Dodaj do ulubionych

ekspres ciśnieniowy

04.04.06, 12:12
przejrzałam archiwum i wychodzi, że powinien mieć ciśnienie 15 barów (bar??),
a nie 3. Ale ja widziałam taki, który miał 11 i pasuje mi z wyglądu i ceny.
Czy dla zwykłej, domowej kawy to jest duża różnica między 11 a 15? Czy i jak
będzie ją czuć? Czy kawa będzie słabsza? Powiedzcie, pls,
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: ekspres ciśnieniowy 13.11.13, 22:45
      no ale co chcesz w tym ekspresie przygotowywac?
      kawe w sensie wloskim, czyli espresso, czy kawe w sensie kawy jak z senseo?

joxanna napisała:

> przejrzałam archiwum i wychodzi, że powinien mieć ciśnienie 15 barów (bar??),
      > a nie 3. Ale ja widziałam taki, który miał 11 i pasuje mi z wyglądu i ceny.
      > Czy dla zwykłej, domowej kawy to jest duża różnica między 11 a 15? Czy i jak
      > będzie ją czuć? Czy kawa będzie słabsza? Powiedzcie, pls,
      • Gość: Kawosz Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.13, 21:36
        Generalnie pyszną i zarazem mocną kawę na dobry początek dnia:)
        Dodatkowo, który z tych 3 modeli może być po prostu najlepszy.. masz może jakieś doświadczenie z tymi modelami?:)
        • Gość: Kawosz Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.13, 21:44
          Oczywiście chodziło mi o modele ekspresów typu:

Siemens EQ.5 macchiato TE503201RW
          Nivona CafeRomantica 646
          Krups EA8050
          • klamkas Re: ekspres ciśnieniowy 15.11.13, 11:05
            Siemensa nie polecam - znajomi mają, ciągle są z nim jakieś problemy.

Drugiego nie znam.

Za to od 2 lat jestem szczęśliwą posiadaczką Krupsa (trochę lepszy model niż ten wspomniany, ale z tą samą przystawką do spieniania) i jestem bardzo zadowolona. Żadnych problemów technicznych, kawa pyszna, obsługa śmiesznie prosta.

Warto się przyjrzeć późniejszym kosztom eksploatacji - np. filtr do wody do Krupsa kosztuje ok. 70 zł i wymieniać go należy co jakieś 6 tygodni.
            • mhr2 Re: ekspres ciśnieniowy 15.11.13, 11:43
              klamkas,

ja nie polecam niczego, wszystko moze sie zepsuc, a ja chce spojrzec ludziom w oczy bez wyzotow sumienia!
              • klamkas Re: ekspres ciśnieniowy 15.11.13, 12:11
                Piszę o osobistych doświadczeniach z wymienionymi modelami, to chyba jasne dla wszystkich, że nie głoszę w ten sposób prawd objawionych?

Jeśli nie jest jasne, to poprawię się: Mam Krupsa, jestem bardzo z niego zadowolona. W mojej rodzinie są 3 ekspresy tej marki, z 4-go korzystam w pracy i wszystkie działają bez zarzutu. Znajomi mają Siemensa i mają z nim problemy od początku. Może trafili na wadliwy egzemplarz, nie wiem. W każdym razie po ich doświadczeniach JA bym tego ekspresu nie kupiła. Lepiej?
                • aka10 Re: ekspres ciśnieniowy 15.11.13, 19:37
                  To moze Jura Ena 9 One touch? Plusem jest to, ze nie jest specjalnie duza (oprocz innych plusow)
    • jeepwdyzlu Re: ekspres ciśnieniowy 19.11.13, 12:39
      czemu kryptoreklamę zawsze widać, słychać i czuć?
      jeep
      • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 19.11.13, 17:17
        Kurczę niech któryś z kryptoreklamerów wysili się i zorientuje czy któryś z tych "polecanych" ekspresów robi chociaż kawę, espresso, a nie pseudopianę z robusty! Odwagi! A nie tylko "kupilam rodzicom", "znajomi powiedzieli", "sama miałam dwa lata" (no,no tylko dwa lata) i to pewnie w zasięgu wzroku. Uświadomcie sobie, że najlepszą, najskuteczniejszą reklamą - jest pisanie prawdy, a nie takie fiu bzdziu, o rodzicach ( za grobem) i znajomych z marginesu. Nawet kryptoreklamę ścierpię, Jeśli będzie choć w jakiejś relacji do prawdy!
        Tyle!
        Poprawcie się bo macie coś niedobry sezon!
        • mhr2 Re: ekspres ciśnieniowy 19.11.13, 17:22
          Gość portalu: inny gość napisał(a):

> Jeśli będzie choć w jakiejś relacji do prawdy!

jakiej prawdy?
          • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 19.11.13, 17:56
            Robi espresso z arabiki z deliikatną cafe crema - jak w Neapolu, czy na Sycylii, czy tylko pianę z robusty. Kładzie pianę z mleka na espresso (jak być powinno) czy wlewa espresso do mlecznej piany za każdym razem, a tylko nazywa to raz capuccino, raz cafe latte, a tak naprawdę to za każdym razem robi cafe machiatto. Nie widzę powodu by przepłacać za pseusdofunkcje(cztery klawisz a za każdym razem to samo!), ale jakiś ekspres z młynkiem by kupił.
            Wiesz coś na ten temat
            mhr2, czy tylko podtrzymujesz konwersację?
            Pozdrawiam
        • klamkas Re: ekspres ciśnieniowy 19.11.13, 20:15
          O tym czy ekspres parzy kawę z ziaren robusty, arabiki czy z mieszanki to chyba nie wybór ekspresu, tylko użytkownika i marka ekspresu nie ma z tym nic wspólnego? :)
          • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 23.11.13, 06:59
            @'klamkas napisała:

> O tym czy ekspres parzy kawę z ziaren robusty, arabiki czy z mieszanki to chyba
            > nie wybór ekspresu, tylko użytkownika i marka ekspresu nie ma z tym nic wspólnego? :)"
            @'klamkas: wymijającą odpowiedź tego rodzaju interpretuję jako potwierdzenie wszystkich obaw, co do jakości kawy parzonej przez ekspresy(15 bar) z młynkiem, a także wad samych urządzeń .
            Zatem:
            1.
            a] espresso z samej arabiki z cafe crema zaparzyć nie mogą
            (ciśnienie za wysokie?)

b] dobrze za to wydobywają pianę z robusty - gorszej, tańszej odmiany kawy, trudno ją doprawdy nazwać cafe crema na espresso, choć wygląda lepiej to smak ma lekko zjełczałych orzechów, wyrazisty smak robusty, w angielskich filmach określany jako "proletariacki".

c] w cafe cerema na espresso parzonych z mieszanek arabiki i robusty, w smaku wygrywa robusta .Możecie to sprawdzić bezpłatnie na trwającej właśnie akcji promocyjnej DeLonghi. Mają tam mieszankę 60 proc. robusty i 40 proc. arabiki.

2 W automatycznych ekspresach 15 bar z młynkiem:
            a] nie ma capuccino, z każdym razem automaty leją wpierw spienione mleko, a potem kawę, zatem za każdym razem otrzymuje się coś w rodzaju latte macchiato. Warstwowane.Ładne. I tyle.
            b] nie ma pamięci długotrwałej - po każdym wyłączeniu ekspresu z sieci pracowicie ustalane ustawienia objętości wody, mleka, mocy kawy się resetują. Tak, że można je ustawiać tylko na większe przyjęcia, a na codzień lepiej nie zawracać sobie tym głowy.
            c] nie ma pełnej automatyki. Każdy ekspres to właściwie półautomat, przy robieniu capuccino oddzielnie trzeba spieniać mleko, a oddzielnie robić espresso. Przy robieniu espresso,czy kawy też lepiej czuwać na moment w którym trzeba wyłączyć nalewanie wrzątku.Trzeba uważać na poziom wody w niewidocznym zbiorniku, bo ekspres informuje dopiero gdy jej nie ma. Jeśli zabraknie wody w czasie parzenia - to automat wywala zmieloną kawę, nie kończy parzenia,po uzupełnieniu braku,tylko miele nową. Czujnik mógłby sygnalizować niedostatek wody przed osiągnięciem poziomu minimalnego,ale jakoś producent np. takiej włosko- holenderskiej firmy Saecco Philips na to nie wpadł.
            d] według materiałów reklamowych ekspresu Saeco Molitio tańsze ekspresy mają młynki które przypalają mieloną kawę, w innych modelach, które nie mają wymiennego, wyjmowanego pojemnika na kawę ziarnistą, kawa ta pozostawiona na dłużej w temperaturze pokojowej w urządzeniu po prostu jełczeje.
            c]nie ma tak szybko. Przed zrobieniem porannej kawy trzeba umyć obwód parzenia kawy.Przy większych przyjęciach trzeba uważać, aby nie zbiegły się z terminem okresowego czyszczenia urządzenia, bo wtedy zamiast kawy ekspres zaserwuje, niemożliwy do przerwania- ponad półgodzinny pokaz higieny.

