Dodaj do ulubionych

Lupacz/plamiak

19.09.05, 21:33
Mam taka rybe i nie wiem jak przyrzadzic.
Czekam na sugestie.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Lupacz/plamiak 19.09.05, 22:16
      Ogólne zasady przyrządzania ryb morskich. Ryby naogół są bardzo zdrowem i
      posilnem pożywieniem. Posiadają bardzo wiele zawartości białka w stosunku do
      innych środków spożywczych, szczególniej ryby morskie. Ryby nasze rzeczne lub
      stawowe coprawda są naogół smaczniejsze, że jednak cena ich jest od mięsa
      wyższą i wskutek tego nie dla wszystkich dostępną, można je z równym pożytkiem
      dla sił i zdrowia zastąpić rybami z północnego morza, a całym sekretem jest,
      umieć je dobrze przyrządzić, aby zatraciły swój niemiły zapach morski. Poniżej
      podaję kilka niezbędnych warunków.
      1. Ryb morskich nie należy wcale moczyć, tylko po starannem oczyszczeniu i
      zdjęciu skóry w kilku wodach szybko obmyć.
      2. Wszystkie ryby morskie nastawia się w letnim, osolonym smaku z jarzyn,
      cebuli i korzeni i rozgrzewa się wolno aż do zakipienia, poczerń odsuwa się
      rądel na bok kuchni, aby nabierały czystości i smaku, ale już nie wrzały.
      3. Przed włożeniem ryby wrzucić do smaku dwa lub trzy kawałki węgla
      drzewnego, który wciąga w siebie woń morską z ryby.
      4. Ryba traci zupełnie posmak morski jeśli przed zagotowaniem zaleje się
      ją osoloną wrzącą wodą, a potem dopiero kładzie się rybę do letniego smaku z
      jarzyn.
      5. Do gotowania nadają się: łupacz, kablion, plastuga i fląderka. Mniejsze
      sztuki do wagi 1 - 1 ½ klg. można w całości gotować lub smażyć, zaś większe
      pokrajać w dzwona. Po oczyszczeniu, wypłukaniu i ościeniu ryby, należy jeszcze
      skropić ją dobrze sokiem cytrynowym, przez co mięso staje się jędrniejszem.
      Niech tak leży 1 - ½ godziny.
      6. Kabliona i łupacza można w jeden i ten sam sposób przyrządzać, podaję
      poniżej kilka przepisów.

768. Kablion i łupacz z masłem. Ugotowane jak wyżej podałam kawałki tych ryb
      obłożyć kartoflami i polać suto rozpuszczonem masłem lub jajami na twardo
      siekanemi i zasmażonemi z masłem.

769. Kablion i łupacz po angielsku. Jedną z powyższych ryb oczyścić, sparzyć i
      skropić cytryną, a potem ułożywszy w brytwance lub rynce kamiennej piec w piecu
      pół godziny, polewając często masłem sardelowem. Ody się zaczyna rumienić,
      posypać z wierzchu tartą bułką i skropić masłem. Osobno przygotować sos
      następujący: usiekać drobno parę szarlotek, kilka korniszonów, dodać łyżkę
      kaparów, szczyptę pieprzu i zagotować z szklanką rosołu lub wody, dodawszy
      trochę sosu Cabul. Pół łyżki mąki utrzeć z łyżką masła sardelowego,
      rozprowadzić tym sosem, zagotować i podać osobno w sosjerce.

770. Kablion i łupacz z chrzanem. Ugotować podanym sposobem którąkolwiek z tych
      ryb, a potem włożyć na 5 minut do sosu chrzanowego ze śmietaną i poddusić razem.

771. Kablion i łupacz po węgiersku. Oczyścić, sparzyć, posolić i skropić
      cytryną kawałki powyższych ryb i zostawić niech polezą godzinę. W rynce udusić
      na rumiane dwie cebule i szczyptę zielonej papryki, ułożyć potem rybę, skraplać
      rosołem lub smakiem z włoszczyzny, a wkońcu zalać kwaterką kwaśnej śmietany, w
      której rozbić łyżeczkę mąki i podać z kluskami zwyczajnemi lub francuskiemu.

772. Kablion i łupacz "au gratin". Jedną z powyższych ryb ugotować nawpół
      sposobem podanym w ogólnych przepisach, potem na półmisku obłożyć kartoflami
      lub makaronem, zalać ćwierć litrem kwaśnej śmietany rozbitej z ćwierć łyżeczką
      mąki i dwoma łyżkami tartego parmezanu, po wierzchu posypać przyrumienioną
      bułeczką z masłem i wstawić do pieca, aby się zapiekło na rumiano. Można zalać
      te ryby zamiast śmietaną sosem beszamelowym, a będą jeszcze smaczniejsze.

773. Kotlety z łupacza. Ugotować podanym sposobem kilogram łupacza, obrać ze
      skórki i z ości, posiekać dość grubo mięso, dodać czwartą część kartofli
      gotowanych i utartych na tarce, dwa żółtka, trochę soli i pieprzu i jedną
      drobno usiekaną cebulę zasmażoną na maśle. Z tej masy urabiać kotlety podłużne,
      otarzać w tartej bułce i smażyć na rumiane na rozpalonem maśle. Osobno podać
      ostry sos wedle upodobania.

774. Te same ryby w inny sposób. Te same ryby można przyrządzić w inny sposób
      tak samo jak ryby rzeczne i stawowe, n. p. szczupaka, karpia, lina lub
      sandacza; szczególniej nadają się do wszystkich ostrych sosów.

Przepisy pochodzą ze strony:
      kucharz1935.republika.pl/rybycd.html#768

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka