Dodaj do ulubionych

indyjskie przyprawy

IP: *.uz.zgora.pl 15.08.02, 13:23
gdzie można kupić oryginalne indyjskie przyprawy? Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • hania_76 Re: indyjskie przyprawy 15.08.02, 15:35
      Gość portalu: bin2 napisał(a):

> gdzie można kupić oryginalne indyjskie przyprawy? Pomóżcie

W niektórych centrach handlowych są takie sklepy Smaki Świata, czy jakoś tak.
      Nie wiem, czy są tam oryginalne indyjskie przyprawy, bo nigdy nie szukałam, ale
      np. udało mi się tam kupić sos Louisiana, którego nie widziałam nigdzie
      indziej, więc może znajdziesz też swoje przyprawy.
      • Gość: sz Re: indyjskie przyprawy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.08.02, 20:12
        Hamburg, Berlin najbliżej ......... Hindusi tam zyją i swoje sklepy maja i
        przyprawy sprzedają swietnej jakosci
      • Gość: goldi Re: indyjskie przyprawy IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 20.08.02, 04:49
        Sos luisiana jest przynajmniej w warszawie w prawie kazdym wiekszym sklepie.
        • Gość: sz Re: indyjskie przyprawy IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.08.02, 11:36
          nie zrozumiałeś
          rozmowo toczy sie o HINDUSKICH przyprawach
          o pożądnych mieszankach CURRY
          o mieszankach Garam masala
          o TANDORI MASSALA
          o pachnacej oblędnie KOLENDRZE jakiej nawet KAMIS nie ma
          i tak dalej ......
    • Gość: maruda Re: indyjskie przyprawy IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mpsz.pl 20.08.02, 09:54

Większość oryginalnych indyjskich przypraw, to mieszanki, tworzone wg
      indywidualnych upodobań Hindusów. Zazwyczaj tworzone są na bazie przypraw dosyć
      łatwo dostępnych w sklepach. Jeżeli nie chcesz samodzielnie ich mieszać, to
      poszukaj w sklepach kolonialnych. Jednak gotowe mieszanki są raczej lichej
      jakości, a przez hinduskich kucharzy oceniane, tak jak fixy przez naszych.
      • Gość: sz Re: indyjskie przyprawy IP: *.atr.bydgoszcz.pl 20.08.02, 11:40
        chodzi o to żeby: kolendra, kardamon, dżindżer, curcuma, cumin były super
        jakości, zapachem obłędnym walące z nóg ... są takie w paczuszkach made iN
        India albo czesciej (i chyba lepiej) konfekcjonowane w UK przez tamtejszych
        Hindusów i Pakistańczyków angielskich wowczas mają napisane coś niecoś po
        angielsku na torebce ... i generalnie da sie taki stuff kupić TYLKO w sklepie
        co go prawdziwy Hindus prowadzi: Niemcy, Hollandia, UK, ...
    • niedzielna Re: indyjskie przyprawy 20.08.02, 21:10

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale np. w Warszawie można kupić różne rodzaje garam
      masali w sklepiku przy barze Vega, za kinem Femina przy al. Solidarności.
      (Ulica: Al. Jana Pawła II 36 c, Kazury 20
      Telefon: (0-22) 652 27 54
      Fax: (0-22) 620 83 70
      Godziny otwarcia: pon.-pt.: 10:00-21:00 )

Być może należy szukać właśnie w tego rodzaju miejscach.

Garam masalę można też zrobić samemu, ale nie mam dokładnego przepisu, zresztą
      niektóre składniki są dość trudno dostępne.

Pozdrawiam,

Fiszka
    • Gość: bin2 Re: indyjskie przyprawy IP: *.uz.zgora.pl 21.08.02, 11:31
      Dziękuję wszystkim. Tak myślałam,że trzeba jechać do Warszawy lub np. Berlina.
      Jestem z Zielonej Góry, więc do Berlina bliżej. Słyszałam, że w Warszwie jest
      jakaś restauracja indyjska czy bar - prawdopodobnie na Krakowskiej - a na jej
      zapleczu sklep z przyprawami i innymi różnościami. Czy ktoś jadł tam? Albo coś
      kupował? Proszę o opinie. Są wakacje (jeszcze kilka dni) chętnie się przejadę,
      jeśli tylko będzie sens. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka