Dodaj do ulubionych

Lubicie avocado?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 11:19
Obserwuj wątek
    • Gość: Gal Re: Lubicie avocado? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 25.10.02, 11:34
      Miało być w górnym poście, ale znowu mi się palec omsknął, więc sam sobie
      odpowiem.
      Długo nie lubiłem (mydło itp), aż spróbowałem następującej wariacji i b.
      polubiłem:
      Majonez i ketchup zmieszać w proporcji 1:2, przyprawić sosem Worchester,
      Tabasco, zielonym pieprzem (lub czarnym), wcisnąć sok z limonki i dodać
      posiekane szyjki rakowe (można kupić w słonej zalewie - "wiaderka" 100g lub
      250g). Zamiast raków mogą być krewetki, ale wolę z rakami. Wymieszać.

      Avocado przeciąć na połówki, wyjąć pestkę a wydrążenie napełnić sosem. Resztę
      sosu podać w dodatkowym naczyniu (tego co jest w avocado nie wystarczy).
      Wyjadać łyżeczką do samej skórki.
      Avocado musi być mocno dojrzałe (miękkie).

      Robi się to w pięć minut. Jako przystawka jest extra.

      Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na avocado?
    • roseanne Re: Lubicie avocado? 25.10.02, 15:30
      lubie
      w dwoch wersjach
      jedna to guacamole, z cytryna i szczypiorkiem ,pomirorkiem....


      druga to salatka
      pol grejfruta podzielonego na czastki i jeszcze na polowki (oczywiscie bez
      skorek), cykoria pokrojona w grube plasterki,awokado obrane i pokrojone w
      polplasterki, krewetki i do tego taki czerwony sos do krewetek.
      nie pamietam nazwy, ale w smaku czuc chrzan ,sok pomodorowy, sol
      jak nie mam sosu ,to sok cytrynowy tez pasuje
      • Gość: giezik Re: Lubicie avocado? IP: *.waw.pdi.net 25.10.02, 15:48
        wydrążamy pomidory (obrane ze skórki).

        Awokado skropimy cytrynka, kroimy w kosteczke mieszamy z pokrojona w kosteczke
        mozarella.
        Mieszamy oliwe i ocet balsamicznmy, dodajemy czocha, sol pieprz, skrapiamy
        avokado z serem i faszerujemy pomidory.


        wersja dla leniwych - pomidory kroimy w kostke i mieszamy z awokado i serem
        • mufka Re: salatka z avocado 27.10.02, 23:40
          3 pomidory
          3 avocado
          2 biale mozarelle
          1 mala czerwona cebula
          1 lyzka bialego octu winnego
          1 lyzka oliwy z oliwek
          sok z polowki cytryny
          lyzeczka pasty pesto Genovese
          vegeta, swiezo zmielony pieprz, swieza bazylia


          - pomidory i avocado kroje w osemki i skrapiam sokiem z cytryny
          (z avocado wyjda dosc dlugie paski, wiec dziele je jeszcze w poprzek na pol)
          - czerwona cebule w polkrazki,
          - mozarella w polplastry,
          DRESSING
          - mieszam oliwe z bialym octem winnym,lyzeczka pesto Genovese, mielonym
          pieprzem cytrynowym, vegeta,siekana bazylia
          Dekoruje na wierzchu mniejszymi liscmi bazylii w calosci.
          Smacznego!
    • Gość: Anula Re: Lubicie avocado? IP: proxy / 217.96.43.* 01.11.02, 00:25
      W Hiszpanii podają awokado przekrojone na pół a w miejsce pestki wkładają
      krewetki. To polewają jedynym w swoim rodzaju sosem Salsa Rosa. Pomimo wielu
      czasami karkołomnych prób nie udało mi się go wytworzyć "sposobem
      gospodarczym". Jeżeli komus się to udało to mnie poratujcie.
      strasznie "tęsknię" za tym kulinarnym cudem.
    • Gość: sol Re: Lubicie avocado? IP: *.rp.pl / 10.140.100.* 23.11.02, 18:04
      uwielbiam. Nie pojawila sie tu zupa z avokado, w zasadzie
      chlodnik.
      Bulion - moze byc warzywny, moze byc drobiowy, ja nie robie z
      kostki tylko gotuje, ale mozna pewnie i z kostki, zimny, miksuje
      z avokado (1-2) w zaleznosci od zapotrzebowania etc.
      doprawiam czosnkiem, pieprzem, sola (ale to odrobinke),
      posypuje szczypiorkiem albo listkami bazylii, kleksem jakiegos
      pikantnego sosu albo - to wersja soft - dobrej smietany. Pycha
    • mary_z_danii Wersja skandynawska 24.11.02, 19:16
      Ulubiona przeze mnie :)
      Kroimy awokado na polowki, wydrazamy nasienie. Kropimy obficie cytryna.
      We wglebienie po pestce wkladamy nieco cremé fraiche (gesta kwasna smietana),
      na to pare surowych (i rozmrozonych :) grenlandskich krewetek cocktailowych
      (czyli tych mniejszych, a nie typu Tiger).
      Odrobina czarnego lub czerwonego "kawioru" firmy Abbas - wiem., ze sa dostepne
      w Polsce.
      Galazka lub kilka zielonego koperku i do tego bagietka czosnkowa :)))
      Znakomite :)))
      Pozdro
        • monica_75 Re: Fajny kwiatek 31.12.02, 00:44
          Trzeba kupić awokado. Przekroić na pół. wyjąć pestkę i dokładnie oczyścić z
          miąższu (żeby nic nie zostało na pestce bo bedzie gniło). Od razu po wyjeciu
          pestki trzyba na obwodzie zrobić trzy dziurki (np drutem) i w te dziurki włozyc
          trzy wykałaczki (pestkę trzymamy poziomo i dziury robimy na obwodzie w
          poziomie).
          Do słoika nalać wody i umiescić na nim pestkę tak żeby szerszy koniec był stale
          zanurzony w wodzie (pestka opiera sie na patyczkach o brzegi słoika). Następnie
          trzeba bardzo, bardzo długo czekać (nawet 2 miesiące) aż pestka wypuści
          korzonka (cały czas trzeba dolewać wody żeby była zanurzona). Po tym długim
          czasie pestka wypusci korzonka a nastepnie łodyzkę. Jak z łodyzki wyrosną 2-3
          listki wsadzamy pestkę do ziemi i mamy b. ładną roslinę i do tego samodzielnie
          wychodowaną. Trzeba ją podlewać tak żeby ziemia była zawsze lekko wilgotna.
          czytałam ze tak wychodowane avocado może urosnąć do 2 metrów (ale chyba nie w
          mieszkaniu).
          Roślinka jest naprawdę bardzo ładna, a z miąższu mozna przyżądzić sobie jakąś
          smaczną potrawę z opisanych powyżej.
          Smacznego i miłego hodowania.
        • monica_75 Do: gibsonb 31.12.02, 13:18
          Napisałam Ci wyżej jak wyhodować sobie kwiatka. Jak masz pytania dodatkowe to
          pisz na adres: monica_75@gazeta.pl
          Pozdrawiam i życzę wspaniałej zabawy sylwestrowej.
          Monica_75 czyli Mimi
    • Gość: Bebiak Re: Lubicie avocado? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.03, 18:46
      Chyba tu nie znalazłam (tak mi się wydaje).
      Wymerdać: tuńczyka w sosie własnym (mocno rozdrobnionego!), miąższ miękkiego
      avocado, sporo soku z cytryny, dużo, naprawdę dużo posiekanego koperku.
      Wcześniej owoc przekroić na połowę, wyjąć pestkę, no i wyczyścić małą łyżeczką
      skórki z tego miąższu.
      Podawać w tych miseczkach ze skóry owocu (może być dodatkowo posypane koperkiem
      i dla dekoracji coś tam z cytryny).
      Sama nie wiem, czy ja to jasno napisałam.... ale jest dobreeeeee!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka