marghe_72 28.10.05, 10:26 czym dla Was jest? O czym myslicie myśląc (masło maslane) o kuchni włoskiej? jakie dania przychodzą Wam do głowy? ciekawa jestem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Desi Re: :)) IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:33 ktos powiedzial ze kuchnia wloska jest najbardziej urozmaicona na swiecie. jak spytasz sie zagraniczniaka...co Ci sie podoba we Wloszech....nie powie najpierw historia, kultura..powie....pizza, spaghetti Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:To normalne, leży w naszej naturze. 28.10.05, 10:39 Takie w nas tkwią atawizmy. Pierwszą potrzebą człowieka od zarania dziejów aby przetrwać było najedzenie się. Tym samym jest fascynacja ogniem. Poza tym czymże jest kuchnia jak nie kulturą? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: :)) 28.10.05, 10:33 Generalnie makarony (nie będę się rozmieniał na drobne bo wiadomo o co chodzi), risotto, pizza, owoce morza, ryby, rybeńki i inne cudeńka z Mediterranian Sea. To tak na pierwszy rzut głową. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:30 Makaron mi do głowy przyszedł jako pierwszy.Ale zaraz ktoś napisze że on z Chin przecież ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:34 turysta wloski pojechal do Chin i zostawil po sobie slad....haahahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:33 wiecie dlaczego pytam? ano dlatego,ze wg większosci Polaków (i nie tylko) kuchnia włoska to kilka rodzajów kluchów na krzyz pizza lasagnei tiramisu takie dania mzona zjeść w większosci polskich restauracji, ktore pretendują do miana włoskich a kuchnia włsoka jest jedną z bogatszych. KAzdy region, a czasem kazde miasto ma swoje specjały potem cdn teraz Wy Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:34 please! prawie o każdej kuchni mozna tak powiedzieć co Wy z tą włoską? kuchnia jak kuchnia Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:35 Invicta, a jakei są Twoje zastrzezenia? Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:37 nie o to chodzi, że mam zastrzezenia włoska kuchnia jest świetna owszem, ale nie ona jedyna Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:38 ależ ja nigdzie nie twierdze, że jest jedyna :))) ale akurat na tej troszeczkę sie znam.. dlatego poruszma kwiestę akurat włoskiej a nie tajskiej (którą kocham, ale sie na niej nie znam)... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:39 ok:) ja już sie dałam ponieść emocjom:)tu jakaś nagonka ostatnimi czasy była na tę Italię:) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:40 eee tam fakt, jest dośc popularna ale na FK przegrywa sromotnie z ciastami, piernikami, i innymi cudami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:36 ja jak ide do restauraci we Wloszech to obiadam sie malzami, krewetkami i rybami......jadla bym nawet na sniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:39 makarony, risotto, panna cota;warzywa, mięsa i ryby z grilla; sery no i wino, prosecco, spumante Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:48 Margho.....jutro wieczorem na kolaci bede o Tobie myslala.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:50 haahhaha......siiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: Kuchnia włoska IP: *.zabki.net.pl / 62.29.136.* 28.10.05, 10:49 I jeszcze ocet balsamiczny. Wloski cud natury po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:48 Pierwsza rzecza jaka przychodzi mi do glowy jest makaron. Pozniej nastepuje makaron makaron i... makaron Nie dlatego,ze nic nie wiem o wloskiej kuchni, ale dlatego,ze uwielbiam makaron. I pomidory.Poza tym wszelkie antipasti- marynowane,grillowane,suszone warzywa, ziola, owoce morza... Moje ukochane pesto, sery, prostota i wykwintnosc w jednym.No i pizza i risotto. Zupa rybna i minestrone.Kawa i wino. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:49 a grappa, limoncino? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:54 Margh.....nawet we Wloszech jest bigos ( cazzuola )... napewno wiedzialas. Odpowiedz Link Zgłoś
samo Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 10:56 Tak, znaczy sie si. A balsamico to mi sie wybitnie kojarzy z Marghe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:58 Margh daje do wszystkiego octy balsamicznego?.....;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 10:58 jadlam tego lata truskawki z tym octem....nawet niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 11:33 oj fakt, kocham ocet balsamiczny szkoda,ze nie stać mnie na taki Prawdziwy no własnie rodzaje makaronów spaghetti lasagne cannelloni czasem gnocchi a cała reszta gdzie? www.italianpasta.net/pasta/tipi.htm www.cookaround.com/cucina/pasta/ripiena.php www.pamaroma.it/formati.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:36 Autentyczny...aceto di Modena? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 11:42 Desi, ten Najlepszy z Modeny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:44 no to dzisiaj zrobie salatke z octem z Modeny.....i bede myslala o Tobie.....alla faccia TUA.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 11:45 Desi, za ile kupujesz Ocet Balsamiczny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:48 Ajajaj..... dokladnie nie pamietam...dobry dobry okolo 10 nawet i wiecei euro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 11:49 to kupujesz w miarę tani.. mnie chodzi o takie,ktore kosztuja ponad 100.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:51 ponad 100 euro?. a co chcesz z nim zrobic?. 1 ùkropelòke raz w roku?.... daj....zartoje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:38 dzisiaj na obiad gnochi con pomodoro e basilico...mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 13:07 grappa pachnie (smierdzi) mojemu M. benzyna. A ja bardzo poza limoncello lubie sambucce! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mycha Re: Kuchnia włoska IP: *.zefa.pl 28.10.05, 11:08 dla mnie kuchnia wloska to oliwa z oliwek, czosnek, bazylia, parmezan, mozarella dopiero potem makarony: lazannia i canelleoni na poczatki, z gnocci posrodku i spaghetti dopiero na koncu no i pizza ale ona to juz w ogole na koncu kolejki jest kuchnie wloska znam z Neapolu i polskich knajp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:50 ale to juz jest super ocet. sa i duzo droszsze..........bo lezakoja kilka lat...ale to dla kolecionerow, nie dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 11:51 no i ja włąsnie o takich mówię.. "Zwykły" balsamiczny w PL mozna kupić bez żadnych problemów ceny od 10 do 120 zł (taki widziałam najdroższy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:54 Margh...pisalam w euro a nie w zlotych..... 100 euro to kupa pieniedzy aby wydac na buteleczke octu...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 11:56 też pisałam w euro .. w poprzednim poscie Takie ceny też i nie dla mnie, ale nie zaszkodzi pomarzyc w Polsce płacimy złotówkami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 11:59 Margh......po co wydawac 100 euro na ocet i patrzyc na niego ?. sa b. dobre i za mniej. to nie zloto........ocet :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 12:00 to sobie porozmawiałysmy próbowałas kiedyś takiego za 1200 i więcej euro? Ja miałam okazję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 28.10.05, 12:00 100 euro nie 1200 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 12:07 Nie. nie stac mnie. w normalnych super merkatach nie ma. bylam w Modenie i widzialam.... ale nawet zebym miala pieniadze do wyzucenia....... na pewno nie na ocet. wole dobre wino lub szampana...ale to kwestia gustu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saxifraga Kuchnia włoska - Tak! Najlepsza!!!! IP: *.sec.osceint / 193.201.41.* 28.10.05, 12:02 Tak, dla mnie kuchnia wloska to apogeum sztuki kulinarnej. Uwazam, ze kazdy kraj ma swoje bardzo dobre potrawy, ale tylko kuchnia wloska to doprowadzila do perfekcji. Tak jak juz ktorys z forumowiczow powiedzial, prostota i elegancja sa dla niej charakterystyczne. Nigdy sie nie znudzi i zawsze zaskajuje. A jesli o dania, to mi od razu wpadaja: prosciutto crudo, prosciutto cotto, bagna cauda (njam!), caponata (uwielbiam), carpacio, ossobucco, vitello tonnato, pepronata, fetuccine con fungi, saltimbocca, POLENTA (!!), penne all’arrabiata, pecorino, grana padano, parmigiano reggiano, dolce lette, montasio, ricotta, mascarpone, mozzarella, provolone, asiago, cassata, panetone(!!!) . . . . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kuchnia włoska IP: 213.17.230.* 28.10.05, 12:13 Skoro FK nie kocha kuchni włoskiej, to podajcie przepisy, które będziemy wszyscy kochać od zaraz. Dla mnie kuchnia włoska to skojarzenie -> kluski z sosem. Kształt nie jest taki ważny. Obojętny. I tu się okazuje, że chyba te ich makarony za blisko polskich klusek z sosem leżą i danie przygotowane w polskiej kuchni, z polskich produktów, bez włoskiego "tu i teraz" takie strasznie atrakcyjne nie jest. Przeszukałam kiedyś moje ksiązki kucharskie, niby włoskie, w Polsce wydane, żeby znaleźć wspominane tu przez was ryby. Nic nie znalazłam oryginalnego. Moze dlatego, że jak ktoś wydaje coś niby włoskiego to się trzyma tej nieszczęsnej pasty. Prośba do znawców: podajcie jakieś dobre, włoskie przepisy na rybę. Ale coś takiego, żeby to miało faktycznie inny styl niż ryba marki ryba. Ja wtedy wszystko rzucam i robię tą rybę natychmiast. Jako, że ze mnie mięsożerca - spaghetti z kolejnym sosem nie wywołuje we mnie entuzjazmu. Wolę inne dania jarzynowe. Natomiast sos boloński z mielonym mięsem w środku jest z uwagi na to "mielone" ryzykownym daniem restauracyjnym. W lecie wzięłam sobie w jakiejś restauracji i kiedy mi kelner przyniósł doznałam nagle rozjaśnienia umysłu, że to mielone i humor mi się skwasił nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Kuchnia włoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 12:41 dla mnie "kuchnia włoska" ma dwa znaczenia, oba równie dobre, choć zupełnie różne: 1. hasło opisujące pewien rodzaj potraw jadanych u nas ale też np. czasami przez amerykańskich policjantów na filmach czyli jeśli wiem, że gdzieś jest "kuchnia włoska" to mogę się spodziewać, że zjem tam lepszą lub gorszą pizzę, makaron, itp. 2. to, co się jada i gotuje we włoszech i tu dochodzi cała masa innych rzeczy, które marghe miała na myśli jako "właściwe" rozumienie kuchni włoskiej. uwielbiam. a to, co ją wg. mnie charakteryzuje, to prostota przygotowania przy wykorzystaniu świetnych składników. zauważyłam (marghe, popraw mnie jeśli się mylę, bo ja znam kuchnię włoską słabiej), że włosi jadają w gruncie rzeczy bardzo proste potrawy, niezależnie od regionu. niewiele jest dań, które się gotuje godzinami, których smak wydobywa się poprzez skomplikowaną obróbkę termiczną, czy poprzez drastyczne zmiany postaci (np. konsystencji) składników. mięso raczej w kawałkach niż mielone. sałatka krojona w duże kawały. sosy szybkie, mało zawiesiste, nie odparowywane po kilka razy. no i oczywiście same składniki (oliwa, pomidory, inne warzywa, ryby, mięso, ale to wszyscy wiemy). to jest dla mnie coś, co spina tę kuchnię i odróżnia np. od francuskiej, która bazuje na skomplikowanej obróbce. tam się długo gotuje, nadziewa jedno drugim, potem zapieka, a potem jeszcze obsmaża pokrojone na małe kawałeczki i polewa sosem. składniki są różne, żaby i ślimaki to w gruncie rzeczy jedzenie niewyszukane. ale przyrządzane są tak, że slimaka trudno poznać, no może po skorupce, jeśli jest do niej z powrotem napchany. sosy gęste, zawiesiste, topiące wszystko i nadające jednolity smak. nie jestem wrogiem kuchni francuskiej i znam się na niej jeszcze mniej niż na włoskiej, ale marghe pytała o skojarzenia, więc ja mam właśnie takie Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 13:00 Pasty, pizze. Sporo weglowodanow, malo miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 13:20 Pierwsza rzecz, jaka mi sie kojarzy z kuchnia wloska to piemoncka pieczen wolowa w czerwonym winie (stracotto al barolo). Albo swieze prawdziwki z makaronem nature, pokryte kolderka z cienkich platkow bialych trufli. Albo agnolotti alla panna zasypane parmezanem. Potem tyrolskie szynki popijane Lagrein Dunkel i serowo szpinakowe pierogi. Powyzsze to wspomnienia z podrozy a w domu najczesciej pojawia sie polenta z grzybami, gotowana dzien wczesniej, a potem podgrzana w kawalku na grilu. Od czasu do czasu flaki po florentynsku, makaron czy risotto a w lecie pomidory z mozarella i bazylia na okraglo. Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 13:25 A moje skojarzenie z kuchnią wloską to grubi mafiosi obżerający się makaronem, naprawdę :)) No i kojarzy mi się z celebrowaniem gotowania i spożywania. I niesłusznie, bo każda porządna kuchnia wymaga celebrowania, nasze pierogi, bigosy, barszcze... A takie ostatnie skojarzenie to niezbyt przyjemne jest czyli czuję tu pewną nagonkę, żeby dania włoskie lub prawie włoskie były robione zgodnie ze sztuką. Każde odstępstwo czy fuzja jest zauważana i mocno dyskutowana i to mi się nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Kuchnia włoska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 14:06 :-) no to skojarzenie "fast food" podpada pod moje pierwsze znaczenie a z doświadczeń we włoszech wyniosłam właśnie długaśną celebrację wielodaniowych posiłków z inną butlą wina do każdego dania poezja ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 28.10.05, 13:31 Typowe potrawy gorskie...polenta. Uwielbiam z serem gorgonzola, z grzybami, fontina. Polenta ( kaszka kukuridziana ) to ubogie jedzenie. Przyprawione z serem, grzybami, miesem......wspaniale. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Kuchnia włoska 28.10.05, 20:50 bazylko, bardzo dobrze to ujęłas ja tez znawcą nie jestem, jestem tylko maniaczką :) zatem nie mnie poprawiac ew. błedy ryby sie znajdzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bonzee Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 11:26 Kwiatku, tobie kuchnia wloska kojarzy sie z kawalkiem miesa (patrz: pierwsza linijka) a wiesz o tym, ze wcale nie jest rzadkoscia, ze to starsze pokolenie Wlochow je mieso bardzo rzadko, nawet raz w tygdniu. Co innego italian cuisine, a co innego modern italian czy modern eclectic cuisine. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 01:26 Maksymalnie: www.google.com/search?hl=en&lr=&ie=ISO-8859-1&q=%22Italian+recipes%22&btnG=Search Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 05:36 Ampolionie, ale z czym sie wloska kuchnia Tobie osobiscie kojarzy? To bardzo mily watek, bo daje mozliwosci zapoznania sie wlasnie z osobistymi doznaniami forumowiczow... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 05:40 Od strony nowojorskiej rzeczywistości to chyba z pastą z dodatkami, niezbyt zachęcające. Natomiast to co widzę w telewizji i w Internecie to (zupełnie mi nieznane) delikatne delicje śródziemnomorskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 06:01 A to ciekawe. Bedac na zachodnim wybrzezu widze ten sam trend, gdzie tanie wloskie miejsca oferuja nie calkiem apetyczne amerykanskie wersje wloskiego jedzenia. Ale jezeli podniesie sie finansowa poprzeczke odrobine wyzej, mozna zakosztowac typowych dan z roznych regionow Wloch z dodatkiem odpowiednich win. Mamy tu na pewno odpowiednie produkty do gotowania tych pysznosci w domu, niestety trzeba sie najezdzic, zeby to wszystko zgromadzic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Kuchnia włoska IP: *.access.telenet.be 29.10.05, 03:16 W odpowiedzi na pytanie marghe_72 z czym sie kojarzy kuchnia wloska odpowiem wprost : z pizza , spaghetti i czerwonym winem . Na drugi rzut oka mozna wymienic : mozarella , parmezan , tiramisu ( to lubie!!!) Nachodzi tez skojarzenie "wloszczyzna" a nikt tego nie wymienil a na Nobla zasluzyla :-) Ogolnie uwielbiam kuchnie srodziemnomorska ale do restauracji wloskiej trudno mnie zaciagnac bo uwazam ,ze makarony z sosami przyrzadzam lepiej w dodatku z miesem a nie marna mielonka typu bolognese :-) Jezli chodzi o pierogi - wole je w polskim stylu . Mozarella to dla mnie guma do zucia bez smaku - nie mozna nawet porownac ze smakiem fety czy tureckich bialych serow a chocby nawet polskiego twarogu ( ten grubo w tyle ) Gnocchi toz to nasze kopyka , ktore mozna doprawic dowolnie czym sie chce ( Zrobilam ostanio z oregano i czosnkiem byly pyszne i nie wiedzialam , ze to wloska potrawa ) O pizzy sie nie wypowiadam bowiem rzadko jadam i tak zawsze musze ja po swojemu dorabiac ale jadlam w Toskanii i twardego spodu nie dalo sie ugryzc jedynie mozna bylo zadowolic sie wierzchem jak z patelni . Jedyna pizza , ktora mi podpasowala to pizza hut ale to juz USA sie klania ? W Toskanii nie uzywa sie soli nawet do chleba . Ale co mnie zaskoczylo to prawdziwki z rusztu nadziewane czosnkiem ! W sumie polskie grzyby nie musza konkurowac z wloskimi mamy ich bez liku i nie trzeba isc na grzyba do specjalnej restauracji . Co do ochow i achow nad oliwa , oliwkami to mysle , ze nie jest to akurat typowo wloskie ale uzywane ogolnie w kuchni srodziemnomorskiej a ja sie sklaniam na wschod ( Grecja , Turcja ) gdzie przecier pomidorowy jest zastapiony ostra pasta z papryki , oliwki jak sliwki i pyszne , oliwa ma SMAK baranina w roli glownej i te ich biale sery !! Bazylia , oregano, tymianek ,czosnek, cukinia , baklazany , cieciorka , pomidory , papryka - uwielbiam ale nie kojarzmy tego z wloska kuchnia raczej z srodziemnomorska ogolnie . Ale trzeba Wlochom przyznac dobre makarony To wszystko byloby wiecej ale ide spac :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 18:07 Trudno wymienić, bo dla mnie nie ma jednych kulinarnych Włoch, tylko regiony, zupełnie od siebie różne. Jeśli jednak można znaleźć jakiś wspólny mianownik to chyba makarony, sery i wina. Oczywiście, w szczegółach różniące się ogromnie. Południe to ryby i w ogóle wszystko, co z morza pochodzi. Północ to wspaniałe mięsiwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kuchnia włoska 29.10.05, 21:22 Mażrzy mi się podróż do Włoch aby tych włoskich specjalności zakosztować. Nawet pizzy! Ale szczególnie darów morza. www.dellanotte.com/baltimore_italian_food/della_notte_photos/pages/frutti_di_mare_std.htm www.loscabosguide.com/daantonio/images/da-antonio-linguine_1982_r1.jpg www.guidelive.com/html/img/restaurants/reviews/1224divella.jpg www.compagniadellepuglie.com/images/grano-frutti-di-mare.jpg www.cucinaconme.it/images/taboule_con_frutti_mare.jpg www.vscaglio.com/bretagna/immagini/plateau.jpg www.onenet.it/LU/IM/IM_cucina/ricette/italia/ZUPPA_FRUTTI_MARE/zuppa.jpg www.kulinaria.pl/foto/om_076.jpg A nawet pizza: www.laprimavera.cz/images/1Pizza%20FRUTTI%20Di%20MARE%202.gif Czy możecie się dziwić moim marzeniom?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kajala Re: Kuchnia włoska IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.10.05, 16:21 Myśląc o kuchni włoskiej ... po pierwsze zapach. Cudowny zapach czosnku, oliwy i ziół. A smak > Smak tych małych, gorących bułeczek, które wcinam z masełkiem czosnkowym zanim pojawi się danie główne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Kuchnia włoska IP: 62.29.137.* 03.11.05, 09:17 Powtórzę za Kurtem Schellerem: kuchnia włoska jest kuchnią nieudaczników i chybionych prób. Niewyrośnięte ciasta i proste sosy do zwykłych makaronów, z których utworzono legendę. Kuchnia włoska jest mało urozmaicona, codzienna nie różni się od świątecznej, nie znają i nie mają potraw wyjątkowych: w czasie Wigilii np. na stole pojawia się lasagne, która równie dobrze mogła być podana dwa dni wcześniej. Jest prosta, "szybka" i w miarę smaczna ale peanów ode mnie się nie doczeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 09:28 to prawda. lasagnie je sie caly rok, bigos jesienia lub zima, wszelkie makarony, tortelini, rawioli tak samo. przed swietami w sklepach widzi sie ogromna ilosc homarow, krewetek, salaty wloskiej( insalata russa ) z okropnym maionezem. chyba jedyne to ZAMPONE CON LE LENTICHE ( pardon...spytajcie sie Margho jak ta potrawa nazywa sie ) PANETTONE ,PAN DORO, TORONCINI ( slodycze ) to tradycja Wloska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 09:33 za moich dzieciecych lat to smazone uszka z grzybami, bigos, karp w galarecie, galaretka z nozek, szcupak faszerowany, piernik, pasztet, klops...ect ect....jadlo sie 2 razy w roku. Czasy zmienily sie Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Kuchnia włoska 03.11.05, 10:23 Czyzby powiedzial to ten sam Kurt Scheller? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18289033&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonia Re: Kuchnia włoska IP: 62.29.137.* 03.11.05, 10:40 dygresja o Wigilii była moja, a słowa Kurta usłyszałam na "proszonej" kolacji w Rialto, nie były nigdzie publikowane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 10:56 Margh......jak po Polsku nazywa sie ZAMPONE CON LE LENTICHE ?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Kuchnia włoska IP: *.acn.waw.pl 03.11.05, 10:58 nijak :))) zampone - mózka wieprzowa nadziana farszem lenticchie - soczewica czyli faszerowana swińska noga z soczewicą :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 11:04 dzieki. nareszcie wiem jak nazywaja sie LENTICHE po Polsku. ten slownik co mam z jeszcze z czasow komunizmu...nic nie jest wart.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Desi Re: Kuchnia włoska IP: *.cust-adsl.tiscali.it 03.11.05, 11:07 ahhahahaha..... wiedzialam ze mnie poprawisz. ;). Odpowiedz Link Zgłoś