Gość: Kim IP: 213.77.91.* 10.09.02, 12:42 Dostałam świeżą, niedużą cukinię. Jak ją przyrządzić?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Masia Re: cukinia - co zrobić?? IP: *.dtcentrum.pl 10.09.02, 14:31 Jest masa sposobów. Można: 1. nafaszerować mięsem i zapiec 2. usmażyć pokrojoną w plastry, w panierce jak schabowe 3. udusić z cebulą, papryką i pomidorami 4. surową 'zestrugać' do tego 2 'zestrugane' marchewki, sos vinegrette z czosnkiem i jest pyszna sałatka 5. zrobić zupę Odpowiedz Link Zgłoś
m-p Re: cukinia - co zrobić?? 10.09.02, 23:56 Dokup więcej na tartę. To bomba kaloryczna, ale nie aż taka, jak quiche lorraine): 400g cukinii (NIE KABACZKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) 400g dobrej bułki tartej 100g startego pecorino ( włoski owczy ostry ser, twardy, nie tani...) 50g startego parmezanu, też nie tani... 3 jaja sól pieprz szklanka mleka 2 płaty ciasta listkowego (pâte feuilletée, w CK Galicji uzywane do napoleonków !): w supermarketach zamrożone; :(( gdy jest bryndza finansowa używam 'sera żółtego' i bryndzy. Jak nie spróbujesz orginału, nie będziesz płakać że gorsze... Grzej piekarnik do 180°C, w tym czasie posmaruj (szklaną, ceramiczną, żeby móc podać w tym na stół) formę do tarty masłem, wyłóż ją jednym płatem ciasta listkowego, wyłoż na to mieszankę z reszty składników: pokrojoną cukinia, (...) i przykryj drugim płatem. Piecz 25 min, podawaj gorące. Znakomity i wypróbowany sposób na gości: wprawdzie to przystawka, ale zwykle nic więcej nie dadzą rady zjeść. Do tego celu quiche lorraine jest jednak znacznie bardziej pewny :(( Przepis ściągnąłem z jakiejś francuskiej strony internetowej. Wychodzi bez problemu. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś