Gość: anonimek IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.09.05, 20:56 Czy ktoś wie gdzie w Bielsku-Białej można kupić prawdziwy parmezan, taki nie z torebki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzkam Re: parmezan 28.10.05, 20:54 a ja mam inne pytanie - czy ktoś zna jakieś fajne potrawy z parmezanem? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parmezan 28.10.05, 21:00 uuu kazdy makaron :) no , prawie każdy:) a dosypanie parmezanu do zmiksowanej zupy jarzynowej przeksztacie te "zwykła" zupe w coś wyjątkowego przepisów z parmezanem jest multum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: parmezan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 21:16 no a co procz makaronow? Odpowiedz Link Zgłoś
corrina_f1 PALUSZKI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PARMEZANEM 30.10.05, 20:06 OStatnio zrobiłam wg angielskiego Sainsburrys (magazyn wydawany w brytyjskich supermarketach, zresztą genialnych, o tej samej nazwie) - PALUSZKI Z KURCZAKA W PANIERCE Z PARMEZANEM. Podaję przepis, wyszło boskie, proporcje można modyfikować więc nie podaję oryginalnych (i tak były w angielskich miarach) Piersi z kurczaka pokroić na paski szerokości ok 2 cm (można szersze) Maczać w kolejnych miseczkach z: 1) mąką 2) jajkiem 3) panierką : bułka tarta, tarty parmezan (wreszcie miałam do czego użyć mój wielki zamrożony kawał z Rzymu :), odrobina cayenne, posiekany świeży tymianek (ja używałam suszonego). Smażyć na oleju albo plancie na złoto. Podawać można skropione cytryną, idealnie pasuje jakiś gęsty sos do maczania, np czosnkowy. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parmezan 30.10.05, 00:01 co prawda w tym konkretnym przepisie występuje grana Padano, ale mozna zastapic parmezanem www.mangiarebene.com/accademia/storico/zuppa_pavese.html (przetłumazę zainteresowanym) poza tym parmezan mozna np. dodawac do pulpetów, do zapiekanek na "surowo": do sałat, do carpaccio...w zasadzie wszedzie mozna dodawac (no moze niekiniecnzie do lodów ;-))) tego jest naprawde b. duzo, az trudno cos wybrac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: parmezan IP: *.access.telenet.be 30.10.05, 03:27 makarony polecam z feta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: parmezan IP: *.acn.waw.pl 30.10.05, 15:44 o ile mnie wzrok nie myli wątek dotyczy parmezanu.. Odpowiedz Link Zgłoś