Dodaj do ulubionych

TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA!

10.08.05, 19:17
Czy wy tez jedliście coś takiego jak poniżej? Mnie normalnie śni się to po
nocach i od tygodnia jem to z mężem dzień w dzień. Podano nam to jako
przystawkę do obiadokolacji w hotelu w Korculi.A potem codziennie biegliśmy z
wywieszonym językiem punkt 19.00 do restauracji (od tej godziny serwowano
szwedzki stół) żeby nam jeszcze wystarczyło :)))

Metodą prób i błędów opracowałam przepis - gotowy produkt wychodzi mi
identyczny jak jedzony w Chorwacji- smacznego ;))

Składniki sałatki(wersja najtańsza)

1 kg ziemniaków
duża cebula

Sos

4 łyżki oleju
1 łyzki octu winnego (mnie się skończył i teraz jadę na zwykłym i nie ma zbyt
duzej różnicy)
1 łyżka gorącej wody

Przyprawy

max 1/2 łyżeczki soli (maksymalnie czyli lepiej mniej niż więcej:)
max 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
3/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
1/2 łyżeczki vegety
1/2 łyżeczki cukru
szczypta tymianku

Dodatkowo
2 łyżki margaryny


Do wersji droższej można dodać w proporcji na wspomniany 1 kg ziemniaków
(niekoniecznie wszystko, można tylko jedną rzecz, dwie, trzy lub więcej jeśli
komuś coś tam do głowy wpadnie co będzie pasować)

1 nieduża czerwona papryka
1 pomidor
2 ogórki konserwowe


Przygotowanie
Ziemniaki i cebulę obrać (ewent. paprykę też).Ziemniaki pokroić na plastry
grubości ok. 0,5cm lub w grubą kostkę też tej grubości.Wrzucić do garnka i
zalać gotującą wodą z czajnika. Od momentu jak się zaczną gotować (czyli od
razu) gotować jeszcze max 3-4 min i odcedzić na durszlak.Nie przejmować się
że środki jeszcze trochę surowe - potem będziemy je jeszcze obsmażać na
maśle.Wystudzić!!!
W tym czasie cebulę przekroić na pół i pokroić w półplastry (paprykę, pomidor
i ogórek też w paski ale już cienkie).Cebulę (i ewent. pokrojoną paprykę -
czyli te surowe twarde warzywa) wrzucić do jakiegoś niedużego garnka i zalać
gotującą wodą tak żeby je przykryła. Teraz czekamy ok. 5 min aż warzywa
zmiękną (nie gotować!!)i tez je na durszlak i odcedzić i niech stygną.
Pokrojony ogórek i pomidor można już wrzucić do salaterki.
Jak nam ziemniaki już przestygły rozgrzewamy na patelni (najlepiej teflonowej
bo na innej przywiera nieco...) 2 łyżki margaryny lub masła (nie żadnego
oleju!) i na to wrzucamy ziemniaki.Rumienimy je na duzym ogniu,przewracając
co chwilę ( ja mam opracowany patent dwie drewniane łychy z dówhc stron,
podbieram i co minutkę przewracam). Tylko uważajcie żeby sie nie rozlatywały,
czyli przewracać trzeba w miarę delikatnie :)No i tak aż do momentu aż sie na
większości pojawi delikatna przyrumieniona skórkę, czyli jakieś 5 min.
Potem odstawić patelnię do przestygnięcia ziemniaków i zabrać się za sosik
vinegret (nigdy sama bym nie pomyślała żeby taki sos dawać do takiej
sałatki :)
A więc sos robimy tak (wiem, nie zaczyna się od "więc" :P):
Do garnuszka wsypujemy wszystkie przyprawy, do tego wlewamy olej i mieszamy
to wszystko, dolewamy łyżkę gorącej wody, mieszamy i do tego po kropli ocet i
rozcieramy. Sos gotowy.

Zakończenie
Do salaterki z pomidoerm i ogórkiem wsypujemy przestudzone warzywa i
ziemniaki, lekko mieszamy, polewamy sosem, znowu lekko mieszamy i odstawiamy
na godzinkę do lodówki żeby się przeżarło razem.
Ja tej godziny nie wytrzymuję więc zajadam po 5 min :)))
Pychotka, mam nadzieję że Wam też będzie smakowało. Jeśli wymyślicie jakieś
wzbogacone wersje tej sałatki to od razu napiszcie, będę probować aż do
osiągnięcia doskonałości hihihih :))))]

Pozdrawiam i SMACZNEGO
GOCHA
Obserwuj wątek
    • thiessa Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA 10.08.05, 19:47
      Nie lubie krytykowac, ale ziemniaki smierdzace octem to nie dla mnie.
      • Gość: kogielmogiel Re: TANIA SAŁATKA PODPATRZONA W CHORWACJI - PYCHA IP: *.pl 10.08.05, 20:07
        A mnie się właśnie podoba i zaraz mam zamiar wypróbowac - na kolację bedzie jak
        znalazł. Ja chyba w ogóle lubię tego rodaju kombinacje smaków. I jeszcze -
        Gocha, dzięki za szczegółowośc opisu. Nie budzi wątpliwości. Fajnie.
        • qqlka ciekawa jestem Twoich wrażeń :) 10.08.05, 20:30
          Gocha
      • qqlka W takim razie polecam sok z cytryny zamiast octu 10.08.05, 20:26
        U mnie po prostu z natury jest zawsze więcej octu w domu niż cytryn,bo się go
        dużo mnie zużywa ale sok z cytryny jest w oryginalnym przepisie sosu vinegret,
        więc jak najbardziej pasuje.
        Gocha
    • qqlka Zapomniałam - ziemniaki gotować w wodzie z solą :) 10.08.05, 20:29
      Bo potem moga wyjść mdłe. Ale można tez je potem posolić nieco. No i z ta solą
      rzeczoną (czyli pół łyżeczki to uważajcie, lepiej najpierw szczyptę a potem
      dosolić jak już sie przegryzie sałatka w lodówce, bo dosolić jest zawsze
      łatwiej :))
      Gocha
      • Gość: trouble mniam!!!!-)) IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 10.08.05, 20:53
        kurcze,mam wrazenie ze to moze byc naprawde pyszne!!!-)))koniecznie musze
        wyprobowac,dzieki Gocha za podzielenie sie taka receptura!!!pozdrawiam!!!
        • Gość: Zutazaba Re: mniam!!!!-)) IP: *.adsl.net.t-com.hr 11.08.05, 09:25
          Ile czasu zabiera przygotowanie tej salatki? Przyznam, ze nie znam tego
          przepisu, a w Chorwacji mieszam ponad 10 lat. Prawdopodobnie jakis regionalny
          przysmak z Dalmacji. Nie moge sie doczekać, zeby to wyprobowac!!! Nie watpie,
          ze bedzie bardzo smaczna.
          Dla zainetresowaynch sluze przepisami na inne chorwackie smakolyki ( te
          bardziej kontynentalne !!! ).
          Pozdrawiam!!!
          • qqlka Re: mniam!!!!-)) 11.08.05, 10:22
            Rzeczywiście sałatka jedzona w Dalmacji a konkretnie na wyspie Korcula.
            Mnie zajmuje jakieś 20 min zrobienie jej, bo ziemniaki pokrojone dość szybko
            stygną wbrew pozorom, a poza tym zawsze wtedy można poczytać jakąś zaległą
            gazetkę lub wypic kawę :)) Ale ogólnie nie jest czasochłonna, co jest jej dużą
            zaletą.
            Bardzo chetnie wypróbuję jakiś przepis chorwacki, może podzielisz się czymś
            nowym? Np może jakaś ryba specjalnie robiona ( np z grilla...) albo cokolwiek
            innego nie zabierającego zbyt dużo czasu (bo ja ogólnie leniuch jestem :))
            Pozdrawiam
            Gocha
            • Gość: zutazaba Re: mniam!!!!-)) IP: *.adsl.net.t-com.hr 11.08.05, 11:19
              Wiesz Gocha, ze ja to raczej nie jestem specjalista w przygotowywaniu ryb. To
              raczej moj maz wie co z nimi robić. Mam dobre przepisy na papryke filowana
              miesem lub ziemniakami ( pisze tylko to, co wedlug mnie spodoba sie Polakom),
              na golabki z kwaszonej kapusty, acha przypomnialam sobie, ze robie fenomenalny
              gulasz z ryb slodkowodnych, filowane baklazany i region w ktorym mieszkam jest
              znany z wysmienitych wypiekow.
              Napisz co Cie interesuje.
              Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka