Gość: malinka IP: 81.219.75.* 06.12.05, 12:05 chce zrobic maslo orzechowe. czy dlugo mozna je przechowywac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kk Re: masło orzechowe IP: *.jci.com 06.12.05, 21:36 bardzo dlugo mam juz chyba z 2 mce i niec sie nie dzieje z tym ze jest to w 100% maslo orzechowe, czyli zmielone prazone fistaszki po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj Re: masło orzechowe IP: 195.205.3.* 06.12.05, 21:51 z oliwą z oliwek !pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: masło orzechowe IP: *.wa-wa.inpoland.pl 06.12.05, 21:56 Jeszcze lepsze z olejem arachidowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: masło orzechowe IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.12.05, 22:00 Gość portalu: Maria napisał(a): > Jeszcze lepsze z olejem arachidowym a po co ten olej i do czego, bo nie kojarze? w koncu w masle jest go tyle, ze az za duzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: masło orzechowe IP: *.wa-wa.inpoland.pl 06.12.05, 22:07 Przeczytaj dobrze pierwszy post. Jeśli chce zrobić masło orzechowe, to z samych orzechów tego masła nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: masło orzechowe IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.12.05, 22:10 Gość portalu: Maria napisał(a): > Przeczytaj dobrze pierwszy post. Jeśli chce zrobić masło orzechowe, to z samych > > orzechów tego masła nie zrobi. oczywiscie, ze zrobi wystarczy je zmielic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: masło orzechowe IP: *.wa-wa.inpoland.pl 06.12.05, 22:20 I będzie jeść na sucho te zmielone orzechy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: masło orzechowe IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.12.05, 22:26 orzechy zmielone nie sa suche powstaje w wyniku zmielenia bardzo oleista pasta czasami nawet zbyt oleista nie mowimy tu o mieleniu orzechow takim do obsypywania tortow, czy innych wyczynow dekoracyjno - chrupkowych maslo fistaszkowe robi sie przepuszczajacpezz specjalna maszynke normalanefistaszki wychoszi z tego gesta oleista pasta, ktora w zaleznosci od rodzaju mielenia moze miec chrupkie kawalki orzechow to tyle wielokrotnie bylam swiadkiem robienia takiej pasty w sklepie ze zdrowa zywnoscia, na zyczenie klienta, czyli moje uzywalam jej (ta pasta to wlasnie owo slynne maslo orzechowe) do roznych sosow i marynat (tak, marynat) wiem o czym pisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: masło orzechowe IP: *.wa-wa.inpoland.pl 06.12.05, 22:35 Robię czsami sama masło orzechowe. Mimo dokładnego zmielenia prażonych orzechów arachidowych, nie robi mi się żadna oleista masa, muszę po prostu dodać olej arachidowy. Zresztą kupuję nie raz masło orzechowe holenderskie, które też jest z dodatkiem oleju roślinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: masło orzechowe IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.12.05, 10:42 Gość portalu: Maria napisał(a): > Robię czsami sama masło orzechowe. Mimo dokładnego zmielenia prażonych orzechów > arachidowych, nie robi mi się żadna oleista masa, muszę po prostu dodać olej > arachidowy. a ja wlasnie dzisiaj zmielilam dwie garscie orzeszkow ziemnych w mlynku do kawy - bo o takim wlasnie mieleniu mowimy nie tarciu na tarce,tylko o mieleniu maszyny specjalnie do tego przeznaczone moga to robic dokladniej niz mlynek do kawy w tym ostatnim masa orzechowa osadza sie na dnie i trzeba przemieszac od czsu do czasu, by uzyskac maslana konsystencje ja przemieszalam chyba ze trzy razy - (im gestsza tym mlynek bardziej sie meczy i dluzej niz 10-15sekund mielic sie nie da)- wyszla maslana jak serek bialy "od baby". jak sernik pieczony, jak... maslo orzechowe ze sloika, no moze zdziebko suchsze, bo orzechy solone byly jednym slowem - technologia, to zwykle mielenie orzechow chalupnictwo - koniecznie wymaga wspomagania olejem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: masło orzechowe IP: *.btk.net.pl 06.12.05, 22:51 Byłabym wdzięczna za radę w czym można zmielic te podprażone orzeszki, czy może to być zwykła maszynka do mielenia mięsa z sitkiem do maku czy musi to być jakieś specjalne urządzenie.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: masło orzechowe IP: *.wa-wa.inpoland.pl 06.12.05, 23:17 Ja mielę orzeszki na bardzo drobnej tareczce, takiej jakiej używa się do mielenia orzechów i migdałów. Kupiłam ją sobie bardzo dawno temu, jeszcze w NRD. One nie są zmielone tak miałko jak w kupnym maśle orzechowym i żeby zrobiło się z tego masło trzeba dodać oleju. Może to być oliwa z oliwek lub inny olej roślinny. Ja do tego celu kupuję olej arachidowy w sklepie ze zdrową żywnością, niestety nie jest on tani. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: masło orzechowe IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 07.12.05, 10:45 Gość portalu: Mira napisał(a): > Byłabym wdzięczna za radę w czym można zmielic te podprażone orzeszki, czy może > > to być zwykła maszynka do mielenia mięsa z sitkiem do maku czy musi to być > jakieś specjalne urządzenie.Z góry dziękuję sprobuj w maszynce to "sciskanie" podczas mielenia moze dac bardzo "olejowe" efekty jak sie nie uda, uzyj mlynka do kawy moja probe opisalam powyzej oleju nie dodawaj - jesli zerkniesz na opakowanie to zauwazysz ze w fistaszkach jest 52% TLUSZCZU, PO CO cI WIECEJ ;) Odpowiedz Link Zgłoś