suu 22.09.02, 12:28 ..jeśli ktoś zna przepis..bardzo proszę o wpis w tym wątku dziekuję-pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zaza ocet jabłkowy.. IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 22.09.02, 18:26 tez sie dolanczam do prosby? Odpowiedz Link Zgłoś
m-p Re: ocet jabłkowy.. 22.09.02, 19:08 Gość portalu: zaza napisał(a): > tez sie dolanczam do prosby? Litości kobieto!! Możesz sie 'dołączyć' co najwyżej. Radzę trochę więcej czytać. I to niekoniecznie Elle, Cosmopolitan, czy Tinę. Nawiasem, może kupcie sobie ocet winny w sklepie. Zrobić dobry ocet owocowy, nie dysponując laboratorium mikrobiologicznym, jest trudno. Naprawdę dobry wychodzi z wina, nie z przepisów Kloci Piprztyckiej-BęcWalskiej opartych na obierzynach z jabłek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacha Re: ocet jabłkowy.. IP: 195.117.149.* 24.09.02, 15:00 m-p napisał: > Gość portalu: zaza napisał(a): > > > tez sie dolanczam do prosby? > > Litości kobieto!! Możesz sie 'dołączyć' co najwyżej. Radzę trochę więcej czytać > . > I to niekoniecznie Elle, Cosmopolitan, czy Tinę. > > Nawiasem, może kupcie sobie ocet winny w sklepie. Zrobić dobry ocet owocowy, > nie dysponując laboratorium mikrobiologicznym, jest trudno. Naprawdę dobry > wychodzi z wina, nie z przepisów Kloci Piprztyckiej-BęcWalskiej opartych na > obierzynach z jabłek. uuuuu.. ale humorek mamy...lekko skwasniały .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: ocet jabłkowy.. IP: *.chello.pl 24.09.02, 15:51 Coś takiego znalazłam korzystając z przeglądarki, co sądzi o tym m-p? - strach pomyśleć!:) Uproszczony, domowy sposób przygotowania. Obierzyny ze zdrowych, umytych jabłek włożyć do szklanego naczynia. Zalać słodzoną wodą przegotowaną, w proporcji 3 łyżki cukru na 1 szklankę wody. Zawiązać naczynie płótnem. Po trzech czterech tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku. Należy przelać ocet do butelek filtrując płyn przez lejek wyłożony gazą. Btelki korkuje się szczelnie i zalewa woskiem lub lakiem. Ocet jabłkowy stosuje się jako przyprawę do sałat i do innych potraw, a także jako produkt dietetyczny oraz środek leczniczy. Ze względu właściwości octu (uodparnia na infekcje, dostarcza składników niezbędnych do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organiźmie) zalecane jest profilaktyczne jego zażywanie w następującej ilości. Dorośli: dwa razy dziennie 2 łyżeczki octu z 2 łyżeczkami miodu na pół szklanki przegotowanej wody (dobrze wymieszać). Dzieci: 1 łyżeczka octu z dodatkiem 2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Przeciwwskazania Ocet jabłkowy nie jest wskazany dla wrzodowców i przy zakazie stosowania produktów spożywczych kwaśnych. W takich przypadkach ewentualne dawkowanie zależy od decyzji lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: oset jabłkowy.. IP: 217.197.165.* 24.09.02, 15:57 Jak mi sie popsuje wino z jablek, ktore niedawno nastawilem, to mam dla ciebie jakies 150 litrow octu jablkowego. Odpowiedz Link Zgłoś
m-p Re: oset jabłkowy.. 24.09.02, 18:57 Dzięki, będę zobowiązany. Tyle że 'wino' jabłkowe, jeśli go nie rozcieńczysz (do ok 5-6% alkoholu)i nie zapewnisz b. dobrego dostępu powietrza to zepsuje się nie na ocet, bynajmniej. Jeśli chcesz mieć ocet, to musisz go nastawić świadomie - bierz sie do roboty :) Jabłkowe 'wino' rzeczywiście łatwo się psuje - zasiarkowałeś go trochę? Mnie nigdy dobrze nie wyszło, łatwiej zrobić z porzeczek, dzikiej róży lub wiśni. No i całkiem niezłe jest z żyta (to nie żart, trzeba tylko zakwasić kwaskiem cytrynowym i dodać trochę rodzynek). Więc, wyŁANczam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
m-p Re: ocet jabłkowy.. 24.09.02, 19:18 nic nie myślę - zrób, może ci się akurat uda? Surowce są taniutkie. Podobny przepis ćwiczyłem bez specjalnego powodzenia w czasach smuty stanu wojennego i za panowania Edwarda "Dobrego". Powodzenia, jesienią czasem się udaje :) Lecznicze właściwości? I lekarze to potwierdzają, czy po prostu to 'wiadomo'? Odpowiedz Link Zgłoś
suu Re: ocet jabłkowy.. 24.09.02, 17:27 ..Allka tez słyszałam o właściwoścach leczniczych octu jabłkowego -stąd moja prośba,bardzo dziękuję:-) P.S. ....Niech skoro lecznicze właściwości,to ja radzę kąpiel w tymże winku- occie;-) Odpowiedz Link Zgłoś