helena_50 31.03.06, 16:26 proszę o przepis na paszczet z małą iloscią wątróbki,prawdopodobnie najlepsze są z róznych mięs,i pieczone w wodzie. gdzie znalesć taki przepis. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dowcipniś Re: paszczety IP: *.devs.futuro.pl 31.03.06, 16:28 Paszczet - to pasztet z paszczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
b_a_l_b_i_n_k_a Re: paszczety 31.03.06, 16:32 Paszczet do paszczy, smaczny i ma mało wątróbki :-)) Pasztet wyborny 30 dag schabu karkowego (bez kości) 30 dag cielęciny (bez kości) 30 dag wołowiny (bez kości) 30 dag piersi indyka lub królika 30 dag wątróbek drobiowych 50 dag surowego boczku 4 - 5 suszonychj grzybów 3 cebule średniej wielkości 6 jej 2 listki laurowe 8 - 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka vegety łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej bułka tarta tłuszcz do nasmarowania formy sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pozostałe mięso ( z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, vegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 2 - 3 minuty w osobnym naczyniu. Ugotowane składniki osączyć, wystudzić i przekręcić 2 - 3 razy przez maszynkę. Dodać jaja, doprawić do samku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając. Piec około godziny w temperaturze 200ºC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwileczka Re: paszczety IP: 205.193.50.* 31.03.06, 17:54 b_a_l_b_i_n_k_a napisała: > Paszczet do paszczy, smaczny i ma mało wątróbki :-)) > > Pasztet wyborny > 30 dag schabu karkowego (bez kości) > 30 dag cielęciny (bez kości) > 30 dag wołowiny (bez kości) > 30 dag piersi indyka lub królika > 30 dag wątróbek drobiowych > 50 dag surowego boczku > 4 - 5 suszonychj grzybów > 3 cebule średniej wielkości > 6 jej A te 6 jej to od swietych jejkow pewnie i w sam raz do paszczetu :))) Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 Re: paszczety 16.09.20, 09:52 Całkiem, całkiem. Może ze dwa jajki za dużo. Ja wątróbki drobiowe olewam. Nawet mój pies tak samo, ale już inne uwielbia. Dobry wskaźnik. Do piekarnika warto naczynie z wodą. Kiedyś, w dawnej kuchni widziałem przepis o pieczeniu w kąpieli wodnej. Chyba za dużo zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś