Gość: bolewora IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.10.02, 21:58 Czy może ktoś zna przepis na blok czekoladowy taki z połamanymi herbatnikami.Robiłam taki lata temu ale zgubiłam przepis a skleroza nie pozwala mi na wydobycie go z pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maruda Re: blok czekoladowy IP: *.nyc.rr.com 21.10.02, 01:33 Ooooo, ja tez poprosze!!! Ostatnio probowalam cos sklecic z mleka w proszku, masla, cukru i kakao, ale mleko w proszku nie chcialo sie rozpuscic i glut taki wyszedl, ze wszystko wyladowalo w koszu :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: blok czekoladowy IP: 212.69.68.* 21.10.02, 16:21 A proszę bardzo. Tylko dojadę do domu, to Wam podam. z pozdrowieniami Małgsia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgosia Re: blok czekoladowy IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 21.10.02, 20:09 A więc podaję: 1 kostka margaryny (lub pól kostki margaryny i pół kostki masła), 1 szklanka cukru, 4 łyżki wody, kakao, 1 całe jajko, pól paczki mleka w proszku, 3 paczki herbatników zwykłych. Margarynę, cukier i wodę zagotować. Potem dodać kakao w zależności czy się chce bardziej czy mniej gorzkie. Pozostawić do przestudzenia. Wsypać mleko w proszku. wymieszać. Najlepiej mikserem, bo się ładnie wymiesza. Potem dodać herbatniki i mieszać. Będzie ciężko. Mikser będzie się dusił. I na końcu dodać jajko całe to się trochę rozrzedzi. Wlać do blaszki wcxześniej opłukanej lodowatą wodą. Pozostawić do wystudzenia i stwardnienia. Smacznego Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolewora Re: blok czekoladowy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.10.02, 08:16 Bardzo dziękuję zaraz pędze robić bo już mi ślinka leci Odpowiedz Link Zgłoś
fiomia Re: blok czekoladowy 22.10.02, 20:36 Poniewaz nie uznaje jajek na surowo, poprzedni przepis jest dla mnie nie do przyjecia. Proponuje wielokrotnie wyprobowany: BLOK KAKAOWY 1/2 szklanki mleka, 3 szklanki cukru, 1 kostka masła, 1 kostka masła roślinnego, 5 łyżek kakao, 1 paczka mleka w proszku, 30 dag ciastek (herbatników), bakalie, zapach. Zagotować mleko z cukrem, po odstawieniu z ognia dodać masło, masło roślinne, kakao i zapach. Po rozpuszczeniu tych składników dodać mleko w proszku i wymieszać (dobrze jest przesiewać przez sitko, wtedy nie tworzą się grudki). Na koniec dołożyć pokruszone ciastka i bakalie. Wylać do formy wyłożonej folią aluminiową. Życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś