Gość: ola IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 29.10.05, 07:32 jakie mmacie propozycje na szybkie obiady?po powrocie z pracy czesto padam z nog, ale chcialabym zwlaszcza w zime zjjesc cos cieplego zrobionego na swiezo.jakie macie propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiula30 Re: szybkie obiady 29.10.05, 09:44 mam ten sam problem co Ty , ja robie cos takiego 2-3 filety z kurczaka kroje w kostke doprawiam czym dusza pragnie, podsmazam na zloty kolor, dodaje troszke pieczarek, papryczke pokrojona w drobne paseczki nie za dlugie, Przesmazam to razem, kupuje sos Winiar "Pomysł na...." zwykle paprykowy do tego sosu potrzebna jest smietanka 12% i 200ml wody rozmieszany sos wlewam na patelnie z miesem i warzywami , w miedzy czasie gotuje ryz ( ja na 3 osoby go tuje 3 woreczki) wrzucam ugotowany rys do sosu i wszystko mieszman posypuje zielenina i gotowe szybko i smacznie pozdrawiam i zycze smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: szybkie obiady 29.10.05, 09:48 Makarony - czas przygotowania = czas gotowania makaronu. Chińszczyzna wszelaka . Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: szybkie obiady 29.10.05, 15:33 "Szybkie dania" w wyszukiwarce, dobre porady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: szybkie obiady IP: *.acn.waw.pl 29.10.05, 17:02 Tak, takich watkow bylo naprawde duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: szybkie obiady IP: *.sds.uw.edu.pl / *.sds.uw.edu.pl 29.10.05, 18:01 wiem,ze bylo duzo takich watkow, ale jak jest nowy i podobny, to sledzie sie nowinki na biezaco.dzis zrobilam cos extra szybkiego. piers z kuraka pokroilam w kaski, na ptelnie z odrobina oleju, podsmazlam to z listkiem laurowym i zielem,a na konie zaprawilam RAMA-taka smietana,najchudsza odmiana i od tej smietany wczesniej dalam curry -ok.1 plaskiej lyzeczki,dodalam pieprzu cayenne i soli. do tego kus-kus z plaska lyzeczka margaryny i sola.moja siosta, ktora goscila u mnie, wymieszala jeszcze ten kuskus z orzeszkami ziemnymi i kilkoma rodzynkami-tak na sprobe,bo nie wiedziala jaki bedzie smak.wiecie co??bomba:>> Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: szybkie obiady 29.10.05, 21:07 W wyszukiwarce są również te extra-nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: szybkie obiady IP: *.access.telenet.be 30.10.05, 03:01 Szybkie miesko - zamiast dusic godzinami wystarczy pokroic na male kawaleczki polecam w poprzek wlokien wolowine , wieprzowine i zamarynowac przed wyjsciem do pracy lub wieczor przed i zostawic w lodowce Marynata dowolna : z miodem , czosnkiem , cienko skrojona cebula , cienko skrojona papryka , ziola np oregano , tymianek , cayenne , maggi lub sos sojowy lub vegeta , oliwa Zostaw to i po przyjsciu z pracy rzuc na rozgrzana patelnie ale duza , zeby sie ladnie podsmazylo i przyrumienilo to miesko a nie wypuscilo wszystkich sokow tzn nie zagotowalo sie . z jednej strony podsmazaj dluzej potem mozesz odwracac i gotowe na talerz ( sol do marynaty lub w koncowej fazie na patelni Na drugiej patelni odsmazaj w plasterkach/czastkach na bardzo cienkiej warstwie masla /margaryny ugotowane w skorkach i wystudzone poprzedniego dnia ziemniaki mozesz obrac ze skorek oczywiscie ale chodzi o to , zeby byly zwarte i zimne i malo tluszczu wtedy sie ladnie przyrumienia , dopraw je sola i oregano lub innymi ziolami - masz pyszny obiad w 5 minut a jeszcze lepiej miec mikrofalowke i odgrzac wczesniej zrobiny makaron i ryz lub kasze , nalesniki ( ziemniaki sie nie nadaja do odrzewania w micro) Salatke ze swizej kapusty bialej czy czerwonej lub z marchewki z chrzanem mozna zrobic w dowolnej chwili , w lodowce sie nie zepsuje wrecz przeciwnie nabierze smaku i moze sluzyc przez pare dni Odpowiedz Link Zgłoś