Dodaj do ulubionych

Schab pieczony,pieczeń

16.01.06, 16:47
Witam bardzo proszę o jakiś fajny przepis na pieczeń albo schab pieczony.
Obserwuj wątek
    • Gość: ich weź kawał karkówki 2-3 kg, natrzyj przyprawami, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.01.06, 16:57
      i: chcesz z piekarnika to do nagrzanego do 220 °C na godzinę, potem skręcasz do
      160-170 °C i jeszcze z półtorej godziny. W drugiej fazie dorzucić pokrojoną
      cebulę, od czasu do czasu polewaj płynem z pieczenia, w miarę potrzeby
      uzupełniaj wodą. Potem wyłącz piekarnik i niech pieczeń w środku sobie leży aż
      ostygnie. Pamiętaj, najsmaczniejsze mięsko jest przy kości, uważaj żeby nikt
      Ciebie nie wyprzedził! ;))

Możesz też obsmażyć w dużym garze, podlać 1 cm wody i dusić pod przykryciem
      dobre dwie godziny. W połowie przewróć, możesz też dorzucić cebulę. Ponownie
      mięso przy kości najsmaczniejsze!
      • brynia2 Re: Ich, teraz dobrze gadasz, 16.01.06, 17:04
        a może by tak piec pod przykryciem jakiś czas, doradź pytającej osobie :-)
        • Gość: ich ja piekę bez przykrycia, za to podlewam od IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.01.06, 17:19
          czasu do czasu, a w pierwszej godzinie to obrócę, żeby ze wszystkich stron się
          zbrązowił ten świński kark! ;)
        • Gość: musli Ja tez IP: *.wist.com.pl 04.02.06, 16:02
          chciałabym poznac jakis super przepis na schab pieczony. Moze sie podzielicie??
          nie chcialam zakładac nowego wątku, bo po co ...?
          pozdrawiam
          • jacek1f ja nichcący :-) zrobiłem pyszny.. 04.02.06, 16:54
            Robiłem tez z Forum parzony:
            schab nasmarować marjankiem solonym popieprzonym, zawinąć w folie lubo w rękaw
            do pieczenia bardzo dokładnie i jeszcze mocno związać sznurem, włożyć do zimnej
            wody, zagotować, 6-7-8 minut gotować, wystudzic w tejże.

i ok. ale tym razem jakoś miesie pod sznur i folie dostalo wody, bo wilgotny
            byl okrutnie...:-(

Szkoda schabu.

No to w rozpaczy go w folie alu tym razem i do pieca na 40 minut....

Kruchy, nie wilgotny, MARZENIE!!!!!
    • Gość: dusia Schab pieczony,pieczen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.06, 20:21
      Jesli chodzi o schab to podam jak robi sie u mnie w rodzinie od wieli, wielu lat:
      schab nacieramy solą i pieprzem nastepnie czosnkiem (tak ze 4 ząbki) a następnie
      majrankiem. zawijamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce na 24h ale mozna
      tez 48h.
      teraz tak, w oryginale obsmazamy na smalcu w brytwance i wstawniamy do
      piekarnika, ja to zmodyfikowałam i wkładam do rekawa do pieczenia i siup do
      nagrzanego na ok. 180-200 st piekarnika (trzeba pamietac zeby nakuc rekaw). w
      ten sposob mieso nigdy nie jest suche. co do czasu pieczenia to mniej wiecej 1h
      na 1 kg miesa. dodatkowo, nastawiam piekarnik na termoobieg z grilem od góry,
      wtedy nawet w rękawie pieknie sie rumieni.

jezeli chodzi o pieczen to był to kiedys przepis na miesko w pomaranczach. nie
      trzymałam sie go bardzo wiec nie powiem ci jaki byl oryginalny przepis ale moje
      tez wyszło pyszne - skromna jestem, nie?

czyli tak, bierzemy kawałek miesa, ja miałam łopatke. natarłam solą, pieprzem,
      czosnkiem (uwielbiam czosnek) następnie wymieszałam z szklance zalewe:
      sok z 2 pomaranczy
      1/2 szklanki oliwy
      1/2 szklanki piwa
      2 duze łyzki musztardy
      2 duze łyzki ketchupu

smarujemy mięso zalewa i do lodówki na 24/48h
      obsmazamy mieso szybko na tłuszczu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. co jakis
      czas polewamy wytworzonym sosem. pycha :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka