umpli23 14.04.06, 13:26 czy ktoś robił czerwona kapuste na ciepło?Jadłam kiedyś taka na Słowacji i chcętnie zrobiłabym sama ale znalazłam w wyszukiwarce tylko surówki z czerownej kapusty.Może ktoś robił coś takiego lub też jadł na Słowacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
flisvos duszona czerwona kapusta 14.04.06, 13:34 glowa czerwonej kapusty duza lyzka smalcu szkl czerwonego, wytrawnego wina 2lyz wody 0.5 szkl naturalnej galaretki porzeczkowej cukier, sol, pieprz poszatkowana kapuste dusimy ok 30min w szerokim rondlu z dodatkiem smalcu, wina i galaretki gdy kapusta bedzie miekka, doprawiamy do smaku; wyparowany podczas duszenia mozna uzupelnic plyn 2 lyzkami wody Odpowiedz Link Zgłoś
flisvos czerwona kapusta z jablkami 14.04.06, 13:41 glowa czer kapusty 0,5 szkl czerwonego wytrawnego wina 2 kwaskowe jablka filizanka rodzynek lyzka smalcu lyzka maki sol,pieprz,cukier po szczypcie galki i cynamonu lyzeczka octu winnego rodzynki zalewamy woda, kapste szatkujemy i przelewamy na sicie wrzatkiem, wkladamy do rondla i skrapiamy octem; podlewamy dwiema lyz wody i winem, dodajemy rozdrobnione na tarce jablka(duze oczka), odsaczone rodzynki, proszamy niewielka iloscia pozostalych przypraw i dusimy na niewielkim ogniu przez 30 min. ze smalcu i maki robimy zasmazke, rozprowadzamy wywarem spod kapusty; skladniki laczymy, zagotowujemy i jak trzeba lekko doprawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
betsypetsy Re: czerwona kapusta z jablkami 14.04.06, 13:44 zajrzyjdo GP tam jest przepis na kapustę czerwoną miętowo-cytrynową podany przez blacksecret, fajny przepis Odpowiedz Link Zgłoś
1oo Kapusta z boczkiem. 14.04.06, 15:02 Około 1kg kapusty szatkuję, zalewam wodą i gotuję do prawie miękkości. Odlewam płyn i wlewam sok z połowy cytryny, dodaję drobno pokrojoną niedużą cebulę i przesmażony boczek wędzony, tak około 10dkg. Doprawiam solą, cukrem, pieprzem i maggi w płynie. Czasem dodaję jabłko pokrojone w kostkę. Niektórzy dodają ocet zamiast cytryny, ale ja nie używam octu, stąd cytryna. Odpowiedz Link Zgłoś
gourmet48 Re: Kapusta z boczkiem. 14.04.06, 20:16 dwa przepisy na czerwona kapuste: 800 gram czerwonej kapusty 2 lyzki stolowe cukru 40 dcl soku porzeczkowego 10 dcl octu lub soku cytrynowego 1 lyzeczka soli 40 gram masla roztopic maslo w garnku i dodac poszatkowana kapuste, cukier odstawic na 15 minut dodac ocet, sok porzeczkowy ewentualnie troszke wody i powoli dusic przez okolo 1 godzine dodajac wody wedle potrzeby, na koniec posolic do smaku podawac na goraco ******* 800 gram czerwonej kapusty 20 gram amsla 2 lekko kwaskawe jablka ½ dcl wody sol, cukier, ocet sok porzeczkowy rozpuscic maslo i dodac poszatkowana kapuste, pokrojone jablka, zalac to woda gotowac az kapusta bedzie miekka, doprawic do smaku sola, cukrem, octem i sokiem porzeczkowym ogromnie zmienia sie i poprawia smak kapusty robionej na masle w miejsce smalcu jak tez dodanie lupinek z pomaranczy smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcee dietetyczna bez tluszczu IP: *.lama.pl 30.04.06, 18:07 pol glowki kaputy szatkuje do gara i gotuje z kostka maggi do miekkosci nastepnie wyjmuje lyzka cedzakowa do patelni dodaje 2 -3 jablka utarte na tarce podlewam pol szklanki wina i dusze dlugo az odparuje winko i sok z jablek pychotka mozna dodac lyzke octu balsamicznego chociaz niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
acomi Re: dietetyczna bez tluszczu 30.04.06, 22:54 A ja przyrządzam tak, jak moja Babcia i Mama. Poszatkowaną kapuste zalewam wodą i gotuje niedługo, ma zostac chrupiąca. Chyba ok 15 minut? odcedzam i dorzucam posiekana cebulkę, ocet, sol, pieprz i wytopioną słoninę ze skwarkami lub boczek, na koniec troche cukru. Troszkę sie powinna "przegryzc". Odgrzewam i podaje na cieplo. Najlepiej smakuje z roladami i kluskami "szklankami", znaczy śląskimi. Zawsze jej mało. ( ocet jednak tu lepszy od cytryny). Odpowiedz Link Zgłoś