Gość: Mała Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 18:28 Robie własnie kartoflankę, która ma powalić na kolana moją powracającą dziś z urlopu Mamę. Czy jest coś, o czym powinnam wiedzieć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
care5 Re: powalająca kartoflanka 31.08.05, 20:20 A moge prosic o przepis na ta kartoflanke cud:)? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: powalająca kartoflanka 31.08.05, 21:17 Gość portalu: Mała Mi napisał(a): > Robie własnie kartoflankę, która ma powalić na kolana moją powracającą dziś z > urlopu Mamę. Czy jest coś, o czym powinnam wiedzieć ? Powinnaś wiedzieć, że aby dać jakąś szansę na nasze propozycje powinnaś przynajmniej napisać w jaki sposób ją robisz. Qrczę no jakoś nie mam jasnowidza pod ręką.;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: powalająca kartoflanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 21:16 Ha, ale sęk w tym, że jak to wczoraj pisałam, to sama jeszcze nie wiedziałam jak będę ją, tzn. tę kartoflankę robić! To była pełna improwizacja, serio. Ale teraz już wiem ( sukces był, mówiąc nieskromnie, powalający) : Otóż to jest proste jak barszcz : gotuje się ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane, a z nimi marchewkę i inne jarzynki, które się ma pod reką. Ja na przykład miałam fasolkę. Kroi się boczek w małe kawałki i podsmaża się z siekaną cebulką. Jak warzywa zmiękną, to dodaje się do nich boczek, cebulkę i tłuszczyk, a także kostkę rosołową i dużo różnych przypraw, spośród których najważniejszą zdecydowanie jest czarny pieprz. Co ja tam jeszcze dodałam... Szczyptę mąki dla zagęszczenia, pietruszkę, maggi... Chyba tyle. Sama nie sądziłam, że takie byle co może się udać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mion Re: powalająca kartoflanka IP: *.gdynia.mm.pl 01.09.05, 21:38 To zupa jarzynowa, na pewno nie kartoflanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: powalająca kartoflanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 22:44 Jak zwal tak zwał, ale dobra była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amelina Re: powalająca kartoflanka IP: *.sbri.org 01.09.05, 23:04 Gość portalu: Mała Mi napisał(a): > Jak zwal tak zwał, ale dobra była. Niewątpliwie, ale kapuśniaku też nie nazwiesz grzybową chociaż dodaje się do niego suszone grzyby. Chłopska kartoflanka 6 ziemniaków, 2 duże cebule, średnia pietruszka, średnia marchew,ćwierć szklanki oleju lub 10 dag słoniny (najlepiej wędzonej), pęczek koperku lub natki pietruszki, ewentualnie 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Zacierki: 2 jajka, mąka. Zacierki (rwaki): z jajek, szczypty soli i mąki (ile się da wgnieść) zagnieść twarde ciasto. Obrane warzywa i połowę ziemniaków pokrojonych w jak najdrobniejszą kosteczkę zalać 1,25 litra zimnej wody. Gotować na małym ogniu do chwili całkowitego rozgotowania się ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni do wyraźnego zrumienienia, na oleju lub stopionej słoninie, dodać do zupy. Na wrzącą zupę wrzucać drobne kluseczki skubane z bryłki ciasta. Pozostałą połowę ziemniaków pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować do miękkości ziemniaków, doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki i (jeśli ktoś lubi) zmiażdżony ząbek czosnku. Podawać z żytnim chlebem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi Re: powalająca kartoflanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 08:57 Dzięki za przepis. Teraz będę już robic jak pan Bóg przykazał, obiecuję! Ale wiecie co, moja Mama to kupiła, że to co zrobiłam to "katoflanka"! Pozdrawiam wszystkich co to, jak ja, gotują czasem "po omacku". I wytrawnych znawców też! Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: powalająca kartoflanka 02.09.05, 12:06 E tam...z kostką rosołową? Przecież to sama chemia. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Nieprawda. 02.09.05, 12:13 Na przykład: www.ekosfera.pl/sklep,1101,,,03,,pl-pln,201858,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Dzięki! Nie wiedziałam. 02.09.05, 12:16 Miałam oczywiście na myśli "tradycyjne" kostki. Poczytałam ostatnio o glutaminianie i staram się go nie jadać. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Dobrej jakości kostki 02.09.05, 12:19 i inne tego typu produkty to po prostu koncentraty. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: powalająca kartoflanka 01.09.05, 21:18 jak dla mnie podstawa dobrej kartoflanki jest por, dobry bulion i maczyste kartofle i powolne gotowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04Sz Re: powalająca kartoflanka IP: *.303.krakow.pl 02.09.05, 10:11 Szczypta majeranku, dodanego do kartoflanki, też nie zawadzi. :-) Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: powalająca kartoflanka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:43 U mojej babci, do kartoflanki(gotującej się), wzrzucało się jajko(surowe) i szybko mieszało. Wyglad tych "farfocli jajecznych" taki sobie, ale b. smaczna była:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Hmmm... 02.09.05, 14:38 A w jaki sposób surowe jajko może poprawić smak? Biorąc jednak pod uwagę to, że je się również oczami chyba oszczędziłbym współbiesiadnikom takiego widoku.;-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ant Re: Hmmm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 14:42 to było chyba na zasadzie lanych klusek bez mąki,czyli jako zagęszczacz. Bez przesady, widok do zniesienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee Re: powalająca kartoflanka-moja jest WYKWINTNA IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 04.09.05, 17:58 Ziemniaczki obrac na drobna kosteczke, gotowac razem z marchewka tez pokrojona w droban kosteczke W polowie dodac polowe paczki mrozenych brokul Pod koniec dodac smietanke i dosolic do smaku To wszystko Dla mnie rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Owszem, ale nie jest to kartoflanka. 04.09.05, 20:05 Gdyby tak było to kazda zupa w skład której wchodzą ziemniaki byłaby kartoflanką. Zrobiłoby się nudno. Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: powalająca kartoflanka 04.09.05, 19:38 Zajrzyj do galerii, znajdziesz moja kartoflanke bardzo prosta i smaczna, mozesz dodac jeszcze szczypte majeranku. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś