiedyś widziałam, ze beczkę z kiszonymi ogórami topiło się w jeziorze, podobno to najpyszniejsze ogórki z tych zatopionych beczek Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: ogórki kiszone w beczce 06.07.05, 10:00 50 kg ogórków, 1 kg kopru (suche łodygi łącznie z baldachami nasion), 3 główki czosnku, 50 dag liści dębowych; zalewa: 10 l wody, 40-70 dag soli, 10 dag cukru. Ogórki dokładnie umyć, przejrzeć i odrzucić nadpsute. Moczyć przez kilka godzin w dużej ilości czystej, zimnej wody. Pprzygotowaną beczkę natrzeć czosnkiem roztartym z solą. Liście dokładnie umyć i odsączyć z wody, a następnie ułożyć na dnie beczki 1/3 kopru i liści. Na nich ustawiać ogórki pionowo jeden obok drugiego, co ułatwia dobór ogórków wg długości. W połowie beczki przełożyć ogórki następną warstwą liści i kopru, a trzecią warstwę położyć na wierzchu. Przyciśnięte denkiem ogórki zalać zalewą. Przez pierwsze dni beczkę należy przechowywać w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść ją do chłodnego pomieszczenia. Beczkę z ogórkami przeznaczonymi do przechowywania przez kilka miesięcy trzeba uszczelnić denkiem, a zalewą dopełniać przez otwór z dopasowanym szczelnie drewnianym korkiem. Przygotowanie wstępne beczki: Nowe naczynia drewniane, a zwłaszcza dębowe beczki należy namoczyć i kilka razy zmieniać wodę, aż będzie zupełnie czysta i niezabarwiona. Zabiegi te mają na celu pozbawienie drewna garbnika mającego niekorzystny wpływ na zabarwienie i smak kwaszonki. Następnie beczkę należy wyszorować ostrą szczotką i gorącą wodą z bielidłem i kilkakrotnie wypłukać. Wymytą beczkę odwracamy do góry dnem i odkażamy kwiatem siarki (dostępny w aptece) w puszcze na kilku węglach drzewnych. Po zakończeniu siarkowania beczkę jeszcze raz trzeba dokładnie wypłukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eryk kiszenie w beczce plastikowej z workiem foliowym IP: *.ostnet.pl 30.09.14, 20:06 Mam pytanie czy w beczce plastikowej z workiem foliowym można kisić ogórki na zimę zanurzone w studni?? kontakt moto.sprint@wp.plPozdrawiam Bogdan K Odpowiedz Link Zgłoś