Gość: bin2 IP: *.uz.zgora.pl 15.08.02, 13:23 gdzie można kupić oryginalne indyjskie przyprawy? Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hania_76 Re: indyjskie przyprawy 15.08.02, 15:35 Gość portalu: bin2 napisał(a): > gdzie można kupić oryginalne indyjskie przyprawy? Pomóżcie W niektórych centrach handlowych są takie sklepy Smaki Świata, czy jakoś tak. Nie wiem, czy są tam oryginalne indyjskie przyprawy, bo nigdy nie szukałam, ale np. udało mi się tam kupić sos Louisiana, którego nie widziałam nigdzie indziej, więc może znajdziesz też swoje przyprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: indyjskie przyprawy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 20:12 Hamburg, Berlin najbliżej ......... Hindusi tam zyją i swoje sklepy maja i przyprawy sprzedają swietnej jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: indyjskie przyprawy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.02, 04:49 Sos luisiana jest przynajmniej w warszawie w prawie kazdym wiekszym sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: indyjskie przyprawy IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.08.02, 11:36 nie zrozumiałeś rozmowo toczy sie o HINDUSKICH przyprawach o pożądnych mieszankach CURRY o mieszankach Garam masala o TANDORI MASSALA o pachnacej oblędnie KOLENDRZE jakiej nawet KAMIS nie ma i tak dalej ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruda Re: indyjskie przyprawy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:54 Gość portalu: bin2 napisał(a): > gdzie można kupić oryginalne indyjskie przyprawy? Pomóżcie Większość oryginalnych indyjskich przypraw, to mieszanki, tworzone wg indywidualnych upodobań Hindusów. Zazwyczaj tworzone są na bazie przypraw dosyć łatwo dostępnych w sklepach. Jeżeli nie chcesz samodzielnie ich mieszać, to poszukaj w sklepach kolonialnych. Jednak gotowe mieszanki są raczej lichej jakości, a przez hinduskich kucharzy oceniane, tak jak fixy przez naszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: indyjskie przyprawy IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.08.02, 11:40 chodzi o to żeby: kolendra, kardamon, dżindżer, curcuma, cumin były super jakości, zapachem obłędnym walące z nóg ... są takie w paczuszkach made iN India albo czesciej (i chyba lepiej) konfekcjonowane w UK przez tamtejszych Hindusów i Pakistańczyków angielskich wowczas mają napisane coś niecoś po angielsku na torebce ... i generalnie da sie taki stuff kupić TYLKO w sklepie co go prawdziwy Hindus prowadzi: Niemcy, Hollandia, UK, ... Odpowiedz Link Zgłoś
niedzielna Re: indyjskie przyprawy 20.08.02, 21:10 Gość portalu: bin2 napisał(a): > gdzie można kupić oryginalne indyjskie przyprawy? Pomóżcie Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale np. w Warszawie można kupić różne rodzaje garam masali w sklepiku przy barze Vega, za kinem Femina przy al. Solidarności. (Ulica: Al. Jana Pawła II 36 c, Kazury 20 Telefon: (0-22) 652 27 54 Fax: (0-22) 620 83 70 Godziny otwarcia: pon.-pt.: 10:00-21:00 ) Być może należy szukać właśnie w tego rodzaju miejscach. Garam masalę można też zrobić samemu, ale nie mam dokładnego przepisu, zresztą niektóre składniki są dość trudno dostępne. Pozdrawiam, Fiszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin2 Re: indyjskie przyprawy IP: *.uz.zgora.pl 21.08.02, 11:31 Dziękuję wszystkim. Tak myślałam,że trzeba jechać do Warszawy lub np. Berlina. Jestem z Zielonej Góry, więc do Berlina bliżej. Słyszałam, że w Warszwie jest jakaś restauracja indyjska czy bar - prawdopodobnie na Krakowskiej - a na jej zapleczu sklep z przyprawami i innymi różnościami. Czy ktoś jadł tam? Albo coś kupował? Proszę o opinie. Są wakacje (jeszcze kilka dni) chętnie się przejadę, jeśli tylko będzie sens. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś