czarna167 10.11.05, 15:36 Hej Prosze przypomnijcie mi jak sie robilo ta potrawe dzieci w przedszkolu np ja jedza kawalki kurczaka w takim bialym sosie ( kurczak chyba nie smazony) prosze jak macie przepis to podzielcie sie nim Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarna167 Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 15:43 niewiem dokladnie kawaleczki kurczaka z bialym sosikiem na ziemniaczki jak ten sosik sie robi wlasnie niewiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: KURCZAK w bialym sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 15:43 chodzi o kurczaka w sosie potrawkowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
czarna167 Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 15:45 niewiem wiem tylko ze jest bialy i kurczak tzn kawalki kurczaka gotowane nie smazone nawet niewiem jak sie nazywa a co dopiero szukac w necie:(:(:( uslyszalam o nim piate przez 10 i tyle wiem:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
czarna167 Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 15:49 to jest przepis na kurczaka w potrawce ½ l rosołu • 4 dag masła • 1-2 żółtka • 3 dag mąki • cytryna lub kwasek cytrynowy ale czy on jest bialy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: KURCZAK w bialym sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:00 tak, ten sos jest bialy :) Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 15:50 Kurczak, jak najbardziej nie smażony i pieczony a gotowany. Podam przepis mojej mamy, ja osobiście uwielbiam, miło tak czasami przenieść się w czasy dzieciństwa. Najsmaczniej z ziemniaczkami z koperkiem i marchewką z groszkiem. A więc lecimy: Kurczak (może być w całości, mogą być udka, piersi, co kto lubi i jaką ilość potrawki potrzebuje). Kurczaka gotujemy w wodzie z włoszczyzną i przyprawami tardycyjnie, jak na rosół (liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz). Ugotowanego kurczaka obieramy z kości i kroimy na pożądanej wielkości kawałki. Robimy sos. Rosół odparowujemy do połowy objętości aby jego smak stał się bardziej intensywny (oczywiście bierzemy jego ilość potrzebną do przygotowania sosu, a nie wszystko, co ugotowaliśmy - reszta stanowi świetna bazę do innych sosów lub zup). Do odparowanego bulionu dodajemy rozbełtaną mąkę ze śmietaną, przyprawiamy według uznania i finito. To oczywiście może być baza dla sosu koperkowegi i pewnie miliona innych (zależnie od inwencji). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna167 Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 15:53 Dziekuje bardzo nancy_callahan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giga Re: KURCZAK w bialym sosie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.05, 16:02 ja sos potrawkowy robię tak: gotuję kurczaka, studzę rosół. Na patelni rozpuszczam masło, podsypuję mąką (ok.3/4 łyżki), dokladnie mieszam, zalewam zimnym rosolem, zagotowuję, doprawiam (solą, białym pieprzem). Sos mozna podprawic zółtkiem (ale juz pozniej nie gotować). Mozna tez dodac soku z cytryny (uwaga-nie kazdy lubi). Takiego kurczaka jem co tydzien, to moja ulubiona potrawa. Podaję z ryżem Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 15:54 Tak czarna, myślę, że to jest właśnie kurczak, którego poszukujesz. Aha, oczywiście po wlaniu mąki ze śmietaną należy wszystko zagotować. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 16:01 Do usług:) A, i u mnie w domu to danie nazywa się dokadnie tak jak w tytule "kurczak w białym sosie". Dodam jeszcze, że jestem dość odosobniona w uwielbieniu dla tej potrawy i wszyscy dziwnie reagują, kiedy na pytanie na co mam ochotę na obiad odpowiadam, że właśnie kurczaka w białym sosie. Smacznego czarna! A i jak już przyrządzisz to zaproś mnie, bo ja ostatnio nie mam czasu gotować, choć zbliża się długi weekend i za Twoim przypomnieniem może go sobie zrobię. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna167 Re: KURCZAK w bialym sosie 10.11.05, 16:35 Oczywiscie zapraszam i jutro pewnie nagotuje na obiadek dziekuje wszystkim za rady Odpowiedz Link Zgłoś
czarna167 UDALLLL SIE MNIAM MNIAM 11.11.05, 14:02 zrobilam sosik bialy z kurczaczkiem pycha ale mi przypomina mlode latka jak bylam malutka dziekuje za przepissss Odpowiedz Link Zgłoś
xantypa4 Re: UDALLLL SIE MNIAM MNIAM 11.11.05, 18:39 ja jeszcze wrzucam do sosu zaparzone rodzynki. Odpowiedz Link Zgłoś