Dodaj do ulubionych

nalewki-przepisy

IP: *.atol.com.pl 23.02.06, 16:44
szukam przepisow sprawdzonych na nalewki,na które nie trzeba czekać latami:)
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: nalewki-przepisy 23.02.06, 21:44
      a moze tu ?
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=nalewki&ile=15&sort=data_desc&spojnik=and&forum=77&poz=0&A_szukaj=tresc&x=0&y=0&zywe=2
    • qubraq Re: nalewki-przepisy 25.02.06, 18:44
      Co masz na mysli piszac "dlugo"? najkrocej to chyba na "kukułkach" - 30 minut
      albo na herbacie 3-5 minut wystarczy dobra okowita 70%owa i nawet nie trzeba
      dodawac H2SO4 zeby trząchało, a tak powazniej to trzeba pojsc do Herbapolu i
      kupic "Trajankę Litewską", zaprawkę w buteleczce 50 ml i zastosowac zgodnie z
      instrukcja na buteleczce; podobno sa rowniez inne "zaprawki"; ja zbieram sam
      ziola na podlaskich łąkach oraz dokupuje gotowe mieszanki ziolowe w "Darach
      Natury" (maja swoj portal w necie), ale owocowe nalewmi stoja u mnie co
      najmniej rok! potem zlewam "nalew" wysladzam owoc w ciagu 2-3 tygodni mieszam
      syrop ponalewkowy z "nalewem" i znowu stoi ( i "sie przegryza"!) dopiero potem
      zaczynam dosmakowywanie esencjami cynamonowymi waniliowymi goździkowymi,
      zaprawkami ziolowymi i to w sumie trwa latami, czy nie zniechecilem Cię?
      moja najstarsza nalewka - jarzębinowa" - miala 29 lat, ziolowe maja 10 -15 lat!
      Andrzej
    • jarek_zielona_pietruszka Re: nalewki-przepisy 25.02.06, 19:06
      otóż to Andrzej ma rację, aby nalewka owocowa nabrała smaku to trzeba czasu.
      niestety. ale za to jaka później radość picia. moja najstarsza nalewka z czarnej
      porzeczki stoi jużok 30 lat mam jeszcze troche młodszych z derenia ok 12 lat z
      wiśni robię rokrocznie i zostawiam zawsze jakąś butelczynę na lepsze czasy. z
      czarnych jagód poziomek i jeżyn i malin ale te to młodziaki ok 3-5 letnie.
      poszukam czegoś ciekawego w swoich zbiorach i wrzucę coś później. podawałem
      kilka przepisów w zeszłym tygodniu trzeba tylko trochę poszukać. pozdrawiam.:)
      • matmam Re: nalewki-przepisy 25.02.06, 22:28
        Post niżej proponuje nalewke Malibu.Polecam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka