Gość: młoda IP: 195.205.3.* 03.09.05, 15:18 poszykuje przepisu na pyszne kruche ciasteczka,dzieki serdeczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ferrr te są keruche ;) 03.09.05, 17:32 Oczywiście są wyszukiwarki, ale co mi tam. właśnie zrobiłam, niech inni tez mają. pół kg mąki posiekać z kostką masła. Dodać: 20 dkg cukru (może być mniej), 3 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 żółtka, otarta skórka cytrynowa albo aromat albo nic ;). wszytsko to szybko zagnieść. ciasto gotwe. ja rozwałkowuje dość cienko, wycinam szklanką kółka, wkładam coś (owoce, dżemy i na co tam jest sezon) i sklejam jak pierogi. Do pieca na 20 -30 min. Temperatura zalezy od piekarnika, ja mam stary gazowy i ustawiam aż na 230, elektryczne duzo mniej. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reala Re: keruche ciasteczka ! IP: 194.146.128.* 03.09.05, 18:40 Spróbuj upiec takie, mojej rodzinie smakują: I. ANGIELSKIE CIASTECZKA DO HERBATY 1 szkl. cukru 1 kostka masła 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/2 szkl. grubo posiekanych orzechów włoskich 2 szkl. mąki Miękkie masło, cukier, jogurt, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszaj w misce mikserem na pulchną masę. Dodaj orzechy i mąkę. Wszystkie składniki zagnieć razem na jednolite ciasto. Z ciasta odrywaj małe kawałki i lep z nich kulki o średnicy 4 cm. Kulki spłaszcz między dłońmi tak, aby powstały talarki o średnicy nie większej niż 5 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 12 minut na złoty kolor. Angielskie ciasteczka bardzo dobrze jest ozdobić polewami z białej i czarnej czekolady. II. CIASTKA DROŻDŻOWE POSYPANE CUKREM Składniki: 50 dag (2 1/2 szklanki) mąki, 2 dag (1 łyżka) cukru, 25 dag margaryny, 8 łyżek mleka, 4 dag drożdży, gruby cukier kryształ do posypania cia5tek, tłuszcz do blachy Przygotowanie: Sporządzić rozczyn z letniego mleka, drożdży i łyżki cukru. Mąkę posiekać z margaryną i wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić. Ciasto zawinąć w serwetę, włożyć do zimnej wody, gdy wypłynie wyjąć. Odkrawać małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm Ciastka wykrawać szklanką, przykrywać je mniejszymi kółeczkami wyciętymi kieliszkiem. Na wierzchu posypać cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i poczekać, aż podrosną. Piec w średnio gorącym piekarniku do momentu zrumienienia. Ciastka te nadają się do dłuższego przechowywania. III. CIASTKA PÓŁKRUCHE WYCISKANE PRZEZ MASZYNĘ Składniki: 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki, 10 dag (5 łyżek) cukru, 1 jajo, 2 żółtka, 15 dag margaryny, 1/2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy lub esencja zapachowa Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki połączonej z margaryną. Szybko wyrobić ciasto. Przepuścić je przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką. Wychodzące z maszynki ciasto kroić na kilkucentymetrowe ciasteczka i przenosić łopatką na blachę. Ciasto to można również rozwałkować a ciastka wycinać przy pomocy szklanki lub foremki. Piec 10-15 min w gorącym piekarniku, aż się zrumienią. SMACZNEGO!!! Odpowiedz Link Zgłoś