Czy ktoś mógłby mi wskazać w których punktach się mylę?
            Na razie automatyczne ekspresy do kawy jawią mi się jak pół automatyczne drogie urządzenia do widowiskowego przyrządzania taniej, niezbyt smacznej kawy robusty i jej mieszanek i latte macchiato, z niebyt zaawansowanym oprogramowaniem, za to marnujące wodę, i energię, wymagające wyczerpujących wydatków na konserwację.
            Wciąż jednak nie tracę nadziei, że jakiś mniej obciążony wadami sprzęt tego typu uda mi się znaleźć i kupić. Do zaparzenia 25 ml espresso, z jedwabistą w smaku cafe crema z arabiki. Taką jak w Neapolu w małej cafeterii na via Partenope.
            Pozdrawiam
            • jeepwdyzlu lista błędów 23.11.13, 16:19
              nie ma pamięci długotrwałej - po każdym wyłączeniu ekspresu z sieci pracowicie ustalane ustawienia objętości wody, mleka, mocy kawy się resetują. Tak, że można je ustawiać tylko na większe przyjęcia, a na codzień lepiej nie zawracać sobie tym głowy.
              ------------------------
              To nieprawda
              Każdy lepszy automat ma pamięci, często profile użytwkowników (i dla każdego swoje ustawienia 3-9 napojów)

c] nie ma pełnej automatyki. Każdy ekspres to właściwie półautomat, przy robieniu capuccino oddzielnie trzeba spieniać mleko, a oddzielnie robić espresso.
              -----------------------------------------
              Nie.
              Dziś 3/4 automatów robi to w tym samym czasie i jednym guzikiem

Przy robieniu espresso,czy kawy też lepiej czuwać na moment w którym trzeba wyłączyć nalewanie wrzątku.
              ------------------------------
              Nigdy tak nie było - w najprostszych modelach programuje się objętości wody

Trzeba uważać na poziom wody w niewidocznym zbiorniku, bo ekspres informuje dopiero gdy jej nie ma. Jeśli zabraknie wody w czasie parzenia - to automat wywala zmieloną kawę, nie kończy parzenia,po uzupełnieniu braku,tylko miele nową. Czujnik mógłby sygnalizować niedostatek wody przed osiągnięciem poziomu minimalnego,ale jakoś producent np. takiej włosko- holenderskiej firmy Saecco Philips na to nie wpadł.
              d] według materiałów reklamowych ekspresu Saeco Molitio tańsze ekspresy mają młynki które przypalają mieloną kawę, w innych modelach, które nie mają wymiennego, wyjmowanego pojemnika na kawę ziarnistą, kawa ta pozostawiona na dłużej w temperaturze pokojowej w urządzeniu po prostu jełczeje.
              c]nie ma tak szybko. Przed zrobieniem porannej kawy trzeba umyć obwód parzenia kawy
              ----------------------
              nieprawda
              większość autoamatów ma programy myjące, które się włączają np co 5, 10 kaw

Czy ktoś mógłby mi wskazać w których punktach się mylę?
              ---------
              :-)

ciao
              jeep
            • jeepwdyzlu Re: ekspres ciśnieniowy 23.11.13, 16:31
              Wciąż jednak nie tracę nadziei, że jakiś mniej obciążony wadami sprzęt tego typu uda mi się znaleźć i kupić. Do zaparzenia 25 ml espresso, z jedwabistą w smaku cafe crema z arabiki. Taką jak w Neapolu w małej cafeterii na via Partenope.
              ---------------
              Polecam jurę F50 (mam)
              albo zaawansowanego boscha
              espresso robię z mieszanek różnych, robusty maksimum 10, 15%
              Polecam Passalacqua Harem i Kimbo Napoletano

Swoją drogą - prawdziwy kawosz oprócz dobrego automatu ma młynek i ekspres ręczny, mokkę - ale to zabawa nie na codzień...
              jeep
              • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 24.11.13, 05:48
                @jeepwdyzlu
                Ten?
                www.youtube.com/watch?v=ypM1oh9thoQ
                ekspres o takich rozwiązaniach i raczej pojedyncze espresso. Bo przy podwójnym 10 proc. robusty wygrywa już w smaku z 90 proc. arabiki?
                Za wyjaśnienia - dzięki.
                ' Swoją drogą(...) mam 'młynek i ekspres ręcz
                > ny, mokkę - ale to zabawa nie na codzień...'
                Pozdrawiam
                • jeepwdyzlu Re: ekspres ciśnieniowy 25.11.13, 11:26
                  dokładnie ten
                  lubię 100 % arabiki - lata piłem kupowane w Włoszech illy
                  ale od dłuższego czasu cenię kawową różnorodność i kupuję różne mieszanki - także robione w Polsce.

nivona - świetna firma, bebechy ma jury :-)
                  ciao
                  jeep
                  Moim następnym ekspresem będzie gastronomiczna gaggia - najchętniej 30-50 letnia.... :-)
                  ciao
                  jeep
            • klamkas Re: ekspres ciśnieniowy 26.11.13, 12:22
              O pełnym automacie się nie wypowiem, bo mam półautomat z przystawką do spieniania (nie ma opcji "lania" jednocześnie mleka i kawy - spieniasz w osobnym naczyniu, tyle, że nie własną ręką) - sama ubijam mleko ręcznie korzystając z dyszy, z przystawki korzysta dziecko jak chce kakao z pianką.

Co do reszty mylisz się w każdym punkcie:

1. To jakie ziarna sypiesz zależy od wielu czynników: jakości kawy, stopnia palenia ziaren, pochodzenia, możliwości ekspresu, stopnia mielenia (wiele młynków wbudowanych ma kilka stopni) i przede wszystkim twoich upodobań. Wszystko musisz przetestować i miesiącami możesz szukać "idealnych" warunków. U mnie kupuje się opakowanie arabiki i opakowanie robusty sprawdzonej marki i każdy sypie do ekspresu co chce. Na co dzień wolę mieszanki (ale z niewielką domieszką robusty), ale zdarza mi się parzyć tylko arabicę (sama robusta jest niepijalna).

2. Każdy rodzaj kawy robię ręcznie ubijając mleko, więc latte i cappucino są tym, za co się je uważa, a nie tym, co za co je uważa ekspres. Ilość zużywanej wody i stopień zmielenia ziaren to u nas "ustawienia stałe" - jak ktoś potrzebuje odmiany, to przestawia ekspres i po krzyku. Nie trzeba stać i pilnować - mój ma chyba możliwość ustawienia od 20 do 200ml. Zbiornik na wodę jest przezroczysty, zamontowany z tyłu, więc o ile nie zabudujesz ekspresu, to cały czas widzisz poziom wody. Jeśli ktoś się zagapi i nie uzupełni przed parzeniem, to ekspres zatrzymuje cykl i normalnie go kończy po uzupełnieniu zbiornika. Mój nie ma wyjmowanego zbiornika na kawę, ale do młynka sypiemy tyle ile potrzeba do zaparzenia filiżanki (na oko, po jakimś czasie widzisz ile ziaren trzeba) - nic nie jełczeje. Przypalania też nie stwierdziłam, a nie przepadam za mocno paloną kawą, więc pewnie bym poczuła. Czyszczenie - obwód płuczemy wieczorem (jak nam się chce), następnie uzupełniamy wodę, czyścimy pojemniki i ociekacz, rano ekspres jest gotowy do pracy. Konieczność gruntownego czyszczenia możesz sprawdzić za wczasu korzystając z ustawień - wskazana jest ilość cykli do kolejnego czyszczenia/wymiany filtra/odkamieniania. Jak się boisz, że w międzyczasie wypadnie ci impreza, to czyścisz wcześniej - nie musisz czekać na polecenie urządzenia.

Wydatki na konserwację - co 6 tygodni wymieniamy filtr wody. I w zasadzie tyle - czyszczenie tabletkami odbywa się na tyle rzadko, że koszt jest niezauważalny, a odkamieniamy dość często za pomocą zwykłego kwasku cytrynowego (odkamieniacz marki Krups to właśnie kwasek) - czyli jakaś złotówka za operację.

Jeśli jesteś wyjątkowym smakoszem, to ŻADEN domowy automat/półautomat nie zaspokoi twoich potrzeb. Co nie znaczy, że są one złe - po prostu nie każdy ma neapolitańskie podniebienie ;).

Generalnie - automat nie zastąpi mózgu użytkownika, więc nie ma co na niego zwalać niedogodności typu czyszczenie w trakcie imprezy ;).
              • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 28.11.13, 15:24
                @klamkas: O niebo lepiej.Dzięki.Ale, proszę, uściślij:

1)"co 6 tygodni wymieniamy filtr wody. I w zasadzie tyle
                > - czyszczenie tabletkami odbywa się na tyle rzadko, że koszt jest niezauważalny
                > , a odkamieniamy dość często za pomocą zwykłego kwasku cytrynowego (odkamieniac
                > z marki Krups to właśnie kwasek) - czyli jakaś złotówka za operację." Odkamieniasz przy pomocy kwasku cytrynowego - przy okazji zmiany filtra? Czyli co 6 tygodni, czy rzadziej? I tylko jedna torebka na 2 l wody?
                2/ Wyjmujesz filtr do wody za zbiornika gdy wyjeżdżasz na dłużej (i /lub nikt nie używa ekspresu przez tydzień, czy tylko opróżniasz zbiornik z wody? czy przedłuża to mu to czas działania? A może raz użyty przez pół miesiąca, i tak musi być wymieniony 4 tygodnie później, niezależnie od tego że nie był w tym czasie używany?
                3/Co jest nie tak, z automatycznym spieniaczem mleka, że '..sama ubijam mleko ręcznie korzystając z dyszy,
                > z przystawki korzysta dziecko jak chce kakao z pianką ' W końcu latte macchiato - to jedyny rodzaj kawy, który automatyczne ekspresy robią zawsze, aż żal byłoby, choć z tego udogodnienia nie skorzystać? Piana jest kiepskiej jakości? Źle umiejscowiona jest dysza automatycznego spieniacza? Nie masz odpowiednio szerokiej szklanki aby objęła zarówno wylot kawy i spienionego mleka? Spieniacz rozpryskuje mleko na pół ekspresu? Co sprawia, że "Każdy rodzaj kawy robię ręcznie ubijając mleko, więc latte i cappucino są ty
                > m, za co się je uważa, a nie tym, co za co je uważa ekspres" /Czy ekspres się się myli?/
                4/ "zdarza mi się parzyć tylko arabicę "-piszesz, czy ta parzona w temp 92 - 95 st. C - jak to podają z niemiecką dokładnością specyfikacje firmy Krups, ma warstewkę włoskiej cafe crema?( w końcu na żarnach powinno zostać dość robusty z ostatniego mielenia?)
                Pozdrawiam
                • klamkas Re: ekspres ciśnieniowy 28.11.13, 16:48
                  Po kolei - odkamienianie robię wtedy, kiedy odkamieniam czajnik, czyli jak zauważę w nim osad. Jak już się bawię z kwaskiem, to przy okazji robię porządek z ekspresem. Jedna torebka kwasku, na nie wiem ile wody, nigdy nie mierzyłam tego miarką.

Filtr - jak wyjeżdżamy na dłużej, to po powrocie wymieniamy na nowy. Po pierwsze - filtry tego typu nie powinny wysychać, więc wylanie wody, lub wyjęcie mu zaszkodzi. Po drugie - jak zostawi się wodę w zbiorniku, to się zaśmierdnie, a filtr razem z nią (takie mam wrażenie, w każdym razie brzydziłabym się wypić kawę przefiltrowaną czymś co tkwiło w tej wodzie). Poza wyjazdami nie zdarza się, żeby stał nieużywany. Rodzice mają dobrej jakości wodę i nie używają filtrów wcale. Póki co jeszcze maszynie nie zaszkodziło.

Spienianie - po pierwsze nie mam teraz odpowiednich szklanek. Po drugie automat nie zrobiłby kawy warstwowej, a jak piję kawę z mlekiem, to lubię widzieć ładne warstwy. Po trzecie przystawka sama w sobie spienia gorzej niż przy ubijaniu ręcznym. Co ciekawe spieniacz ma dwie opcje: latte i cappuccino, w praktyce w obu przypadkach ubija mleko dokładnie tak samo. Sama przystawka nie bryzga mlekiem, chyba, że zabrakło go w pojemniku, a para nadal pracuje. Ekspres się nie myli, ale nie ma możliwości, żeby sam z siebie przygotował coś innego niż mleczną zmieszaną kawę. Może z jednej dyszy wylać mleko (dokładnie takie samo niezależnie od wyboru opcji latte/cappuccino), z drugiej kawę. I tyle.

Zaparzona 100% arabica ma na wierzchu piankę - nie wiem czy to "prawdziwa włoska cafe crema", bo skutecznie unikam wyjazdów do Włoch. Widać różnicę w strukturze tej pianki w zależności od stopnia zmielenia kawy i w zależności od jakości użytych ziaren.

• Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 28.11.13, 19:14
                    @klamkas. Zbiornk wody w ekspresie ma -w tym wypadku 1,7 albo ok 2 l. Kryształki kwasu wsypujesz do zbiornika, rozpuszczasz, a dalej proces powinien toczyć się automatycznie. Jeśli odkamieniasz pojemnik z filtrem to odkamienisz filtr, a nie ekspres, ale może się mylę? Chodzi mi tylko o częstość zabiegu. Raz na miesiąc? Na 1,5 miesiąca, na 3 miesiące? Czy - opóźnia to żądanie automatu, do generalnego czyszczenia(przy użyciu oryginalnych środków firmy Krups)Które na ponad pół godziny wyklucza robienie kawy, czy tylko poprawia ci samopoczucie - bo w końcu coś odkamieniłaś?
                    Pozdrawiam
                    PS.Po powrocie z Italii - po miesiącu prób odnalezienia czegoś podobnego - przestałem pić espresso w kawiarniach w Polsce.Przestałem też jeść tu to co uważają nad Wisła za włoskie spaghetti. Same zatem oszczędności.
                    • klamkas Re: ekspres ciśnieniowy 28.11.13, 19:58
                      Wyjmuję filtr w trakcie odkamieniania i czyszczenia to chyba dość oczywiste? Wydaje mi się, że po takim odkamienianiu byłby do wyrzucenia, bo wchłonąłby kwas.

Z ciekawości sprawdziłam - ostatnie odkamienianie było 389 cykli temu, czyli minęło jakieś 50 dni. Do kolejnego odkamieniania pozostało wg niego 450 cykli. Zainspirowałeś mnie do obejrzenia dna czajnika i wychodzi, że na dniach trzeba go oczyścić, więc pewnie i ekspres się załapie. Zgodnie z instrukcją w trakcie odkamieniania ekspres pobiera ok. 0,6 l wody. Używam małego opakowania kwasku, które ma chyba 50g (akurat nie mam w domu, więc nie powiem na 100%).

Cykl odkamieniania to co innego niż cykl czyszczenia. Nie wiem czy regularne odkamienianie odwleka czyszczenie, ale komunikat o konieczności odkamienienia nie pojawił mi się nigdy, więc ekspres "widzi" efekty. Oryginalny odkamieniacz Krupsa ma w składzie tylko kwasek, więc używając normalnego spożywczego, robisz to prawie oryginalnym produktem ;). Do czyszczenia są specjalne tabletki. Kosztują coś koło 30 zł i starczają na wieczność. Ostatnie czyszczenie było 3 miesiące temu i wg licznika kolejne będzie za 27 cykli parzenia.

Skutek całej tej dyskusji jest taki, że dowiedziałam się, że muszę dziada wyczyścić już, żeby nie było niespodzianki ;).
                      • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 30.11.13, 03:29
                        @klamkas: O, i o tę odpowiedź chodziło.Dzięki.
                        Pozdrawiam
    • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 19.11.13, 13:06
      różni się w Saeco intelia czymś capuccino od cafe latte, czy cafe machiato? Bo mam wrażenie- na podstawie filmów reklamowych producenta- że tam zawsze leje się espresso do spienionego mleka, za każdym razem uzyskując ładnie wyglądające w wysokiej przeźroczystej szklanie, warstwowane machiato ? Daje coś w Saeco Moltio funkcja wyboru rodzaju kawy? Czy arabica zaczyna dzięki niej mieć grubszą warstewkę cafe crema, tej piany, której aż za wiele ma robusta po zaparzeniu?(A moze młynek dłużej miele wtedy kawę?) Czy po wyjęciu zasobnika z kawą ziarnistą z ekspresu, daje się ją lekko i bez strat zsypać z powrotem do puszki i napełnić pojemnik zamiast arabicą mieszanką arabiki i robusty? Czy to raczej wykluczone i trzeba kupić (za ile?) inny zasobnik? Korzystasz z fukcji pamięcii do robienia capuccino i przyciskasz jeden klawisz i wychodzisz z kuchni czy raczej zostajesz na miejscu i uważasz aby mleko się nie przelało? Ostatecznie, po wyłączeniu urządzenia pamięć ekspresu się pewnie resetuje.
      Też zastanawiam się nad wyborem jakiegoś ekspresu, a Saeco Moltio kreśli tak ciekawe obietnice przed użytkownikiem, że zastanawiam się co się za nimi kryje i na ile są pomocne na co dzień.
      Pozdrawiam
      • jeepwdyzlu Re: ekspres ciśnieniowy 19.11.13, 14:43
        Saeco to firma taka sobie.
        Jak Włosi - to dobre domowe ekspresy robi gaggia. Niezłe jest de longhi.
        W Polsce miare tani jest krups, trochę droższy bosch, najsolidniejsza jura.
        Polecam cafeprego - stroną dla kawoszy - spore forum, tysiące postów...
        jeep
        • aka10 Re: ekspres ciśnieniowy 19.11.13, 20:03
          jeepwdyzlu napisał:

> Saeco to firma taka sobie.
          > Jak Włosi - to dobre domowe ekspresy robi gaggia. Niezłe jest de longhi.
          > W Polsce miare tani jest krups, trochę droższy bosch, najsolidniejsza jura.
          > Polecam cafeprego - stroną dla kawoszy - spore forum, tysiące postów...
          > jeep
          Wlasnie tam iles tam lat temu czytalam opinie jak chcialam porzadny domowy ekspres do kawy kupic. Padlo na Jure.
          >
          • Gość: lee_na Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.13, 13:04
            używam na codzień nivonę i saeco. gdybym kupowała kolejny ekspres wybrałabym nivonę.
        • ania_m66 Re: ekspres ciśnieniowy 28.11.13, 16:59
          gaggia jest od kilku lat produkowana w rumunii. jakosc niestety bardzo spadla.
        • shilaa Re: ekspres ciśnieniowy 29.11.13, 20:46
          jeepwdyzlu napisał:
          > Jak Włosi - to dobre domowe ekspresy robi gaggia. Niezłe jest de longhi.
          ania_m66 napisała:
          gaggia jest od kilku lat produkowana w rumunii. jakosc niestety bardzo spadla.

ania_m66 ma racje, a powiem nawet wiecej - to, co produkuje teraz Gaggia to jakis zart, ekspresy wrecz rozpadaja sie stojac na polce w sklepie.

Z moich doswiadczen - najlepsze ekspresy na przecietne warunki domowe produkuje DeLonghi. Najlepsze profesjonalne ekspresy produkuje La Pavoni i San Marco (to praktycznie ekspresy barowe w miniaturze). Sama mam ten ekspres La Pavoni: ss-pics.s3.amazonaws.com/files/12867/large.jpg To prawdopodobnie najlepszy "domowy" ekspres cisnieniowy na rynku.

Bardzo wazna jest tez kawa, nawet najlepszy ekspres nie zrobi dobrej kawy ze smieci ;)

P.S. Ze smutkiem dodam, ze same Wlochy opanowalo kapsulkowe szalenstwo, malo kto kupuje obecnie ekspresy, do ktorych trzeba wlasnorecznie nasypac kawy. Plastikowe ekspresy na kapsulki lub filtry w wielu sklepach rozdaja tu obecnie gratis (warunkiem jest koniecznosc zakupu pewnej liczby filtrow lub kapsulek).
          • jackk3 Re: ekspres ciśnieniowy 30.11.13, 01:23
            A powiedz mi ile czasu zajmuje zrobienie 2 kaw ta maszyna? Pytam powaznie!
            • Gość: inny gość Re: ekspres ciśnieniowy IP: *.centertel.pl 30.11.13, 03:15
              @jackk3

Ten podobno 3 m 40 sek(ok.5 minuty nagrania)
              www.youtube.com/watch?v=O6TVEThyqV8
              A naprawdę? To wiedzą tylko ci co już mają ekspres i stoper.
              Pozdrawiam
              • jackk3 Re: ekspres ciśnieniowy 30.11.13, 04:20
                Dzieki! Czyli ponizej 5min to jak dla mnie b. szybko.
                BTW ogladam wlasnie Bourdaina (show z Tokio). To sie w pale nie miesci!
                Pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka