aise 13.08.05, 15:43 bo białka zostały już spożytkowane. Krew mi sie burzy, kiedy pomyślę o wyrzuceniu takiego dobra, wiec pytam Was, drodzy kuchnioforumowicze, co z tego zrobic? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: mam 10 żółtek 13.08.05, 16:16 Możesz je zuzyć do kogla-mogla albo do zagęszczenia zupy krem lub sosu. Odpowiedz Link Zgłoś
echdodiaska Re: mam 10 żółtek 13.08.05, 16:17 domowe lody. skład: żółtka, śmietana uht, cukier, i wariacje np. aromat śmietankowy, owoce czekolada, kawa, cynamon, bakalie,no cokolwiek:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Aise-wszelkliduch:))) 13.08.05, 16:34 Milo cie widziec:)Mozesz wykorzystac do deserow-np ubic z cukrem na parze dodac np twarozek-zalac owoce posypac cynamonem i do piekarnika:)No albo ajerkoniak zrobic:)))Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
aise fetti a tuś siostro!:-)) 13.08.05, 17:10 dzieki wielkie wszystkim za rady. cos zrobie:-) fetti, zagubiłam sie w odmetach i teraz jakos chyba mi troche wstyd marnotrawnej wrocic na trzydziestki:-)) no troche sie stesknilam przyznac trzeba... pamieta mnie tam jeszcze ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś
pesteczka5 Re: Wracaj-juz cie do tablicy wywolalam hehe:)))n 13.08.05, 17:29 Ajerkoniak. Ubić z cukrem (tego akurat nie pamiętam, chyba szklanką), gdy spuchnie i zbieleje, dodać 3/4 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego i 100 - 150 ml spirytusu. Ja czasem daję mniej mleka i trzymam w zamrażalniku, robi się gesty krem, wspaniały do lodów lub tortu ajerkoniakowego. Gotowe spody czekoladowe lub pyszysty czekoladowy biszkopt pociąć na 3 krążki, każdy posmarować bitą bez cukru śmietaną, na wierzchu zrobić z boku szczelny rant, gwiazdka przy gwiazdce, i zalać wierzch ajerkoniakiem, grubo, co najmniej na cm. Do lodówki. Podczas krojenia ajerkoniak leniwie i uroczo spływa w dół kawałka... Mniammm! Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Aise-wszelkliduch:))) 13.08.05, 17:28 > Mozesz wykorzystac do deserow-np ubic z cukrem na parze dodac > np twarozek-zalac owoce posypac cynamonem i do piekarnika:) ooooo to jest to!!! czegoś tak właśnie prostego mi brakowało:))) zrobię sobie dzisiaj taki deser. z nieba mi spadłaś Fetti z tym przepisem:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Amusek-zajrzyj do Almanachu 13.08.05, 17:33 tam jest dokladny przepis-zara ci linka wrzuce:) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Wrzucam linka dla Aise i Amused 13.08.05, 17:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813918&a=16946778 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Ps-tych jajek lub zoltek moze 13.08.05, 17:38 byc wiecej:)To jest pomysl baza:) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: Ps-tych jajek lub zoltek moze 13.08.05, 18:22 no właśnie coś takiego mi się teraz piecze w piekarniku:))) tzn. coś bardzo podobnego. zobaczymy jak się upiecze:) dzięki:) Odpowiedz Link Zgłoś